S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Как да инвестираме в Япония? За какво да внимаваме, какви са особеностите и какъв е най-лесният начин?

Grozdan Iliev
9. 5. 2023
1 min read

Напоследък японският фондов пазар е голям интерес за инвеститорите. Особено заради новините за покупките на Уорън Бъфет в тази страна. Как можете да инвестирате тук? За какво да внимавате и на какво да обръщате внимание?

Японският фондов пазар има няколко особености.

През последните няколко десетилетия японската икономика се развива много бавно, което ограничава потенциала за печалба на много компании. Поради това Токийската фондова борса не е една от най-добре представящите се в света.

Япония е изправена пред бързо демографско застаряване и намаляване на населението, което ограничава търсенето на много продукти и услуги. Това означава, че компаниите трябва да се борят все по-усилено за по-малък брой клиенти. Голяма част от японската икономика зависи от износа, особено за Китай и други азиатски страни. Поради това икономическите проблеми в тези страни могат да окажат сериозно въздействие върху износителите.

Японската фондова борса е доминирана по-специално от финансовия сектор, което увеличава уязвимостта на пазара към спадащи цени на активите и други проблеми в световния финансов сектор. Високи оценки. Цените на много японски акции вече като цяло се смятат за надценени, така че по-нататъшното нарастване на цените може да бъде ограничено. Освен това акционерите вече не инвестират масирано в потенциално успешни нови компании.

Японският фондов пазар е доминиран от финансовия сектор. Източник:

Това би било специфично за Япония като цяло.

Предимства на инвестирането в Япония

Япония е третата по големина икономика в света и е дом на световни мощни компании като Nintendo, Toshiba и Honda.

Анализаторите казват: "Япония е прокси игра срещу Китай без политически рискове. Тя осигурява експозиция към зрял азиатски пазар с водещи световни компании".

"Впечатляващият ръст на печалбите в Япония през последното десетилетие е постигнат при нестабилни макроикономически условия и в контекста на относително нисък ръст на продажбите. Ръстът на печалбите е резултат от целенасочените усилия на корпоративния сектор за подобряване, оптимизиране и повишаване на конкурентоспособността."

Преди да разгледаме как да инвестираме на японския фондов пазар, нека разгледаме някои основни сведения. Японските акции се търгуват на Токийската фондова борса (TSE), която е основната фондова борса в Япония и е част от групата на Японската фондова борса (JPX). JPX беше създадена на 1 януари 2013 г. чрез сливането на Tokyo Exchange Group и Osaka Stock Exchange.

На борсата има малко под 4000 компании, което я прави третата по големина фондова борса в света по пазарна капитализация след Нюйоркската фондова борса (NYSE) и Nasdaq. Въпреки че TSE е основната борса, най-популярният борсов индекс в Япония е Nikkei 225 (Japan225), който проследява резултатите на 225 големи компании от различни отрасли.

Инвестирането в Япония по традиционния начин не е трудно. Съществуват няколко начина за това.

Акции

Директни инвестиции в отделни японски акции. Можете да закупите акции на японски компании, търгувани на Токийската фондова борса (TSE) или Фондовата борса в Осака (OSE), чрез традиционния си брокер, който предлага японски акции.

Сред типичните представители са заглавия на видеоигри като $NTDOY

Докато цените на акциите на много американски компании, занимаващи се с игри, се сриват с повишаването на лихвените проценти, Nintendo успя да се открои. За разлика от акциите на други компании за видеоигри като Roblox и Take-Two, акциите на Nintendo не отбелязаха голям спад. Fuji $FUJIY, която може да се похвали със световно лидерство в няколко сектора, има също толкова голям потенциал. Освен това компании като Toyota, Sony и Honda имат ADR.

Най-големите японски компании като цяло включват Mitsubishi, Itochu, Sumitomo, Mitsui, Marubeni.

Повечето конвенционални брокери позволяват търговия с ADR, която може да бъде по-евтина от търговията с японски акции чрез брокер, базиран в Япония. Освен това, когато използвате директно японски брокер, се излагате на други специфики, като например езиковата бариера.

Какво е ADR?

Акциите на повечето чуждестранни компании, които се търгуват на пазарите в САЩ, се търгуват като американски депозитарни разписки (ADR). Тези акции се емитират от американски банки депозитари. Всеки ADR представлява една или повече акции на чуждестранна компания или част от акция.

Изборът на японски акции при традиционните брокери е малко по-ограничен. Но можете да намерите основните заглавия, а ако търсите по-големи специалитети, тогава ще трябва да посегнете към японски брокер.

ETFS

Ако искате да диверсифицирате, тогава важи същото, както при нашите условия. Купи ETFs. Съществуват редица фондове, управлявани от японски компании, които инвестират в японски акции. Тези фондове се търгуват на TSE и OSE и са отворени за чуждестранни инвеститори. Някои международни фондове и ETF-и предлагат експозиция към японския фондов пазар чрез репликации на индекси като Nikkei 225 или Topix.

Типичните такива включват

- iShares MSCI Japan ETF $EWJ+1.7% - репликира широкия индекс MSCI Japan, като се фокусира върху компании с голяма и средна капитализация. Това е един от най-големите и най-търгуваните японски ETF.

- iShares JP Morgan USD Japan ETF - репликира индекса JP Morgan Japan, който включва приблизително 400 японски компании с голяма и средна капитализация.

- Vanguard Japan ETF - патентован индексен ETF на Vanguard, фокусиран върху японския фондов пазар с ниски такси за управление.

- WisdomTree Japan Hedged Equity ETF $DXJ+1.7% - индексен ETF, фокусиран върху японски компании с голяма и средна капитализация, който кафяво определя валутните обменни курсове. Използва валутно хеджиране (хеджиране).

- Franklin FTSE Japan ETF $FLJP+1.5% - Индексен ETF, фокусиран върху японски компании с голяма и средна капитализация, с акцент върху стойността. Той проследява индекса FTSE Japan.

От тези възможности най-лесният и достъпен път за чуждестранните инвеститори ще бъде чрез международни фондове и ETF-и, копиращи японски индекси, или инвестиране в отделни японски компании, търгувани извън Япония. Въпреки това директните инвестиции в японски компании могат да предложат по-голям потенциал за печалба.

EWJ
$70.32 $1.20 +1.74%
1 Day
+0.02%
5 Days
+1.95%
1 Month
+4.25%
6 Months
+13.98%
YTD
+8.4%
1 Year
+22.03%
5 Years
+25.3%
Max.
+14.36%

Уорън Бъфет

Във въведението споменах, че Уорън Бъфет е харесал Япония и дори я е посетил, като е обявил, че Berkshire Hathaway е увеличил инвестициите си там до 7,4%. Отвъдморските инвеститори последваха примера му и купиха японски акции на стойност 7,83 млрд. долара за пет дни търговия.

Бъфет заяви, че компании като Itochu, Marubeni и Mitsubish са сравними със самата Berkshire. Те имат диверсифицирани портфейли с дългосрочни инвестиции и фокус върху стойността и паричния поток. И той също е инвестирал в тях.

"Това са големи компании. Харесах ги веднага щом ги видях. Това бяха компании, в които като цяло разбирах какво правят. Донякъде приличат на Berkshire по това, че те притежаваха много различни сектори и разклонения", казва Бъфет. И те се продаваха на цена, която според мен беше смешна, особено в сравнение с лихвените проценти, които преобладаваха по това време."

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.