S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Cum să investiți în Japonia? La ce să fii atent, care sunt particularitățile și care este cea mai ușoară cale?

Mihai Dragavei
9. 5. 2023
7 min read

Piața bursieră japoneză a fost o mare atracție pentru investitori în ultima vreme. Mai ales din cauza veștilor despre achizițiile lui Warren Buffett în această țară. Cum puteți investi aici? La ce trebuie să fii atent și la ce trebuie să fii atent?

Piața bursieră japoneză are mai multe particularități.

Economia japoneză a crescut foarte încet în ultimele decenii, ceea ce a limitat potențialul de câștig al multor companii. Prin urmare, Bursa din Tokyo nu este una dintre cele mai performante din lume.

Japonia se confruntă cu o îmbătrânire demografică rapidă și cu o populație în scădere, ceea ce limitează cererea pentru multe produse și servicii. Acest lucru înseamnă că societățile trebuie să lupte cu atât mai mult pentru mai puțini clienți. O mare parte a economiei japoneze depinde de exporturi, în special în China și în alte țări asiatice. Problemele economice din aceste țări pot avea astfel un impact major asupra exportatorilor.

Piața bursieră japoneză este dominată în special de sectorul financiar, ceea ce sporește vulnerabilitatea pieței la scăderea prețurilor activelor și la alte probleme din sectorul financiar mondial. Evaluări ridicate. Prețurile multor acțiuni japoneze sunt deja considerate, în general, supraevaluate, astfel încât creșterile ulterioare ale prețurilor ar putea fi limitate. De asemenea, acționarii nu mai investesc masiv în companii noi cu potențial de succes.

Piața bursieră japoneză este dominată de sectorul financiar. Sursa:

Acest lucru ar fi specific Japoniei ca întreg.

Avantajele investițiilor în Japonia

Japonia este a treia cea mai mare economie din lume și găzduiește puteri globale precum Nintendo, Toshiba și Honda.

Analiștii spun: "Japonia este un joc de substituție împotriva Chinei, fără riscuri politice. Oferă expunere la o piață asiatică matură cu cele mai importante companii din lume".

"Creșterea impresionantă a câștigurilor din Japonia din ultimul deceniu a fost obținută în condiții macroeconomice volatile și într-un context de creștere relativ scăzută a vânzărilor. Creșterea câștigurilor a fost rezultatul unui efort concentrat al sectorului corporatist de a îmbunătăți, raționaliza și crește competitivitatea."

Înainte de a vedea cum să investim pe piața bursieră japoneză, să trecem în revistă câteva informații de fond. Acțiunile japoneze sunt tranzacționate la Bursa de Valori din Tokyo (TSE), care este principala bursă de valori din Japonia și face parte din Japan Exchange Group (JPX). JPX a fost format la 1 ianuarie 2013 prin fuziunea dintre Tokyo Exchange Group și Osaka Stock Exchange.

La bursă sunt puțin sub 4.000 de companii, ceea ce o face să fie a treia bursă din lume ca mărime după capitalizarea de piață, după New York Stock Exchange (NYSE) și Nasdaq. În timp ce TSE este principala bursă, cel mai popular indice bursier japonez este Nikkei 225 (Japan225), care urmărește performanța a 225 de companii mari dintr-o varietate de industrii.

Investițiile în Japonia în mod convențional nu sunt dificile. Există mai multe modalități de a o face.

Acțiuni

Investiții directe în acțiuni japoneze individuale. Puteți cumpăra acțiuni ale companiilor japoneze tranzacționate la Bursa de Valori din Tokyo (TSE) sau la Bursa de Valori din Osaka (OSE) prin intermediul brokerului dumneavoastră tradițional care oferă acțiuni japoneze.

Reprezentanții tipici includ titluri de jocuri video, cum ar fi $NTDOY

În timp ce prețul acțiunilor multor companii americane de jocuri de noroc se prăbușește odată cu creșterea ratelor dobânzilor, Nintendo a reușit să se evidențieze. Spre deosebire de alte acțiuni ale companiilor de jocuri video precum Roblox și Take-Two, acțiunile Nintendo nu au înregistrat o scădere mare. Fuji $FUJIY, care se mândrește cu poziția de lider mondial în mai multe sectoare, are un potențial la fel de mare. În plus, companii precum Toyota, Sony și Honda au acțiuni ADR.

Cele mai mari companii japoneze în general includ Mitsubishi, Itochu, Sumitomo, Mitsui, Marubeni.

Cei mai mulți brokeri convenționali permit tranzacționarea ADR, care poate fi mai ieftină decât tranzacționarea acțiunilor japoneze prin intermediul unui broker cu sediul în Japonia. În plus, atunci când folosiți direct un broker japonez, vă expuneți la alte specificități, cum ar fi bariera lingvistică.

Ce este ADR?

Acțiunile celor mai multe companii străine care se tranzacționează pe piețele din SUA sunt tranzacționate sub formă de American Depository Receipts (ADR). Aceste acțiuni sunt emise de băncile depozitare americane. Fiecare ADR reprezintă una sau mai multe acțiuni ale unei companii străine sau o fracțiune de acțiune.

Selecția de acțiuni japoneze la brokerii convenționali este ceva mai limitată. Dar puteți găsi principalele titluri, iar dacă sunteți în căutarea unor specialități mai mari, atunci va trebui să ajungeți la un broker japonez.

ETFS

Dacă vreți să vă diversificați, atunci se aplică același lucru ca în termenii noștri. Cumpărați ETF-uri. Există o serie de fonduri gestionate de companii japoneze care investesc în acțiuni japoneze. Aceste fonduri se tranzacționează la TSE și OSE și sunt deschise investitorilor străini. Unele fonduri internaționale și ETF-uri oferă expunere la piața bursieră japoneză prin replicarea unor indici precum Nikkei 225 sau Topix.

Printre cele mai tipice se numără

- iShares MSCI Japan ETF $EWJ+1.7% - replică indicele larg MSCI Japan, concentrându-se pe companiile cu capitalizare mare și medie. Este unul dintre cele mai mari și mai tranzacționate ETF-uri japoneze.

- iShares JP Morgan USD Japan ETF - replică indicele JP Morgan Japan, care include aproximativ 400 de companii japoneze cu capitalizare mare și medie.

- Vanguard Japan ETF - ETF cu indice proprietar Vanguard axat pe piața bursieră japoneză, cu comisioane de administrare reduse.

- WisdomTree Japan Hedged Equity ETF $DXJ+1.7% - Un ETF indexat axat pe companii japoneze cu capitalizare mare și medie care seamănă cu brânza la cursul de schimb valutar. Folosește acoperirea valutară (hedging).

- Franklin FTSE Japan ETF $FLJP+1.5% - Un ETF indexat axat pe companii japoneze cu capitalizare mare și medie, cu accent pe valoare. Urmărește indicele FTSE Japan.

Dintre aceste opțiuni, cea mai ușoară și mai accesibilă cale pentru investitorii străini va fi prin intermediul fondurilor internaționale și ETF-urilor care replică indicii japonezi sau investind în companii japoneze individuale tranzacționate în afara Japoniei. Cu toate acestea, investițiile directe în companii japoneze pot oferi un potențial de profit mai mare.

EWJ
$70.32 $1.20 +1.74%
1 Day
+0.02%
5 Days
+1.95%
1 Month
+4.25%
6 Months
+13.98%
YTD
+8.4%
1 Year
+22.03%
5 Years
+25.3%
Max.
+14.36%

Warren Buffett

Am menționat în introducere că Warren Buffett a prins drag de Japonia și chiar a vizitat-o, anunțând că Berkshire Hathaway și-a mărit investiția în această țară la 7,4%. Investitorii de peste mări i-au urmat exemplul și au cumpărat acțiuni japoneze în valoare de 7,83 miliarde de dolari în cinci zile de tranzacționare.

Buffett a declarat că companii precum Itochu, Marubeni și Mitsubish sunt comparabile cu Berkshire însăși. Acestea au portofolii diversificate cu investiții pe termen lung și se concentrează pe valoare și pe fluxul de numerar. Iar el a investit și în ele.

"Acestea sunt companii mari. Mi-au plăcut imediat ce le-am văzut. Erau companii în care, în general, înțelegeam ce fac. Oarecum similar cu Berkshire, în sensul că dețineau o mulțime de sectoare și ramificații diferite", a declarat Buffett. Și se vindeau la un preț care mi s-a părut ridicol, mai ales în comparație cu ratele dobânzilor care predominau la acea vreme."

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.