S&P 500 ^GSPC 5,046.53 +0.72%
Tesla TSLA $144.73 +1.89%
Meta META $490.80 +1.88%
Nvidia NVDA $810.00 +1.86%
Microsoft MSFT $405.29 +1.08%
Alphabet GOOG $159.50 +0.98%
Amazon AMZN $176.40 -0.47%
Apple AAPL $166.38 +0.33%

Michal Semotan: Byl by hřích tu pozici nezavřít, ZIM se nám vyplatil

Pavel Botek
10. 5. 2023
7 min read

V listopadu bylo všechno špatně, nyní je zase vše růžové, a že na Metaverse se cash nadále pálí, to je nám všem jasné, tvrdí portfolio manager Michal Semotan, se kterým se tentokrát bavím o Meta Platforms, výsledkové sezóně a nejnovějších nákupech a prodejích.

Nedávno jsem četl tvé vyjádření, kde jsi napsal: "Skoro bych řekl, že si trh říká o korekci, která může být spuštěna horší výsledkovou sezonou." Jak tedy prozatím hodnotíš výsledkovou sezónu?

Ano, to jsem si říkal, že by mohlo být spouštěčem korekce. Zatím se tak nestalo, většina mnou sledovaných firem doručila trhu solidní výsledky a akcie tak pokračují v růstu. Tento týden reportuje Apple, ten bude pro další vývoj velmi důležitý. Existují určité náznaky od některých investičních domů na možná horší čísla, ale nechme se překvapit. Mám po delší době trochu obavu, jestli Apple dokáže nastavenou laťku držet vysoko i nadále. Máme tu také zasedání centrálních bank. Pokud by Fed zvýšil úrokové sazby o více než 0,25 %, trh by to vzal negativně, ale toto nečekám. 0,25 % je podle mě v pořádku. Zatím se tedy "armagedon" na akciích nekoná.

  • (rozhovor proběhl v minulém týdnu, takže výsledky Applu již známe)

Byla nějaká společnost, která tě vyloženě překvapila (ve spojitosti s výsledkovkou)?

Nadále mě překvapují příjemně evropské průmyslové firmy, především automobilky. Ty byly brány jako jasní adepti na odpis a ony zatím připisují velmi solidní výsledky s vyššími maržemi a v absolutní hodnotě opravdu vysokými zisky, včetně výplaty dividend. Přes obavu z poklesu podílu na čínském trhu, jak Mercedes, tak další, zveřejňují plné objednávkové knihy pro letošní rok a nijak s maržemi nejdou dolů, například na rozdíl od Tesly.

META

Meta

META
$490.80 $9.07 +1.88%

Co říkáš na takovou Meta Platforms $META+1.9%, která zaznamenala další obří skok v ceně akcie po výsledcích?

Musím říct, že jsem byl až překvapen, jak moc po výsledcích akcie Mety posílily. Chápu změnu rétoriky, snahu o vyšší efektivitu, návrat k růstu v hlavních segmentech, ale je vidět, jak moc silná je i nálada trhu v době zveřejnění výsledků a vnímání či hodnocení těchto čísel investorskou veřejností. V listopadu bylo všechno špatně, nyní je zase vše růžové, a že na Metaverse se cash nadále pálí, to je zmíněno jednou větou. Opravdu v tomto je ten trh zajímavý.

Jak to nyní vidíš s pozicí v Meta, realizoval si nějaké zisky nebo držíš dál?

Nyní jsme po výsledcích naší pozici podrželi. Ano, zvažuji prodej její části. Již jsme kompletně v zisku a poměrně výrazně, ale platí takovéto úsloví "greedy investorů": "Let the profit run..." Tak ho necháváme ještě trochu běžet. Je to odměna za období, kdy jsme s long pozicí na Metě loni dost trpěli. Jen se to s tou nenažraností nesmí přehnat no.

Netrápí tě, že divize Reality Labs prodělala další balík peněz?

Toto byla očekávaná a avizovaná zpráva, takže to trh ani mě nepřekvapilo. Je to běh na dlouhou trať a jen pan Zuckerberg a jeho nejbližší inženýři tuší, doufejme, jak dopadne. Neodvažuji se to dopředu hodnotit.

Co je pro tebe v tuto chvíli víc atraktivní - zaměření na metaverse nebo zaměření na AI?

Tak je vidět, že akcie se zaměřením a s reálnějším využitím AI jsou u investorů výrazně populárnější. Je to něco, na co si už mohou sáhnout nyní, dokážou si představit využití a zjednodušení řady činností. Proto také akcie Microsoftu $MSFT+1.1% letos rostou až nad úroveň 300 dolarů za akcii, a ten růst jde primárně za jejich AI.

Akcie společnosti Meta za posledních 6 měsíců vzrostly o necelých 110 %, což je obrovský skok. Je tento prudký růst ospravedlnitelný s ohledem na fundamentální faktory a současné tržní prostředí, nebo nedával tento růst příliš velký smysl?

Tak jak jsem si myslel, že pokles akcií Meta loni byl přehnaný, tak totéž se mi zdá skoro přehnané nyní na druhou stranu. Ale to je jen můj osobní pocit, trh má vždy pravdu, resp. realizuje cenu, co vytvoří poptávka a nabídka, takže mě asi nepřipadá správné, abych to nějakým způsobem soudil. Musím se smířit vždy s tím, jakou cenu trh vytvoří a pak na to podle svého názoru reagovat. Ale pokud by šlo jen o můj osobní pocit, tak mě to přehnané přijde letos, tak, jak jsem napsal na začátku této odpovědi.

ZIM
$11.45 $0.39 +3.51%

Na tvém Twitteru jsem také viděl, že jste prodávali akcie $ZIM+3.5%, které si poslední dobou připisují mezi investory oblibu. Mohl bys nám prodej odůvodnit?

Nakupovali jsme akcie ZIM pod úrovní 18 dolarů v druhé polovině ledna, pobrali jsme dividendu 6 dolarů a odprodali nad 21 dolarů. To mě přišlo až neuvěřitelně rychlé na to, jaký zisk to přineslo. Byl by to hřích tu pozici neuzavřít. Měli jsme zde asi i dost štěstí při realizaci této pozice, ale tak to někdy bývá. Akcie ZIM sledujeme i nadále, čekáme, jestli se neobjeví nová příležitost, ale cena by musela výrazně klesnout, abychom zvažovali opětovný nákup. Díky nižší budoucí dividendě.

Naopak jste kupovali Qualcomm $QCOM+0.1% a Monetu. Šlo by říct, co vás zrovna na těchto dvou zaujalo a co od nich očekáváte?

Na Monetě vnímám atraktivní dividendový výnos a zároveň je jedinou domácí bankou, o kterou je ještě možné svézt „boj“. Speciálně pro domácí velké hráče může být zajímavá, protože není vystavena tolik tlakům, aby některé citlivé sektory nebyly úvěrovány.

Qualcomm $QCOM+0.1% je pak velkým hráčem na hřišti producentu čipů, jeho produkty jsou žádány a predikce hospodaření je i v dalších letech rostoucí. K tomu jeho nacenění trhem je na akciových multiplech z mého pohledu zajímavé (např. ev/ebitda okolo 8, bez dluhu, s vysokým FCF). Navíc očekávám do budoucna i pokles úrokových sazeb v první půlce roku 2024 a tím pádem „přepriceování“ ocenění směrem nahoru.

QCOM

Qualcomm

QCOM
$160.38 $0.20 +0.13%

Co očekáváte ve zbytku roku? Budeme svědky pokračujícího růstu nebo se může konečně dostavit recese a případně problémy v jiných odvětvích?

Bylo by zvláštní, kdyby do konce roku vše bylo jen pozitivní – to se mi při současné situaci s vyšší inflací, vyššími úrokovými sazbami, geopolitickými riziky, nezdá úplně reálné. Takže můj osobní názor je takový, že budeme ještě svědky korekce na akciových trzích v nejbližších měsících, ale tento pokles bychom měli využít na doplnění našich portfolií akciovými instrumenty naplno.

  • Líbil se vám dnešní rozhovor? Pokud ano, tak nás nezapomeňte sledovat, mým dnešním hostem byl Michal Semotan.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.