S&P 500 ^GSPC
5,096.27
+0.52%
Amazon AMZN
$176.76
+2.08%
Nvidia NVDA
$791.12
+1.87%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Meta META
$490.13
+1.26%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Tesla TSLA
$201.88
-0.08%

Как според Друкенмилър инвеститорите ще могат да печелят пари през тази година? Лично той вярва в тези 2 акции.

Игор Иванов
10. 5. 2023
1 min read

Напоследък ситуацията на фондовите пазари частично се успокои. Но много анализатори смятат, че все още не сме стигнали края на тунела. И така, как според Друкенмилър инвеститорите могат да спечелят пари през тази година?

Легендарният инвеститор Стенли Друкенмилър прогнозира рецесия в САЩ по-късно тази година, като същевременно вижда огромни възможности за търпеливите инвеститори през следващия период.

Мисля, че начинът да направите пари през следващите две години в областта на акциите е да бъдете търпеливи, защото смятам, че може да има някои трудни пътища напред и мисля, че централната банка ще реагира по някакъв безумен начин, който ще ви даде период като 70-ата до 72-ата година, когато можете да направите пари, или 76-ата до 78-ата година, когато можете да направите много пари, мисля, че възможностите ще бъдат невероятни.

Според портфейла си Друкенмилър в момента се доверява на тези два гиганта. Така че може ли тук да има потенциално големи печалби? Нека да разгледаме.

Chevron Corporation $CVX-0.2%

CVX

Chevron

CVX
$151.97 -$0.37 -0.24%
1 Day
+0%
5 Days
+0.04%
1 Month
+9.39%
6 Months
-2.4%
YTD
+3.98%
1 Year
-4.01%
5 Years
+29.94%
Max.
+4,610%

Основана през 1879 г., Chevron е една от най-големите петролни компании в света, със седалище в Сан Рамон, Калифорния. С пазарна капитализация от 302 млрд. долара, компанията се занимава с добив, транспортиране, преработка и маркетинг на нефт и природен газ. Chevron оперира в повече от 180 държави и има значително присъствие в енергийния сектор.

Бизнес моделът на Chevron се основава на диверсифициран набор от дейности, които включват операции по добив и преработка на нефт и газ, както и химически операции.

  • Добивът и преработката включват добив на нефт и природен газ.
  • Вдолната част на веригата се включват преработката, дистрибуцията и маркетинга на тези суровини.
  • Компанията също така произвежда и продава химически продукти.

През последните години Chevron направи редица придобивания и съвместни предприятия, за да засили глобалните си позиции и да разшири портфолиото си. Например през 2020 г. компанията придоби Noble Energy, с което разшири присъствието си в Източносредиземноморския регион и Пермския басейн на САЩ.

Като цяло Chevron имаше силно тримесечие през първото тримесечие, въпреки че приходите спаднаха с 6,6% на годишна база до 50,79 млрд. долара. Този спад бе частично компенсиран от подобрените цени на петрола и газа и нарастващото търсене на енергийни продукти.

Сред силните страни на Chevron са нейният размер, глобален отпечатък и широко портфолио от дейности. Освен това компанията започва да се фокусира върху възобновяемите енергийни източници, за да се адаптира към променящия се енергиен пазар. Компанията също така инвестира в научноизследователска и развойна дейност в областта на технологиите за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, което би могло да спомогне за намаляване на въздействието ѝ върху околната среда.

От друга страна, Chevron е изправена пред предизвикателства като колебаещите се цени на петрола и натиска за намаляване на емисиите на парникови газове.

В допълнение към Друкенмилър, анализаторът Джъстин Дженкинс от Raymond James вижда светло бъдеще за компанията.

Със силна финансова база, висока относителна печалба за акционерите и атрактивен портфейл от относителни активи, ние смятаме, че Chevron все още предлага най-прякото положително съотношение риск/печалба на пазар, на който става все по-трудно да се разграничат големите петролни и газови компании. Печалбите за първото тримесечие бяха стабилни в портфейла на CVX за добив и преработка, а последвалите резултати допринесоха за повишаване на стойността. Тъй като изпълнението продължава в претегления производствен профил на Пермския регион през 2H23+, смятаме, че опасенията на инвеститорите ще намалеят.

Заедно с този коментар Дженкинс определи целева цена от 208 USD за компанията. Заедно с него общо 16 анализатори наскоро са разгледали тази компания, като са се съгласили на средна целева цена от 190 USD.

Coupang, Inc. $CPNG+1.5%

CPNG
$18.52 $0.28 +1.54%
1 Day
+0.02%
5 Days
+3.77%
1 Month
+9.8%
6 Months
-13.43%
YTD
+3.24%
1 Year
+7.69%
5 Years
-67.03%
Max.
-67.03%

Основана през 2010 г., Coupang е най-голямата платформа за електронна търговия в Южна Корея с пазарна капитализация от над 30 млрд. щ. д. Компанията е със седалище в Сеул и оперира в широк спектър от индустрии, включително електроника, мода, храна, здраве и красота, пътуване и др. Coupang е бързо развиващ се играч на пазара на електронна търговия, който се фокусира върху иновациите и подобряването на потребителското изживяване.

Бизнес моделът на Coupang включва продажба на стоки чрез онлайн платформата, където предлага широка гама от продукти от независими търговци на дребно, както и собствени марки. Дружеството също така се фокусира върху предоставянето на качествено обслужване на клиентите, като бърза доставка, лесно връщане на стоки и цялостна поддръжка.

Един от ключовите аспекти на Coupang е неговото логистично решение Rocket Delivery. Rocket Delivery осигурява бърза доставка до клиентите, често в рамките на 24 часа след поръчката, благодарение на широката си мрежа от дистрибуторски центрове и партньори. Coupang също така инвестира в разработването на изкуствен интелект и машинно обучение, за да помогне за подобряване на ефективността и конкурентоспособността на компанията.

През четвъртото тримесечие приходите нарастват с 4,3% на годишна база до 5,3 млрд. щ. д. Нетната печалба обаче се подобрява драстично - от 405 млн. щ. д. загуба през предходния период до рекордните 102 млн. щ. д.

Предимствата на Coupang се крият в силната позиция на южнокорейския пазар, бързия растеж, иновативните услуги и широката гама от продукти и услуги. Компанията е в състояние да реагира бързо на променящите се предпочитания на клиентите и на пазарните тенденции, което ѝ дава конкурентно предимство. Coupang също така инвестира в собствена логистика и инфраструктура, което допринася за по-ефективна и конкурентна дейност.

От друга страна, Coupang е изправен пред предизвикателства като силната конкуренция на пазара на електронна търговия, разходите за разширяване и инвестициите в нови технологии и услуги. Дружеството е изправено и пред натиск за подобряване на условията на труд и решаване на въпроси, свързани с устойчивостта и околната среда.

Сред биковете тук е анализаторът на Goldman Sachs Ерик Ча, който вярва в следващия голям потенциал на компанията.

Продължаващата инерция на компанията в печеленето на пазарен дял, както се вижда от голямата разлика между сегашния пазарен дял на Coupang (около 20 % от TAM на вътрешната електронна търговия) и нейния дял на растеж (над 50 %), се подкрепя от нейната защитна стена (т.е. национално покритие на доставките на следващия ден и ниски ASP) и ние смятаме, че инерцията в печеленето на пазарен дял компенсира насрещните ветрове в индустрията и също така генерира значителни подобрения на рентабилността чрез икономии от мащаба. Освен това смятаме, че Coupang е готова да се възползва от други възможности (напр. финтех, ОТТ, експанзия в чужбина и др.).

Заедно с този коментар Ча определи целева цена от 26 USD. В допълнение към него, 11 други анализатори наскоро са разгледали компанията и са се съгласили със средна целева цена от 21 USD.

Заключение

Както Chevron Corporation, така и Coupang, Inc. са компании, които заемат важни позиции в своите индустрии. По време на предстоящата рецесия, която се очаква по-късно тази година, търпеливите инвеститори биха могли да се съсредоточат върху компании като Chevron и Coupang, които имат потенциал за дългосрочен растеж. И двамата играчи са в състояние да се адаптират към променящите се пазарни условия, което би могло да осигури печеливши възможности за инвеститорите.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.