S&P 500 ^GSPC
4,957.85
-0.35%
Nvidia NVDA
$669.58
-3.59%
Microsoft MSFT
$399.10
-0.92%
Meta META
$466.95
-0.91%
Tesla TSLA
$192.03
-0.89%
Alphabet GOOG
$143.34
+0.80%
Amazon AMZN
$167.64
+0.34%
Apple AAPL
$181.40
-0.09%

Druckenmiller szerint a befektetők hogyan fognak tudni pénzt keresni idén? Ő személy szerint ebben a 2 részvényben hisz.

Ferkó Joó
10. 5. 2023
8 min read

A közelmúltban a tőzsdéken részben megnyugodott a helyzet. Sok elemző azonban úgy véli, hogy még nem vagyunk az alagút végén. Hogyan kereshetnek tehát pénzt a befektetők idén Druckenmiller szerint?

A legendás befektető, Stanley Druckenmiller még ebben az évben recessziót jósol az Egyesült Államokban, miközben hatalmas lehetőségeket lát a türelmes befektetők számára az elkövetkező időszakban.

Szerintem a következő két évben a részvénypiacon úgy lehet pénzt keresni, ha türelmesek vagyunk, mert szerintem rögös utak várnak ránk, és szerintem a központi bank valami őrült módon fog reagálni, ami olyan időszakot fog adni, mint a 70-72. év, amikor pénzt lehet keresni, vagy a 76-78. év, amikor rengeteg pénzt lehet keresni, szerintem a lehetőségek elképesztőek lesznek.

Portfóliója szerint Druckenmiller jelenleg ebben a két óriásban bízik. Tehát lehet itt potenciálisan nagy nyereség? Nézzük meg.

Chevron Corporation $CVX+0.6%

CVX

Chevron

CVX
$154.85 $0.85 +0.55%
1 Day
+0.55%
5 Days
+2.55%
1 Month
+4.32%
6 Months
+1.68%
1 Year
+7.53%
YTD
-4.14%
5 Years
+45.54%
Max.
+4,954.35%

Az 1879-ben alapított Chevron a világ egyik legnagyobb olajipari vállalata, melynek központja a kaliforniai San Ramonban található. A 302 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező vállalat kőolaj és földgáz kitermelésével, szállításával, feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozik. A Chevron több mint 180 országban tevékenykedik, és jelentős jelenléttel rendelkezik az energiaszektorban.

A Chevron üzleti modellje olyan diverzifikált tevékenységeken alapul, amelyek magukban foglalják az upstream, downstream és vegyipari tevékenységeket.

  • Azupstream magában foglalja a kőolaj- és földgázkitermelést.
  • Adownstream magában foglalja ezen nyersanyagok feldolgozását, elosztását és forgalmazását.
  • A vállalat vegyi termékeket is gyárt és értékesít.

Az elmúlt években a Chevron számos felvásárlást és közös vállalkozást hajtott végre globális pozíciójának megerősítése és portfóliójának bővítése érdekében. Például 2020-ban a vállalat felvásárolta a Noble Energyt, amely bővítette jelenlétét a kelet-mediterrán régióban és az amerikai Permian-medencében.

A Chevron összességében erős negyedévet zárt az első negyedévben, bár a bevételek éves szinten 6,6%-kal 50,79 milliárd dollárra csökkentek. Ezt a csökkenést részben ellensúlyozta a javuló olaj- és gázárak és az energiatermékek iránti növekvő kereslet.

A Chevron erősségei közé tartozik mérete, globális jelenléte és széles tevékenységi portfóliója. Emellett a vállalat kezd a megújuló energiára összpontosítani, hogy alkalmazkodjon a változó energiapiachoz. A vállalat emellett a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiák kutatásába és fejlesztésébe is befektet, ami segíthet a környezeti hatások mérséklésében.

Másrészt a Chevron olyan kihívásokkal néz szembe, mint az ingadozó olajárak és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló nyomás.

Druckenmiller mellett Justin Jenkins, a Raymond James elemzője is fényes jövőt lát a vállalat számára.

Erős pénzügyi bázissal, magas relatív részvényesi kifizetéssel és vonzó relatív portfólióval úgy gondoljuk, hogy a Chevron még mindig a legközvetlenebb pozitív kockázat/hozam arányt kínálja egy olyan piacon, ahol egyre nehezebb különbséget tenni a nagy olaj- és gázipari vállalatok között. Az első negyedéves eredmények szilárdak voltak a CVX upstream portfóliójában, a későbbi eredmények pedig tovább növelték az emelkedést. Ahogy a végrehajtás folytatódik a 2H23+ súlyozott permiai termelési profilban, úgy gondoljuk, hogy a befektetői aggodalmak enyhülni fognak.

Ezzel a kommentárral együtt Jenkins 208 dolláros célárat határozott meg a vállalat számára. Vele együtt összesen 16 elemző tekintett a közelmúltban erre a vállalatra, és átlagosan 190 dolláros célárban állapodtak meg.

Coupang, Inc. $CPNG+0.4%

CPNG
$15.74 $0.07 +0.45%
1 Day
+0.45%
5 Days
-2.92%
1 Month
+3.28%
6 Months
+33.26%
1 Year
+9.81%
YTD
+24.6%
5 Years
-62.25%
Max.
-62.25%

A 2010-ben alapított Coupang Dél-Korea legnagyobb e-kereskedelmi platformja, piaci kapitalizációja meghaladja a 30 milliárd dollárt. A vállalat székhelye Szöulban található, és számos iparágban tevékenykedik, többek között az elektronika, a divat, az élelmiszer, az egészség és szépség, az utazás és még sok más területen. A Coupang az e-kereskedelmi piac gyorsan növekvő szereplője, amely az innovációra és a vásárlói élmény javítására összpontosít.

A Coupang üzleti modellje az áruk online platformján keresztül történő értékesítéséből áll, ahol független kiskereskedőktől származó termékek széles választékát kínálja, valamint saját márkáit. A vállalat emellett a minőségi ügyfélszolgálatra, például a gyors szállításra, a könnyű visszaküldésre és az átfogó ügyféltámogatásra összpontosít.

A Coupang egyik legfontosabb eleme a logisztikai megoldása, a Rocket Delivery. A Rocket Delivery az elosztóközpontok és partnerek kiterjedt hálózatának köszönhetően gyors kiszállítást biztosít az ügyfelek számára, gyakran a megrendelést követő 24 órán belül. A Coupang emellett a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlesztésébe is befektet a vállalat hatékonyságának és versenyképességének javítása érdekében.

A negyedik negyedévben a bevétel 4,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, 5,3 milliárd dollárra. A nettó nyereség azonban drámai mértékben javult, az előző évi 405 millió dolláros veszteségről 102 millió dolláros rekordösszegre.

A Coupang előnyei a dél-koreai piacon elfoglalt erős pozíciójában, a gyors növekedésben, az innovatív szolgáltatásokban és a termékek és szolgáltatások széles skálájában rejlenek. A vállalat képes gyorsan reagálni a változó vásárlói preferenciákra és piaci trendekre, ami versenyelőnyhöz juttatja. A Coupang saját logisztikájába és infrastruktúrájába is befektet, ami hozzájárul a hatékonyabb és versenyképesebb működéshez.

Másrészt a Coupangnak olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint az e-kereskedelmi piacon tapasztalható intenzív verseny, a bővítési költségek, valamint az új technológiákba és szolgáltatásokba való beruházás. A vállalatra nyomás nehezedik a munkakörülmények javítása, valamint a fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdések kezelése terén is.

A bikák közé tartozik itt Eric Cha, a Goldman Sachs elemzője, aki hisz a vállalat következő nagy potenciáljában.

A vállalat folyamatos lendületes piaci részesedésszerzését, amit a Coupang jelenlegi piaci részesedése (a hazai e-kereskedelmi TAM c20%-a) és a növekvő részesedése (c50%+) közötti nagy különbség is mutat, a vállalat védekező árka (azaz a másnapi kézbesítés országos lefedettsége és az alacsony ASP-k) támogatja, és úgy gondoljuk, hogy a piaci részesedésszerzés lendülete ellensúlyozza az iparági ellenszelet, és a méretgazdaságosság révén jelentős nyereségesség-javulást is eredményez. Emellett úgy véljük, hogy a Coupang készen áll arra, hogy kihasználja az egyéb lehetőségeket (pl. fintech, OTT, tengerentúli terjeszkedés stb.).

Ezzel a kommentárral együtt Cha 26 dolláros árcélt határozott meg. Rajta kívül 11 másik elemző is vizsgálta a közelmúltban a vállalatot, és átlagosan 21 dolláros célárban állapodtak meg.

Következtetés

Mind a Chevron Corporation, mind a Coupang, Inc. olyan vállalatok, amelyek fontos pozíciókat foglalnak el saját iparágukban. Az év végére várható közelgő recesszió idején a türelmes befektetők az olyan vállalatokra összpontosíthatnak, mint a Chevron és a Coupang, amelyek hosszú távú növekedési potenciállal rendelkeznek. Mindkét szereplő képes alkalmazkodni a változó piaci feltételekhez, ami nyereséges lehetőségeket nyújthat a befektetők számára.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.