S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Kako bodo po Druckenmillerjevih besedah vlagatelji letos lahko zaslužili? Osebno verjame v ti dve delnici.

Dragoslav Golob
10. 5. 2023
6 min read

V zadnjem času so se razmere na delniških trgih delno umirile. Vendar številni analitiki menijo, da še nismo na koncu predora. Druckenmiller meni, da lahko vlagatelji letos zaslužijo?

Legendarni vlagatelj Stanley Druckenmiller napoveduje recesijo v ZDA še letos, hkrati pa vidi velike priložnosti za potrpežljive vlagatelje v prihodnjem obdobju.

Menim, da je način za zaslužek v naslednjih dveh letih na področju delnic potrpežljivost, saj menim, da so pred nami lahko težke poti, in menim, da se bo centralna banka odzvala na nek nor način, ki vam bo omogočil obdobje, kot je leto 70 do 72, ko lahko zaslužite denar, ali leto 76 do 78, ko lahko zaslužite veliko denarja, mislim, da bodo priložnosti izjemne.

Glede na svoj portfelj Druckenmiller trenutno zaupa tem dvema velikanoma. Torej bi lahko tu potencialno obstajali veliki dobički? Oglejmo si to.

Chevron Corporation $CVX+0.0%

CVX

Chevron

CVX
$154.68 -$0.75 -0.48%
1 Day
+0%
5 Days
+0.04%
1 Month
+9.39%
6 Months
-2.4%
YTD
+3.98%
1 Year
-4.01%
5 Years
+29.94%
Max.
+4,610%

Družba Chevron, ustanovljena leta 1879, je ena največjih naftnih družb na svetu s sedežem v San Ramonu v Kaliforniji. Družba s tržno kapitalizacijo 302 milijardi dolarjev se ukvarja s proizvodnjo, prevozom, predelavo in trženjem nafte in zemeljskega plina. Chevron posluje v več kot 180 državah in je pomembno prisoten v energetskem sektorju.

Chevronov poslovni model temelji na raznovrstnih dejavnostih, ki vključujejo dejavnosti na začetku proizvodne verige, na koncu proizvodne verige in kemične dejavnosti.

  • Predhodna dejavnost vključuje pridobivanje nafte in zemeljskega plina.
  • Nakoncu proizvodne verige so predelava, distribucija in trženje teh surovin.
  • Družba proizvaja in prodaja tudi kemične izdelke.

V zadnjih letih je družba Chevron izvedla številne prevzeme in ustanovila skupna podjetja, da bi okrepila svoj globalni položaj in razširila svoj portfelj. Leta 2020 je na primer prevzel družbo Noble Energy, s čimer je razširil svojo prisotnost na območju vzhodnega Sredozemlja in v ameriškem Permskem bazenu.

Družba Chevron je imela v prvem četrtletju na splošno dobro četrtletje, čeprav so se prihodki na letni ravni zmanjšali za 6,6 % na 50,79 milijarde dolarjev. Ta padec so delno izravnali boljše cene nafte in plina ter večje povpraševanje po energentih.

Chevronove prednosti so njegova velikost, globalni odtis in širok portfelj dejavnosti. Poleg tega se podjetje začenja osredotočati na obnovljive vire energije, da bi se prilagodilo spreminjajočemu se energetskemu trgu. Podjetje vlaga tudi v raziskave in razvoj tehnologij zajemanja in shranjevanja ogljika, kar bi lahko pomagalo ublažiti njegov vpliv na okolje.

Po drugi strani pa se družba Chevron sooča z izzivi, kot so nihajoče cene nafte in pritiski za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Poleg Druckenmillerja tudi analitik Justin Jenkins iz podjetja Raymond James vidi svetlo prihodnost podjetja.

Menimo, da družba Chevron z močno finančno osnovo, visokim relativnim izplačilom delničarjem in privlačnim portfeljem relativnih sredstev še vedno ponuja najbolj neposredno pozitivno razmerje med tveganjem in donosom na trgu, na katerem je vse težje razlikovati med velikimi naftnimi in plinskimi podjetji. Dobički v 1. četrtletju so bili v portfelju družbe CVX, ki se ukvarja s prodajo in distribucijo, dobri, poznejši rezultati pa so še povečali dobiček. Ker se izvajanje nadaljuje v proizvodnem profilu Permija, ki je v 2. polletju 23+ utežen, menimo, da se bodo pomisleki vlagateljev zmanjšali.

Ob tem komentarju je Jenkins za podjetje določil ciljno ceno 208 USD. Skupaj z njim je to družbo nedavno obravnavalo 16 analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 190 USD.

Coupang, Inc. $CPNG+0.0%

CPNG
$16.40 $0.16 +0.99%
1 Day
+0.01%
5 Days
+3.77%
1 Month
+9.8%
6 Months
-13.43%
YTD
+3.24%
1 Year
+7.69%
5 Years
-67.03%
Max.
-67.03%

Podjetje Coupang, ki je bilo ustanovljeno leta 2010, je največja platforma za e-trgovanje v Južni Koreji s tržno kapitalizacijo več kot 30 milijard dolarjev. Podjetje ima sedež v Seulu in deluje v številnih panogah, vključno z elektroniko, modo, hrano, zdravjem in lepoto, potovanji in drugimi. Coupang je hitro rastoč akter na trgu e-trgovine, ki se osredotoča na inovacije in izboljšanje uporabniške izkušnje.

Coupangov poslovni model vključuje prodajo blaga prek spletne platforme, na kateri ponuja široko paleto izdelkov neodvisnih trgovcev na drobno in lastnih blagovnih znamk. Podjetje se osredotoča tudi na zagotavljanje kakovostnih storitev za stranke, kot so hitra dostava, enostavna vračila in celovita podpora strankam.

Eden od ključnih vidikov podjetja Coupang je njegova logistična rešitev Rocket Delivery. Družba Rocket Delivery s svojo široko mrežo distribucijskih centrov in partnerjev strankam zagotavlja hitro dostavo, pogosto v 24 urah po naročilu. Podjetje Coupang vlaga tudi v razvoj umetne inteligence in strojnega učenja, ki pomagata izboljšati učinkovitost in konkurenčnost podjetja.

V četrtem četrtletju so se prihodki na letni ravni povečali za 4,3 % na 5,3 milijarde dolarjev, vendar se je čisti dobiček močno izboljšal, in sicer s 405 milijonov dolarjev izgube v lanskem obdobju na rekordnih 102 milijona dolarjev.

Prednosti podjetja Coupang so močan položaj na južnokorejskem trgu, hitra rast, inovativne storitve ter širok nabor izdelkov in storitev. Podjetje se lahko hitro odziva na spreminjajoče se želje strank in tržne trende, kar mu daje konkurenčno prednost. Podjetje Coupang vlaga tudi v lastno logistiko in infrastrukturo, kar prispeva k učinkovitejšemu in konkurenčnejšemu poslovanju.

Po drugi strani pa se podjetje Coupang sooča z izzivi, kot so močna konkurenca na trgu e-trgovine, stroški širitve ter naložbe v nove tehnologije in storitve. Podjetje se sooča tudi s pritiski za izboljšanje delovnih pogojev ter reševanje trajnostnih in okoljskih vprašanj.

Med biki je tu analitik banke Goldman Sachs Eric Cha, ki verjame v naslednji velik potencial podjetja.

Nadaljnji zagon podjetja pri pridobivanju tržnega deleža, ki ga kaže velika razlika med trenutnim tržnim deležem podjetja Coupang (približno 20 % TAM domačega e-trgovine) in njegovim rastočim deležem (več kot 50 %), je podprt z obrambnim vplivom (tj. pokritostjo celotne države z dostavo naslednji dan in nizkimi ASP), zato menimo, da zagon pri pridobivanju tržnega deleža izravnava nasprotne dejavnike v panogi in ustvarja tudi znatno izboljšanje donosnosti zaradi ekonomije obsega. Poleg tega menimo, da je družba Coupang pripravljena izkoristiti druge priložnosti (npr. fintech, OTT, širitev v tujino itd.).

Skupaj s tem komentarjem je Cha postavil ciljno ceno 26 dolarjev. Poleg njega si je podjetje nedavno ogledalo še 11 drugih analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 21 USD.

Zaključek

Družbi Chevron Corporation in Coupang, Inc. sta podjetji, ki zavzemata pomemben položaj v svojih panogah. Med prihajajočo recesijo, ki se pričakuje še letos, bi se lahko potrpežljivi vlagatelji osredotočili na družbi, kot sta Chevron in Coupang, ki imata potencial za dolgoročno rast. Oba akterja sta se sposobna prilagoditi spreminjajočim se tržnim razmeram, kar bi vlagateljem lahko zagotovilo donosne priložnosti.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je izključno informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.