S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Michal Semotan: Ar fi un păcat să nu închidem această poziție, ZIM a plătit

Nicolae Lupu
10. 5. 2023
8 min read

În noiembrie, totul a fost rău, acum totul este din nou roz și este clar pentru noi toți că banii continuă să ardă pe Metaverse, spune managerul de portofoliu Michal Semotan, cu care vorbesc despre Meta Platforms, despre sezonul de câștiguri și despre cele mai recente achiziții și vânzări.

Am citit recent declarația dvs. în care ați scris: "Aproape aș spune că piața cere o corecție, care ar putea fi declanșată de un sezon de câștiguri mai prost." Deci, cum evaluați sezonul de câștiguri de până acum?

Da, asta am crezut că ar putea declanșa corecția. Până acum, nu s-a întâmplat, majoritatea companiilor pe care le urmăresc au oferit pieței rezultate solide și astfel acțiunile continuă să crească. Apple raportează săptămâna aceasta, care va fi foarte important în continuare. Există unele indicii din partea unor case de investiții pentru cifre posibil mai proaste, dar să fim surprinși. Sunt puțin îngrijorat, pentru prima dată în ultima vreme, dacă Apple poate continua să ridice ștacheta la un nivel ridicat. Avem, de asemenea, întâlniri ale băncilor centrale. Dacă Fed crește ratele dobânzilor cu mai mult de 0,25%, piața ar lua acest lucru în mod negativ, dar nu mă aștept la asta. Cred că 0,25% este bine. Așadar, nu există încă un "armaghedon" în ceea ce privește acțiunile.

  • (interviul a avut loc săptămâna trecută, așa că știm deja rezultatele Apple)

A existat vreo companie care v-a surprins de-a dreptul (legat de rezultate)?

Continui să fiu surprins în mod plăcut de companiile industriale europene, în special de companiile auto. Acestea au fost văzute ca fiind candidate clare la reduceri de valoare și până acum înregistrează rezultate foarte solide, cu marje mai mari și profituri foarte mari în termeni absoluți, inclusiv plata dividendelor. În pofida temerilor legate de scăderea cotei de piață în China, atât Mercedes, cât și alții, afișează cartele de comenzi pline pentru acest an și nu se duc în jos cu marjele, spre deosebire de Tesla, de exemplu.

META

Meta

META
$484.03 -$2.10 -0.43%
1 Day
+0%
5 Days
+1.68%
1 Month
+26.2%
6 Months
+65.22%
YTD
+40.38%
1 Year
+182.57%
5 Years
+195.3%
Max.
+1,171.59%

Ce părere aveți despre companii precum Meta Platforms $META+0.0%, care a înregistrat un alt salt uriaș al prețului acțiunilor în urma câștigurilor?

Trebuie să spun că am fost aproape surprins de cât de mult s-au întărit acțiunile Meta după rezultate. Înțeleg schimbarea de retorică, dorința de a obține o mai mare eficiență, revenirea la creștere în segmentele de bază, dar se poate vedea cât de puternic a fost sentimentul pieței la momentul rezultatelor și percepția sau evaluarea acestor cifre de către publicul investitor. Totul era rău în noiembrie, acum totul este din nou roz, iar faptul că banii continuă să ardă pe Metaverse este menționat într-o singură propoziție. Serios, aici este momentul în care piața devine interesantă.

Cum vedeți acum situația cu poziția dvs. în Meta, ați realizat vreun câștig sau vă mențineți?

Am pus acum poziția noastră în așteptare după rezultate. Da, mă gândesc să vând o parte din ea. Suntem deja complet în profit și destul de semnificativ, dar zicala "investitorilor lacomi" este adevărată: "Lăsați profitul să curgă..." Așa că îl mai lăsăm să curgă un pic. Este o recompensă pentru o perioadă în care am suferit mult anul trecut cu poziția noastră lungă pe Meta. Doar să nu devenim prea lacomi.

Nu vă faceți griji că Reality Labs va pierde încă o grămadă de bani?

Era o știre așteptată și anunțată, așa că nu a surprins nici piața, nici pe mine. Este o cursă lungă și doar domnul Zuckerberg și cei mai apropiați ingineri ai săi au vreo idee, sperăm, despre cum se va termina. Nu am pretenția de a judeca înainte de vreme.

Ce este mai atractiv pentru dumneavoastră în acest moment - să vă concentrați pe metavers sau să vă concentrați pe inteligența artificială?

Deci, în mod clar, acțiunile care se concentrează și cu o utilizare mai realistă a IA sunt semnificativ mai populare în rândul investitorilor. Este ceva ce pot atinge acum, își pot imagina că pot folosi și simplifica o mulțime de activități. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care acțiunile Microsoft $MSFT+0.0% cresc la peste 300 de dolari pe acțiune în acest an, iar această creștere se datorează în primul rând AI-ului lor.

Acțiunile Meta au crescut cu aproape 110% în ultimele 6 luni, ceea ce reprezintă un salt uriaș. Este această creștere rapidă justificabilă, având în vedere elementele fundamentale și mediul actual al pieței, sau această creștere nu are prea mult sens?

Așa cum am crezut că declinul acțiunilor Meta de anul trecut a fost exagerat, același lucru pare aproape exagerat acum, pe de altă parte. Dar acesta este doar sentimentul meu personal, piața are întotdeauna dreptate, sau realizează prețul pe care îl creează cererea și oferta, așa că cred că nu mi se pare corect să o judec în vreun fel. Trebuie să accept întotdeauna ce preț va crea piața și apoi să reacționez la el în funcție de opinia mea. Dar, dacă ar fi vorba doar de sentimentul meu personal, anul acesta mi s-ar părea excesiv, așa cum am scris la începutul acestui răspuns.

ZIM
$12.32 -$0.20 -1.56%
1 Day
-0.02%
5 Days
-2.27%
1 Month
-9.28%
6 Months
+1.05%
YTD
+11.8%
1 Year
-45.18%
5 Years
+8.78%
Max.
+8.78%

Am văzut, de asemenea, pe Twitter că ați vândut acțiuni de $ZIM+0.0%, care a câștigat popularitate în rândul investitorilor în ultima vreme. Ați putea să ne justificați această vânzare?

Am cumpărat acțiuni ZIM sub 18 dolari în a doua jumătate a lunii ianuarie, am luat un dividend de 6 dolari și am vândut peste 21 de dolari. Mi s-a părut incredibil de rapid pentru profitul obținut. Ar fi fost un păcat să nu închidem acea poziție. Probabil că am fost destul de norocoși în executarea acestei poziții aici, dar așa se întâmplă uneori. Continuăm să urmărim acțiunile ZIM, așteptând să vedem dacă apare o nouă oportunitate, dar prețul ar trebui să scadă semnificativ pentru ca noi să ne gândim să cumpărăm din nou. Mulțumită unui dividend viitor mai mic.

În schimb, ați cumpărat Qualcomm $QCOM+0.0% și Moneta. Ați putea spune ce vă interesează în mod deosebit la aceste două și ce așteptați de la ele?

Ceea ce văd la Moneta este un randament atractiv al dividendelor și este, de asemenea, singura bancă națională pentru care încă mai este o "luptă" de dus. Mai ales pentru marii jucători autohtoni, poate fi interesantă pentru că nu este supusă la atâtea presiuni pentru a nu acorda împrumuturi anumitor sectoare sensibile.

Qualcomm $QCOM+0.0% este apoi un jucător important pe terenul de joacă al producătorilor de cipuri, produsele sale sunt solicitate, iar previziunile de câștig sunt în continuare în creștere în următorii ani. În plus, evaluarea sa de piață este interesantă din punctul meu de vedere pe multiplii acțiunilor (de exemplu, ev/ebitda în jur de 8, fără datorii, FCF ridicat). În plus, mă aștept, de asemenea, ca ratele dobânzilor să scadă în prima jumătate a anului 2024 în continuare, "reevaluând" astfel evaluarea în sus.

QCOM

Qualcomm

QCOM
$154.91 $0.16 +0.10%
1 Day
+0%
5 Days
-1.73%
1 Month
+0.81%
6 Months
+39.2%
YTD
+10.35%
1 Year
+22.62%
5 Years
+192.04%
Max.
+27,411.11%

La ce vă așteptați pentru restul anului? Vom asista la o creștere continuă sau am putea asista în cele din urmă la o recesiune și, eventual, la probleme în alte sectoare?

Ar fi ciudat dacă totul ar fi pozitiv până la sfârșitul anului - nu pare a fi complet realist, având în vedere situația actuală cu inflație mai mare, rate ale dobânzii mai mari, riscuri geopolitice. Așadar, părerea mea personală este că vom asista în continuare la o corecție a piețelor de acțiuni în lunile următoare, dar ar trebui să folosim această scădere pentru a ne reface portofoliile cu acțiuni la maxim.

  • V-a plăcut interviul de astăzi? Dacă da, nu uitați să ne urmăriți, invitatul meu de astăzi a fost Michal Semotan.

Vă rugăm să rețineți că acesta nu este un sfat financiar.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.