S&P 500 ^GSPC
5,096.27
+0.52%
Amazon AMZN
$176.76
+2.08%
Nvidia NVDA
$791.12
+1.87%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Meta META
$490.13
+1.26%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Tesla TSLA
$201.88
-0.08%

Michal Semotan: Bűn lenne nem lezárni ezt a pozíciót, a ZIM kifizetődött.

Ferkó Joó
10. 5. 2023
8 min read

Novemberben minden rossz volt, most megint minden rózsás, és mindannyiunk számára világos, hogy a Metaverse-nél továbbra is ég a készpénz - mondja Michal Semotan portfóliómenedzser, akivel a Meta Platformsról, a profitszezonról és a legutóbbi vásárlásokról és eladásokról beszélgetek.

Nemrég olvastam a nyilatkozatát, ahol azt írta: "Majdnem azt mondanám, hogy a piac korrekciót kér, amelyet egy rosszabb eredményszezon válthat ki." Hogyan értékeli az eddigi eredményszezont?

Igen, ez az, amiről azt gondoltam, hogy kiválthatja a korrekciót. Eddig ez nem történt meg, az általam követett vállalatok többsége szolid eredményeket szállított a piacnak, így a részvények továbbra is emelkednek. Az Apple ezen a héten jelent, ez nagyon fontos lesz a továbbiakban. Néhány befektetési házból vannak utalások esetleg rosszabb számokra, de lepődjünk meg. Egy kicsit aggódom egy ideje először, hogy az Apple továbbra is magasra tudja-e tenni a lécet. Vannak még központi banki ülések is. Ha a Fed 0,25%-nál nagyobb mértékben emeli a kamatokat, azt a piac negatívan venné, de én nem számítok erre. Szerintem 0,25% jó lesz. Tehát még nincs "armageddon" a részvényeknél.

  • (az interjú a múlt héten volt, így már ismerjük az Apple eredményeit)

Volt olyan vállalat, amelyik egyenesen meglepte Önt (az eredményekkel kapcsolatban)?

Továbbra is kellemesen meglepnek az európai ipari vállalatok, különösen az autógyárak. Ezeket egyértelmű leírási jelölteknek tartották, és eddig nagyon szolid eredményeket produkálnak, magasabb árrésekkel és abszolút értékben valóban magas nyereséggel, beleértve az osztalékfizetést is. A kínai piaci részesedés csökkenésétől való félelem ellenére mind a Mercedes, mind mások teljes rendelésállományt jelentenek be az idei évre, és nem csökkennek az árrések, ellentétben például a Teslával.

META

Meta

META
$490.13 $6.11 +1.26%
1 Day
+0.01%
5 Days
+1.68%
1 Month
+26.2%
6 Months
+65.22%
YTD
+40.38%
1 Year
+182.57%
5 Years
+195.3%
Max.
+1,171.59%

Mit gondol a Meta Platforms $META-hoz+1.3% hasonló vállalatokról, amelyek részvényeinek árfolyama újabb óriási ugrást produkált az eredmény után?

Azt kell mondanom, hogy szinte meglepett, hogy a Meta részvényei mennyire erősödtek az eredmények után. Megértem a retorikában bekövetkezett változást, a nagyobb hatékonyságra való törekvést, a növekedéshez való visszatérést az alapvető szegmensekben, de látható, hogy mennyivel erősebb volt a piaci hangulat az eredmények idején, és hogy a befektetői közönség mennyire érzékelte vagy értékelte ezeket a számokat. Novemberben minden rossz volt, most megint minden rózsás, és hogy a Metaverse-nél továbbra is ég a készpénz, az egy mondatban szerepel. Tényleg, itt válik érdekessé a piac.

Hogy látod most a helyzetet a Meta pozícióddal, realizáltál már nyereséget, vagy tartod magad?

Mi most az eredmények után tartásra tettük a pozíciónkat. Igen, fontolgatom, hogy eladom egy részét. Már teljesen nyereségben vagyunk, méghozzá elég jelentősen, de igaz a "mohó befektetők" mondása: "Hagyjuk a profitot futni...". Szóval hagyjuk még egy kicsit futni. Ez a jutalom egy olyan időszakért, amikor tavaly sokat szenvedtünk a Meta hosszú pozícióval. Csak ne legyünk túl mohók.

Nem aggódsz amiatt, hogy a Reality Labs megint egy csomó pénzt veszít?

Ez egy várható és bejelentett hír volt, így nem lepte meg sem a piacot, sem engem. Ez egy hosszú futam, és csak Zuckerberg úrnak és a hozzá legközelebb álló mérnökeinek van fogalma, remélhetőleg, hogy mi lesz a vége. Nem merem előre megítélni.

Jelenleg mi a vonzóbb az Ön számára - a metaversumra vagy a mesterséges intelligenciára összpontosítani?

Tehát egyértelműen a fókuszban lévő és a mesterséges intelligenciát reálisabban alkalmazó részvények lényegesen népszerűbbek a befektetők körében. Ez olyasvalami, amit már most megérinthetnek, el tudják képzelni, hogy használják és sok tevékenységet leegyszerűsíthetnek vele. Ez az oka annak is, hogy a Microsoft $MSFT+1.5% részvénye idén részvényenként 300 dollár fölé emelkedik, és ez a növekedés elsősorban az AI-jük mögött áll.

A Meta részvények az elmúlt 6 hónapban közel 110%-ot emelkedtek, ami hatalmas ugrás. Vajon a fundamentumok és a jelenlegi piaci környezet ismeretében indokolt ez a gyors növekedés, vagy ennek a növekedésnek nincs sok értelme?

Ahogyan a Meta részvények tavalyi esését is túlzásnak tartottam, ugyanez most a másik oldalon is majdnem túlzásnak tűnik. De ez csak az én személyes érzésem, a piacnak mindig igaza van, vagy megvalósítja azt az árat, amit a kereslet és kínálat teremt, így azt hiszem, nem érzem helyesnek, hogy ezt bármilyen módon megítéljem. Mindig el kell fogadnom, hogy a piac milyen árat fog kialakítani, és aztán a véleményem szerint reagálni rá. De ha csak az én személyes érzésem lenne, akkor is túlzónak találnám az idei évet, ahogy a válaszom elején írtam.

ZIM
$11.90 -$0.55 -4.42%
1 Day
-0.04%
5 Days
-2.27%
1 Month
-9.28%
6 Months
+1.05%
YTD
+11.8%
1 Year
-45.18%
5 Years
+8.78%
Max.
+8.78%

Azt is láttam a Twitter-csatornádon, hogy eladod a $ZIM-4.4% részvényeit, ami az utóbbi időben egyre népszerűbb a befektetők körében. Meg tudnád nekünk indokolni az eladást?

Mi január második felében 18 dollár alatt vettük a ZIM részvényt, 6 dollár osztalékot vettünk, és 21 dollár felett adtuk el. Ezt hihetetlenül gyorsnak találtam az elért nyereséghez képest. Bűn lett volna nem lezárni azt a pozíciót. Valószínűleg elég szerencsések voltunk ennek a pozíciónak a végrehajtásában, de ez néha így megy. Továbbra is figyeljük a ZIM részvényeket, várva, hogy hátha adódik egy új lehetőség, de az árfolyamnak jelentősen csökkennie kellene ahhoz, hogy újra fontolóra vegyük a vásárlást. Köszönhetően az alacsonyabb jövőbeli osztaléknak.

Ezzel szemben a Qualcomm $QCOM+1.2% és a Moneta részvényeket vásároltad. Elmondanád, hogy mi érdekel különösen ebben a kettőben, és mit vársz tőlük?

A Monetában azt látom, hogy vonzó az osztalékhozam, és ez az egyetlen olyan hazai bank, amelyért még "harcot" kell vívni. Főleg a hazai nagyok számára lehet érdekes, mert nincs akkora nyomás rajta, hogy ne adjon hitelt bizonyos érzékeny szektoroknak.

A Qualcomm $QCOM+1.2% aztán nagy játékos a chipgyártók játszóterén, termékeire van kereslet, és a nyereségprognózis még mindig növekszik a következő években. Ráadásul a piaci értékelése is érdekes a részvények szorzói alapján az én szemszögemből (pl. ev/ebitda 8 körül, nincs adóssága, magas FCF). Ezen kívül arra is számítok, hogy a kamatlábak 2024 első felében esni fognak a jövőben, így "átárazva" az értékelést felfelé.

QCOM

Qualcomm

QCOM
$157.79 $1.94 +1.24%
1 Day
+0.01%
5 Days
-1.73%
1 Month
+0.81%
6 Months
+39.2%
YTD
+10.35%
1 Year
+22.62%
5 Years
+192.04%
Max.
+27,411.11%

Mit vár az év hátralévő részére? Folytatódik-e a növekedés, vagy végül recessziót és esetleg más ágazatokban is problémákat láthatunk?

Furcsa lenne, ha az év végére minden pozitív lenne - ez nem tűnik teljesen reálisnak a jelenlegi helyzetet tekintve a magasabb inflációval, a magasabb kamatlábakkal és a geopolitikai kockázatokkal. Személyes véleményem tehát az, hogy az elkövetkező hónapokban még korrekciót fogunk látni a részvénypiacokon, de ezt a visszaesést arra kell felhasználnunk, hogy portfóliónkat teljes mértékben részvényekkel töltsük fel.

  • Élvezte a mai interjút? Ha igen, feltétlenül kövessen minket, mai vendégem Michal Semotanvolt .

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.