S&P 500 ^GSPC 5,072.89 +0.05%
Tesla TSLA $161.02 +11.29%
Nvidia NVDA $805.53 -2.27%
Amazon AMZN $176.97 -1.43%
Apple AAPL $168.78 +1.13%
Meta META $490.83 -1.06%
Microsoft MSFT $409.14 +0.39%
Alphabet GOOG $160.41 +0.31%

Sázka na jednu kartu. Tento prostý člověk se stal miliardářem pouze díky akciím Berkshire Hathaway. Jak to dokázal?

Martin Bartkovský
13. 5. 2023
4 min read

Kolikrát se říká, že by investoři měli diverzifikovat svá portfolia. No jak si dneska ukážeme, tak někdy je dobré jít proti proudu, a právě například se diverzifikaci vyhnout. Pojďme se podívat na příběh jednoho investora, který zbohatl právě díky tomu, že si uměl dobře vybrat a moc si nelámal hlavu s diverzifikací.

Stewart Horejsi je dnes jedním z úspěšných miliardářů. Své obrovské bohatství ale získal díky jedné chytré investici. Podle posledního hodnocení Forbesu se jeho majetek odhaduje na 2,8 miliardy dolarů. Ale jak se stal tím, kým je dnes? A jaká je jeho cesta k bohatství?

Horejsiho příběh se začal psát v 60. letech 20. století v americkém Kansasu. Po studiích na University of Kansas se připojil ke své rodinné svářečské společnosti, Brown Welding Supply LLC. Ta v té době společnost prožívala období stability a růstu. Avšak v 80. letech se situace začala měnit a podnikání začalo upadat kvůli narůstající konkurenci.

Aby se vyrovnal s novými tržními trendy, Horejsi se obrátil k literatuře. Přečetl si knihu „The Money Masters“ od Johna Traina a začal se zajímat o investice. Toto rozhodnutí, jak se ukázalo, mělo změnit jeho život navždy.

Jeho první investice byla do akcií společnosti Berkshire Hathaway Inc., které tehdy stály 265 dolarů za akcii. Zdálo se to riskantní, ale Horejsi věřil ve svou intuici a pokračoval v investování do Berkshire Hathaway, dokonce i přes riziko spojené s tímto jediným investičním směrem.

https://www.youtube.com/watch?v=Fk0GQCZbF0k

Horejsiho rozhodnutí investovat do Berkshire Hathaway nebylo náhodné. Byl obdivovatelem Warrena Buffetta, předsedy a generálního ředitele Berkshire Hathaway. Ve svém rozhovoru pro Wealth Estates označil Buffetta za jednoho z dvou lidí, kteří vyzařují „auru integrity“. Tato charakteristika, v kombinaci s Buffettovou schopností vytvářet hodnotu pro akcionáře, inspirovala Horejsiho k jeho první investici do Berkshire Hathaway.

Jeho víra v Buffettovu schopnost řídit společnost byla nakonec odměněna. Během následujících let koupil celkem 5800 akcií Berkshire Hathaway. Dnes má každá z těchto akcií, které koupil za méně než 500 dolarů, hodnotu kolem 500 000 dolarů. Tím se Horejsi stal miliardářem a jedním z nejúspěšnějších investorů na světě.

BRK-A
$612,830.00 -$2,345.00 -0.38%

Horejsiho příběh je ukázkou toho, jak může jedna dobře promyšlená investice změnit osud jednotlivce i celé rodiny. Jeho rozhodnutí investovat do Berkshire Hathaway, navzdory obavám a rizikům, bylo klíčovým momentem, který ho vyvedl z finanční těžkosti a přenesl ho do světa miliardářů.

Co z tohoto příběhu vyplívá?

Přestože jeho příběh je ojedinělý, nabízí několik důležitých ponaučení pro potenciální investory.

  • První je hodnota důkladného výzkumu a porozumění tomu, do čeho investujete. Horejsi neinvestoval do Berkshire Hathaway náhodně, udělal to, protože důkladně pochopil podnikání společnosti a měl hlubokou důvěru v její vedení.
  • Druhé ponaučení je hodnota trpělivosti. Horejsi nezbohatl přes noc. Jeho bohatství bylo výsledkem desetiletí trpělivosti a důvěry v jeho investiční rozhodnutí. Během těchto let musel čelit mnoha výzvám a nepochybně překonat mnoho pochybností o své investiční strategii.

Nakonec je Horejsiho příběh připomínkou, že investování může být efektivní cestou k bohatství. Ačkoli existuje mnoho cest, jak se stát bohatým, investování do akcií, jako je například Berkshire Hathaway, může být jednou z nejefektivnějších.

Závěr

Horejsi je dnes jedním z úspěšných investorů na světě, ale svůj příběh odstartoval jako rodinný podnikatel z Kansasu, který hledal způsoby, jak zvládnout konkurenci a dosáhnout finanční stability. Jeho cesta k miliardám byla plná výzev a rizik, ale také odvahy, důvěry a trpělivosti. Jeho příběh může být inspirací pro všechny, kdo sní o finančním úspěchu a nezávislosti.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.