S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Ze zvědavosti jsem si zjišťoval, jak dlouhé období bez zisku se mohlo objevit při nešťastně načasované jednorázové investici do indexu SP500. První graf je hodnota indexu v USD proložená českou inflací. To je ale pro českého investora zavádějící, protože nás obvykle zajímá hodnota v domácí měně. Druhý graf ukazuje hodnotu indexu v CZK. Opět je proložen českou inflací (přibližně).

Kdybychom nakoupili index v roce 2000 a dnes ho prodali, byly bychom díky vývoji kurzu a inflaci docela slušně v mínusu..?

Možná jsem něco přehlédl nebo špatně pochopil, proto se mi uleví, pokud mi tento (extrémní) případ někdo vyvrátí.

Pokud to ale je pravda, považuji to za velké riziko i pro dlouhodobého investora.

Riziko se dá určitě snížit pravidelnými menšími nákupy rozloženými do několika let.

Měnové riziko může samozřejmě hrát do karet českého investora, předpokládám, že je to tak 50:50. Ale pokud chci za cca 30 let vybírat zisky, mohu vsadit vše na zahraniční akcie? Ve stáří nebudu chtít čekat dalších 10 let, než se situace obrátí v můj prospěch.

Je reálné, že se kurz CZK(EUR)/USD během příštích 30ti let bude měnit v řádu vyšších desítek procent? (se mi zamlžila křišťálová koule, tak teď nevím...)

Myslím si, že investice do českých dividendových akcií je jakási protiváha. Jednak zisky sbírám pravidelně a také se vyhýbám měnovému riziku.

Budu rád za jakékoliv přínosné tipy, jak se vyhnout zejména měnovému riziku. Děsí mě představa, že má oblíbená BRK-B krásně poroste, ale za 30 let bude dolar za 6 Kč :-)


Uvědomte si, že kdyby byl dolar za 6kč tak tahle republika šlape asi jako Švýcarsko a to taky není k zahození... Výplaty úplně jinde atd. atd. Jinak samozřejmě to považuji v střednědobém horizontu 20 let za tak nepravděpodobné až hraničící s nesmyslností. Maximálně se dostaneme někam k 15-18.

Tak i změna kurzu o 30 % může člověku rozhodit plány na stáří. Ale souhlasím, že pravděpodobnost dramatických změn ve prospěch české ekonomiky je téměř nulová.

Psal jsem to jako takové zamyšlení, čistě teoretická úvaha a celý mnou uváděný případ je extrémní. Byla by to veliká investorská chyba udělat takový jednorázový nákup.

Ten kurzovní rozdíl je fakt nepříjemný a teď to zažíváme asi všichni.

Měnové riziko je nutné brát i z pohledu geopolitiky a situace v moment nákupu. Česká koruna nemá bez intervencí moc prostoru pro posilování vůči dolaru, ten pokles dolaru je navíc hodně ovlivněn krizí 2008. Ten výsledek je vlastně ovlivněn dvěma vysoce nepravděpodobnýma záležitostmia kdy by poprvé musel investor jít all in na historicky obřím all time high (stačí se podívat na valuaci indexu 2001 oproti tomu, co bylo bráno jako norma) + měl ještě tu smůlu, že schytal měnové riziko umocněné finanční krizí, jejíž kořeny a nejhorší dopady byly právě v USA.

Dlouhodobé investování jak už název napovídá je na dlouhou dobu. S tímhle musí každý počítat.

Nikdy nebylo 20 let, kdy bys nevydělal

Opravdu to platí i v přepočtu na CZK? Domnívám se, že tato známá pravda o indexu sp500 platí v USD. Kurz do toho ale může hodit vidle.

Proti inflaci tě ochrání v dnešní době jenom protiinflacni dluhopisy. Takže bych to zas tak negativně nehodnotil. A ano, investovat se musí dlouhodobě, jinak můžeš přijít o peníze.

Ano podle mě je to reálné riziko jakékoli jednorázové investice a ano, nic lepšího než DCA  společně s měnovou diverzifikací nikdo zatím nevymyslel.