S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Po mnenju analitikov sta ti dve delnici zelo podcenjeni in ju ne smete spregledati.

Dragoslav Golob
11. 5. 2023
7 min read

Na borzi velja pregovor "Prodaj maja, pojdi stran". Kaj pa, če bi ta pregovor uporabili sebi v prid in ob morebitnem padcu kupili na primer ti dve delnici, za kateri analitiki pravijo, da sta podcenjeni?

Tehnični strateg banke Bank of America Stephen Suttmeier je nedavno napovedal, da bi se lahko delniški trg letos poleti povečal tudi za 5 %, kar predstavlja naložbeno priložnost za delničarje. Analitik Stephen Suttmeier priporoča, da izkoristite majski upad in kupite delnice. Po mnenju drugih analitikov sta ti dve delnici ocenjeni kot močni nakupi. Poglejmo, za katere delnice gre?

ModivCare Inc. $MODV+11.8%

MODV
$31.65 $3.34 +11.80%
1 Day
+0.12%
5 Days
-13.45%
1 Month
+6.25%
6 Months
+18.06%
YTD
-1.22%
1 Year
-57.98%
5 Years
-39.26%
Max.
+217.9%

Družba ModivCare Inc, prej znana pod imenom Providence Service Corporation, je zdravstveno podjetje, ki zagotavlja rešitve za upravljanje in usklajevanje oskrbe pacientov. Podjetje se osredotoča na zmanjševanje stroškov zdravstvenega varstva in izboljšanje zdravstvenih rezultatov z učinkovitim usklajevanjem oskrbe in tehnološko podprtimi rešitvami.

 • NEMT (Non-Emergency Medical Transportation): zagotavljanje zanesljivega in cenovno dostopnega prevoza za bolnike, ki morajo potovati na zdravljenje, vendar ne potrebujejo reševalnega vozila.
 • Osebna nega in oskrba na domu: Oskrba na domu: ponudba storitev oskrbe za starejše in invalide, ki potrebujejo pomoč pri vsakdanjem življenju, kot so osebna higiena, obroki, nega in mobilnost.
 • Usklajevanje oskrbe: Pomoč bolnikom s kompleksnimi potrebami po oskrbi pri krmarjenju po sistemu zdravstvenega varstva in zagotavljanje, da prejmejo pravo oskrbo ob pravem času in na pravem mestu.

Prednosti in slabosti skupnosti:

Prednosti in slabosti: Prednosti skupnosti so, da se lahko v njej izvajajo storitve, ki so namenjene oskrbi:

 • Zmanjšanje stroškov zdravstvenega varstva z učinkovitim usklajevanjem in tehnološko podprtimi rešitvami.
 • Izboljšana kakovost oskrbe in zdravstveni izidi za bolnike.
 • Širitev na nove trge in večje povpraševanje po njihovih storitvah zaradi staranja prebivalstva in vse večjih potreb po oskrbi na domu.

Slabosti:

 • Močna konkurenca na področju zdravstvenih in socialnih storitev.
 • Morebitne regulativne spremembe in zdravstvene reforme, ki lahko vplivajo na tržno okolje in stroške storitev.

V zadnjem finančnem poročilu je podjetje poročalo o prihodkih v višini 653,9 milijona dolarjev, kar je 13-odstotno povečanje v primerjavi s preteklim letom. Ta rast je posledica širitve podjetja na nove trge, povečanega povpraševanja po njegovih storitvah in inovativnih rešitev. Povečano zanimanje za njihove izdelke in storitve kaže na velik potencial za nadaljnjo rast in krepi zaupanje vlagateljev v podjetje ModivCare kot močno nakupno priložnost.

Ti rezultati so navdušili analitika družbe Jefferies Briana Tanquiluta.

Napovedi družbe MODV za leto 23 se zdijo konservativne, kar bi moralo privesti do pozitivnih presenečenj glede dobička, ki bi v kombinaciji z izboljšanjem FCF in obeti za pospešitev rasti za leto 24 spodbudili rast delnice ... V prihodnosti pričakujemo, da bodo pridobljene pogodbe na področju NEMT (prevozi brez nujne medicinske pomoči) spodbudile pospešitev rasti EBITDA od leta 24.

Skupaj s tem komentarjem je Tanquilut določil ciljno ceno 150 USD. Poleg njega so si to delnico pred kratkim ogledali še štirje drugi analitiki, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 153 USD.

GitLab Inc. $GTLB+1.6%

GTLB
$74.47 $1.16 +1.58%
1 Day
+0.02%
5 Days
-5.98%
1 Month
-1.51%
6 Months
+49.99%
YTD
+15.94%
1 Year
+55.48%
5 Years
-33%
Max.
-33%

GitLab Inc. je tehnološko podjetje, ki ponuja odprtokodno platformo za razvoj, varnost in delovanje aplikacij (DevSecOps). Ta platforma razvijalcem omogoča enostavno upravljanje kode, testiranje in uvajanje aplikacij, varnostnim ekipam pa spremljanje in odpravljanje varnostnih tveganj. Podjetje je znano po svoji inovativni in uporabniku prijazni platformi, ki ekipam omogoča hitrejše in učinkovitejše sodelovanje pri razvoju programske opreme.

Glavni izdelki in storitve podjetja vključujejo:

 • Platforma GitLab: celovita odprtokodna platforma za DevSecOps, ki vključuje orodja za upravljanje različic kode, sledenje spremembam, avtomatizirano testiranje, uvajanje, spremljanje in varnost aplikacij.
 • GitLab CI/CD: orodje za neprekinjeno integracijo in neprekinjeno dostavo (CI/CD), ki avtomatizira postopek razvoja, testiranja in nameščanja programske opreme, pospešuje razvoj in izboljšuje kakovost kode.
 • GitLab Security: Nabor orodij in funkcij za zagotavljanje varnosti aplikacij v celotnem življenjskem ciklu razvoja, vključno z avtomatiziranim pregledovanjem ranljivosti, odkrivanjem napadov in upravljanjem varnostnih politik.

Poleg tega je GitLab napovedal nove funkcije, ki jih poganja umetna inteligenca in pomagajo razvijalcem bolje prepoznati in odpraviti morebitne težave v kodi. Podjetje je napovedalo tudi načrte za razširitev teh funkcij, kar bi lahko privedlo do nadaljnjih izboljšav njihove platforme in okrepilo njihov konkurenčni položaj. Te nove funkcije in načrti za širitev kažejo, da je podjetje GitLab v dobrem položaju za ohranjanje rasti v prihodnosti.

Prednosti in slabosti podjetja:

Prednosti in slabosti:

 • Odprtokodni pristop omogoča enostavno integracijo z obstoječimi orodji in tehnologijami ter razvijalcem omogoča, da izberejo najboljše rešitve za svoje potrebe.
 • Celovita platforma DevSecOps poveča učinkovitost ekipe, zmanjša stroške razvoja ter izboljša kakovost in varnost aplikacij.
 • Inovativne funkcije, ki jih poganja umetna inteligenca, pomagajo razvijalcem hitreje prepoznati in rešiti morebitne težave s kodo ter izboljšati splošno produktivnost.

Disadvantages:

 • Močna konkurenca na področju DevSecOps, vključno z velikimi igralci, kot so GitHub (Microsoft), Atlassian in drugi.
 • Odvisnost od odprtokodne skupnosti lahko vpliva na hitrost inovacij in kakovost nekaterih funkcij platforme.
 • Morebitna vprašanja varnosti in zasebnosti, povezana s shranjevanjem in obdelavo občutljivih podatkov razvijalcev in strank.

Podjetje GitLab je nedavno objavilo finančne rezultate za četrto četrtletje in celotno poslovno leto 2023 ter preseglo napovedi o prihodkih in dobičku. Najvišji prihodki so znašali 122,9 milijona dolarjev, kar je 3,3 milijona dolarjev nad pričakovanji in impresivno 58-odstotno povečanje na letni ravni. Dobiček, ki ni bil izračunan po metodologiji GAAP in je znašal 3 cente na delnico, je pomenil tretje zaporedno četrtletje umirjanja izgube in je za 11 centov presegel napovedi analitikov. Ta rezultat je dokaz močnega tržnega položaja podjetja ter njegove sposobnosti rasti in ustvarjanja dobička v konkurenčnem okolju.

Analitik Joel Fishbein meni, da je kljub vsem številkam to odlična priložnost.

Na začetku leta 2023 se je družba GTLB razvila v zgodbo s številnimi pomembnimi gibljivimi deli, ki so povzročili nestanovitnost delnice. Vlagatelji še naprej preučujejo konkurenčno okolje za njeno ponudbo platforme DevOps in morebitne spremembe, ki jih predstavlja uvedba obsežnih jezikovnih modelov in umetne inteligence v širšem smislu. Kot pri številnih novih tehnologijah menimo, da so kratkoročni vplivi umetne inteligence precenjeni, in menimo, da so naložbe, ki jih podjetje GitLab vlaga v lastne zmogljivosti umetne inteligence, dolgoročno koristne za sprejetje platforme.

Ob tej pripombi je Fishbein določil ciljno ceno 50 dolarjev. Poleg njega si je podjetje nedavno ogledalo še 15 drugih analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 45 dolarjev.

Zaključek

Podjetji ModivCare in GitLab delujeta v različnih panogah ter ponujata edinstvene izdelke in storitve, ki jima omogočajo konkurenčnost na trgu. Njune prednosti, kot so inovativnost, učinkovitost in širitev na nove trge, lahko ponudijo potencial za nadaljnjo rast in dobičkonosnost. Po drugi strani pa je treba upoštevati slabosti, kot so močna konkurenca in morebitne regulativne spremembe, ki bi lahko vplivale na njuno prihodnje poslovanje.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.