S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Olyan defenzív ágazatot keres, amely képes ellenállni a nehéz időkben? Akkor ne hagyja ki ezt az ágazatot.

György Sárosi
12. 5. 2023
6 min read

A mai piaci helyzet meglehetősen bizonytalan. Magasak a kamatlábak, magas az infláció, a bankok csődbe mennek. Senki sem tudja igazán, mi fog történni. Egyesek szerint növekedést fogunk látni, mások további visszaesést várnak. Ilyen helyzetekben érdemes inkább a defenzív szektorok defenzívebb részvényeit keresni, és ez a szektor ideális lehet erre.

Az egészségügyi ágazatot az elmúlt években egyre inkább vonzó befektetési lehetőségnek tekintették, főként defenzív jellegének köszönhetően. Nézzük tehát, hogy miért számít vonzó befektetési területnek az egészségügyi ágazat.

Az egészségügy defenzív jellege

Az egészségügyi ágazat azért tekinthető defenzívnek, mert kevésbé függ az általános gazdasági növekedéstől. Az olyan ciklikus ágazatokkal ellentétben, mint az autóipar vagy az építőipar, az egészségügy iránti kereslet állandó, még gazdasági visszaesés idején is. Az egészségügyi szolgáltatások és termékek iránti állandó kereslet hozzájárul az ágazat defenzív jellegéhez, ami vonzó befektetési lehetőséggé teszi. Emellett az olyan demográfiai trendek, mint a népesség elöregedése és a krónikus betegségek számának növekedése hosszú távon növelik az egészségügyi ellátás iránti keresletet.

Az idősek száma az Egyesült Államokban 2040-re

Egyszerűen fogalmazva, ez az ágazat minden gazdasági időszakban nélkülözhetetlen. Az emberek megengedhetik maguknak, hogy új autót vásároljanak, vagy bizonyos mértékig visszavághatják az élelmiszerekre fordított kiadásaikat. Amit azonban nem tudnak teljesen visszavágni, az az orvosi ellátásra fordított kiadások, ami sok esetben nagyon fontos.

Az ágazat szerény értékelése

Itt figyelembe kell venni, hogy a szektor defenzív részéről beszélünk, vagyis olyan vállalatokról, amelyek szilárdan rögzültek és beágyazódtak. Valóban, első pillantásra ez a szektor túlértékeltnek tűnhet, de ha megnézzük például az ezt a szektort lefedő $XLV+1.0% ETF-eket, akkor az XLV egészének átlagos P/E szorzója az első negyedév végén 17,2-szeres nyereség volt.

Tehát az is fontos, hogy ne hajszoljuk a modern nonprofitokat, nem diszkontálom itt teljesen ezeket a részvényeket. Ha megnézünk például néhány más jól ismert nevet ebben a szektorban, a $BMY+0.3% jelenleg 20-as P/E-n kereskedik, a $CVS-0.7% pedig 24 körüli P/E-n. Tekintettel ezeknek a nagyvállalatoknak a minőségére, az ár/nyereség arányok viszonylag ésszerűnek tűnnek számomra.

Stabil, növekvő osztalékok

Ez egy kicsit kapcsolódik az előző okhoz. Rengeteg minőségi vállalat van ebben az iparágban, amelyek hosszú múltra visszatekintő, növekvő osztalékkal rendelkeznek, amelyek jól fedezettek. Valójában az osztalékok olyasvalami, ami sokszor még nehéz időkben is örömet okoz a befektetőknek. Ráadásul azok a vállalatok, amelyek hosszú távon stabil és növekvő osztalékot fizetnek, általában egy kicsit jobban teljesítenek, mint a piac többi része, egyszerűen nem olyan volatilisek.

Tehát ha olyan időszakokba kerülünk, amikor a részvényárfolyam ingadozni fog, akkor is számíthatunk az osztalékra, függetlenül attól, hogy recesszió van, vagy éppen nagy fellendülésben vagyunk. Rengeteg minőségi osztalékrészvényt találhat ebben a szektorban, mint például a $BMY+0.3%, $PFE+0.1%, vagy a szektor ETF $XLV+1.0%, amely 22 éve fizet osztalékot, és jelenleg 1,5% körüli hozamot biztosít.

Innováció az ágazatban

Az egészségügyi ágazat az innovációs képességéről ismert, ami vonzó befektetési ágazattá teszi. Az új gyógyszerek, kezelések és technológiák kifejlesztése hozzájárul az egészségügyi vállalatok növekedéséhez, és növeli részvényeik értékét.

Így elmondható, hogy bár ez az ágazat meglehetősen defenzív jellegű, mégis növekedési lehetőségeket kínál, ami az ágazat nagyszerű tulajdonsága. új termékei és esetleges szolgáltatásai nem várnak sokáig a keresletre, mivel a fogyasztói igények alapján fejlesztik ki őket.

Van azonban egy kockázat, ami elég sokszor jár ezzel, és nem hiszem, hogy ezt félvállról kellene venni. Megtörténhet, és igen, megtörténik, hogy a vállalatok által kifejlesztett új gyógyszerek nem mennek át a szabályozó hatóságok jóváhagyásán. Ebben az esetben a vállalatok több pénzt veszíthetnek abból a pénzből, amelyet az elutasított gyógyszer kutatásába fektettek.

Következtetés:

Az egészségügyi ágazat vonzó befektetési lehetőség a defenzív jelleg, a szerény értékelés, a folyamatosan növekvő osztalékok és az iparági innováció miatt. Az Healthcare Select Sector SPDR ETF (XLV) jó választás azoknak a befektetőknek, akik ebben az ágazatban növekedési potenciállal rendelkező defenzív befektetést keresnek, és nem akarnak az egyes részvények kiválasztásával foglalkozni. Mielőtt azonban ebbe az ágazatba fektetne, fontos, hogy alaposan mérlegelje a lehetséges kockázatokat, és vegye figyelembe az egyéni befektetési céljait és kockázattűrő képességét.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.