S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Тези 2 акции са подценени според анализаторите и затова са ясна покупка

Grozdan Grigorov
12. 5. 2023
1 min read

Два скрити диаманта, които чакат да бъдат открити? Анализаторите на Morningstar идентифицираха две акции, които са подценени и са готови да растат и да възнаграждават акционерите. Според Morningstar има убедителни причини, поради които и двете акции трябва да увеличат значително стойността си през следващите месеци и години.

Едната акция се възползва от възстановяването на индустрията, докато другата най-накрая се отървава от някои от външните пречки пред растежа и се фокусира върху подобряване на ефективността. Въпреки че и двете акции са преживявали спадове в миналото, Morningstar смята, че предстоят по-добри времена. Сега е добър момент за покупка, преди цените им да се повишат. Нека ги разгледаме 👇

Verizon $VZ+0.0%

VZ

Verizon

VZ
$40.67 -$0.06 -0.15%
1 Day
+0%
5 Days
+1.09%
1 Month
-3.55%
6 Months
+22.72%
YTD
+4.76%
1 Year
+5.71%
5 Years
-28.27%
Max.
+415.57%

Verizon е основана през 2000 г. чрез сливането на две големи телекомуникационни компании - Bell Atlantic и GTE. Оттогава Verizon се превърна в доминираща сила на телекомуникационния пазар в САЩ.

Verizon винаги е залагала на силата и качеството на своята мобилна мрежа. През 2002 г. Verizon стартира своята мобилна мрежа 3G и оттогава непрекъснато я подобрява и разширява. Днес Verizon разполага с най-обширната и най-бързата 4G LTE мрежа, която покрива по-голямата част от територията на САЩ. Освен това тази мрежа дава възможност на Verizon да предлага най-добрите мобилни услуги и да начислява високи цени.

С разрастването на мрежата се увеличава и портфолиото от услуги на Verizon. Тя започна с гласови услуги, а след това добави интернет и телевизия. Днес Verizon предлага широко портфолио от гласови услуги, услуги за пренос на данни и видео услуги на клиенти от всякакъв тип - от потребители до малки предприятия и големи корпорации.

Благодарение на качеството на услугите си Verizon е изградил много лоялна клиентска база, която генерира стабилни и предвидими парични потоци. Това позволява на Verizon да увеличава редовно дивидентите си.

Verizon е истински лидер в защита на телекомуникационния пазар. Със своята силна мрежа, широко портфолио от услуги и лоялни клиенти той е изградил доминираща позиция и стабилен бизнес, който генерира привлекателна дългосрочна възвръщаемост за акционерите.

Verizon има стабилни и предвидими приходи, които през последните 5 години нарастват в диапазона 1-3% годишно. През изминалата година приходите са нараснали с 3% до близо 137 млрд. долара. Растежът се дължи предимно на потребителския сегмент, в който нарастват приходите от мобилни данни и услуги Fios. Сегментът на предприятията расте по-бавно.

Брутната печалба на Verizon нараства стабилно с 1-3 % годишно, което съответства на ръста на приходите. Веризон успява да поддържа стабилен брутен марж благодарение на ценовия контрол и по-ниските разходи за съдържание. Оперативните разходи нарастват малко по-бързо, което намалява оперативната печалба. Тя спада с 6% през миналата година до 30,5 млрд. Като цяло нетната печалба на Verizon леко нараства, като през миналата година се е увеличила с 3% до 28,3 млрд.

Анализаторите на Morningstar казват:

Verizon е уникална акция в изключително стабилна индустрия. Това е 4-звездна акция с широк икономически потенциал и се търгува с около 12% отстъпка от нашата справедлива стойност. Дивидентната доходност е 5,5%, а компанията има чудесна история на растеж на дивидентите. Ние също така се фокусираме върху стабилния паричен поток от дейността, който подкрепя дивидента.

И в момента разглеждаме Verizon като акция, която осигурява добър подслон във времена на пазарна несигурност и волатилност. И това е мястото, където наистина се получава добра комбинация от растеж и стабилност с доходност. В перспектива очакваме много стабилни приходи, рентабилност и увеличение на дивидента в долния едноцифрен диапазон.

Nike $NKE+0.0%

NKE

Nike

NKE
$105.63 $0.55 +0.52%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.43%
1 Month
+3.12%
6 Months
+6.41%
YTD
-1.38%
1 Year
-12.4%
5 Years
+23.38%
Max.
+58,378.49%

Nike е най-голямата компания в света в областта на проектирането, разработването, производството, маркетинга и продажбата на спортни обувки, облекло и аксесоари.

Историята на Nike започва през 1964 г., когато Бил Бауърман и Фил Найт основават Blue Ribbon Sports с фокус върху обувките за бегачи. 11 години по-късно компанията е преименувана на Nike и оттогава се разраства. Nike винаги е залагала на иновациите, за да помага на спортистите да постигат върхови резултати.

Ключовите конкурентни предимства на Nike включват:

-Силна марка - Nike е една от най-разпознаваемите и ценни марки в света. Това й позволява да налага високи цени и да увеличава продажбите.

-Иновации - Nike непрекъснато инвестира в разработването на нови продукти.

-Маркетинг - Nike е майстор на маркетинга. Нейните кампании се фокусират върху емоционалното свързване с клиентите и достигането до спортисти от всички нива, може би сте забелязали това и преди.

-Разпространение - Продуктите на Nike се разпространяват в широка мрежа от магазини за търговия на дребно по целия свят, както и чрез собствените й магазини и Nike.com.

Продажбите на Nike нарастват стабилно с около 5-7% годишно, като през изминалата година са се увеличили с 8% до рекордните 51 млрд. щ. д. Ръстът се дължи основно на продажбите директно на потребителите (+11%) и в Северна Америка (+9%).

Брутната печалба на Nike нараства стабилно с около 5-10 % годишно, което е повече от продажбите. Nike поддържа стабилна брутна печалба благодарение на по-високите цени, по-доброто управление на запасите и по-ниските отстъпки.
Оперативните разходи на Nike нарастват с темп, подобен на този на продажбите, около 5-10 % годишно. Ръстът се дължи на по-високите разходи за реклама и маркетинг и на инвестициите в цифровата трансформация. По този начин оперативната печалба нараства стабилно в рамките на 3-7% годишно. След пандемията рентабилността (ROE) отново е в диапазона 30-35%, което е стабилно.

Анализаторите на Morningstar казват:

Nike по същество е доминиращата марка в световния пазар на спортни обувки и облекло. Това е 4-звездна акция с широк икономически хоризонт. Търгува се с около 9% премия спрямо нашата справедлива стойност, но все още я намираме за интересна.

В дългосрочен план смятаме, че компанията все още има много добри перспективи за устойчив растеж. В условията на глобален пазар с повишен интерес към здравословния начин на живот, тренировките и други подобни, Nike е много добре позиционирана, за да се възползва от това, а компанията успешно инвестира в продажби директно на потребителите, дигитални преживявания и персонализирани продукти.

Част от това, което ни притеснява в краткосрочен план, е, че някои инвеститори са загрижени за по-високите разходи за доставка, които биха могли да понижат приходите. Но ние смятаме, че растежът на марката за дългосрочното представяне на компанията наистина надделява. Така че, въпреки че цената може да не е отлична веднага, смятаме, че Nike все още остава една от любимите ни инвестиции в дългосрочен растеж в по-широкия сектор на търговията на дребно.

  • Какво е вашето мнение за тази акция? 🤔

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.