S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Ti dve delnici sta po mnenju analitikov podcenjeni, zato ju je mogoče kupiti

Kristijan Kopitar
12. 5. 2023
6 min read

Dva skrita diamanta, ki čakata na odkritje? Analitiki družbe Morningstar so ugotovili, da sta dve delnici podcenjeni in pripravljeni na rast in nagrajevanje delničarjev. Morningstar meni, da obstajajo prepričljivi razlogi, zaradi katerih bi se morala vrednost obeh delnic v prihodnjih mesecih in letih znatno povečati.

Ena delnica ima koristi od okrevanja industrije, druga pa se končno znebi nekaterih zunanjih ovir za rast in se osredotoči na izboljšanje učinkovitosti. Čeprav sta obe delnici v preteklosti že doživeli padce, je družba Morningstar prepričana, da so pred njima boljši časi. Zdaj je pravi čas za nakup, preden se njune cene dvignejo. Oglejmo si ju 👇

Verizon $VZ+0.0%

VZ

Verizon

VZ
$40.67 -$0.06 -0.15%
1 Day
+0%
5 Days
+1.09%
1 Month
-3.55%
6 Months
+22.72%
YTD
+4.76%
1 Year
+5.71%
5 Years
-28.27%
Max.
+415.57%

Podjetje Verizon je bilo ustanovljeno leta 2000 z združitvijo dveh velikih telekomunikacijskih podjetij, Bell Atlantic in GTE. Od takrat je podjetje Verizon postalo prevladujoča sila na ameriškem telekomunikacijskem trgu.

Verizon je vedno gradil na moči in kakovosti svojega mobilnega omrežja. Leta 2002 je Verizon začel uporabljati svoje mobilno omrežje 3G in od takrat ga nenehno izboljšuje in širi. Danes ima podjetje Verizon daleč najobsežnejše in najhitrejše omrežje 4G LTE, ki pokriva večino ZDA. Poleg tega to omrežje podjetju Verizon omogoča ponujanje najboljših mobilnih storitev in zaračunavanje višjih cen.

Z razvojem omrežja se je povečal tudi Verizonov nabor storitev. Začel je z govornimi storitvami, nato pa dodal internet in televizijo. Danes Verizon ponuja širok nabor govornih, podatkovnih in video storitev za vse vrste strank - od potrošnikov do malih podjetij in velikih korporacij.

Zaradi kakovosti svojih storitev si je podjetje Verizon ustvarilo zelo zveste stranke, ki ustvarjajo stabilne in predvidljive denarne tokove. To podjetju Verizon omogoča redno povečevanje dividend.

Podjetje Verizon je resnično vodilno obrambno podjetje na telekomunikacijskem trgu. Z močnim omrežjem, širokim naborom storitev in zvestimi strankami si je ustvaril prevladujoč položaj in stabilno poslovanje, ki ustvarja privlačne dolgoročne donose za delničarje.

Podjetje Verizon ima stabilne in predvidljive prihodke, ki so v zadnjih petih letih rasli v razponu 1-3 % letno. V zadnjem letu so se prihodki povečali za 3 % na skoraj 137 milijard USD. Rast je predvsem posledica potrošniškega segmenta, kjer se povečujejo prihodki od mobilnih podatkov in storitev Fios. Podjetniški segment raste počasneje.

Verizonov bruto dobiček se stalno povečuje za 1-3 % na leto, kar je v skladu z rastjo prihodkov. Podjetje Verizon lahko ohranja stabilno bruto maržo zaradi nadzora cen in nižjih stroškov vsebine. Stroški poslovanja rastejo nekoliko hitreje, kar zmanjšuje dobiček iz poslovanja. Ta se je lani zmanjšal za 6 % na 30,5 milijarde USD. Na splošno se Verizonov čisti dobiček rahlo povečuje in se je lani povečal za 3 % na 28,3 milijarde USD.

Analitiki družbe Morningstar pravijo:

Verizon je edinstvena delnica v izjemno stabilni panogi. To je delnica s štirimi zvezdicami in širokim ekonomskim vplivom, ki se prodaja s približno 12-odstotnim popustom na našo pošteno vrednost. Dividendni donos znaša 5,5 %, podjetje pa ima bogato zgodovino rasti dividend. Osredotočamo se tudi na stabilen denarni tok iz poslovanja, ki podpira dividende.

V tem trenutku pa družbo Verizon vidimo kot delnico, ki zagotavlja dobro zavetje v času tržne negotovosti in nestanovitnosti. In prav tu lahko resnično dobite dobro kombinacijo rasti in stabilnosti z donosom. V prihodnosti pričakujemo zelo stabilne prihodke, dobičkonosnost in povečanje dividend v spodnjem enomestnem območju.

Nike $NKE+0.0%

NKE

Nike

NKE
$105.63 $0.55 +0.52%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.43%
1 Month
+3.12%
6 Months
+6.41%
YTD
-1.38%
1 Year
-12.4%
5 Years
+23.38%
Max.
+58,378.49%

Nike je največje svetovno podjetje na področju oblikovanja, razvoja, proizvodnje, trženja in prodaje športne obutve, oblačil in dodatkov.

Zgodba podjetja Nike se je začela leta 1964, ko sta Bill Bowerman in Phil Knight ustanovila podjetje Blue Ribbon Sports s poudarkom na obutvi za tekače. Enajst let pozneje se je podjetje preimenovalo v Nike in vse od takrat raste. Nike je vedno gradil na inovacijah, da bi športnikom pomagal doseči vrhunsko zmogljivost.

Nikejeve ključne konkurenčne prednosti so:

-Močna blagovna znamka - Nike je ena najbolj prepoznavnih in dragocenih blagovnih znamk na svetu. To ji omogoča, da zaračunava višje cene in povečuje prodajo.

-Inovacije - Nike nenehno vlaga v razvoj novih izdelkov.

-Trženje - Nike je mojster trženja. Njegove kampanje se osredotočajo na čustveno povezovanje s strankami in nagovarjanje športnikov vseh ravni, kar ste morda opazili že prej.

-Distribucija - Izdelki Nike se distribuirajo v široki mreži maloprodajnih trgovin po vsem svetu ter prek lastnih trgovin in spletne strani Nike.com.

Prodaja podjetja Nike stalno raste po približno 5-7 % na leto, v zadnjem letu pa se je povečala za 8 % na rekordnih 51 milijard USD. Rast je predvsem posledica prodaje neposredno potrošnikom (+11 %) in Severne Amerike (+9 %).

Nikejev bruto dobiček stalno narašča za 5-10 % na leto, kar je več kot prodaja. Nike ohranja stabilen bruto dobiček zaradi višjih cen, boljšega upravljanja zalog in nižjih popustov.
Nikejevi stroški poslovanja rastejo podobno hitro kot prodaja, približno 5-10 % na leto. Rast je posledica višjih stroškov oglaševanja in trženja ter naložb v digitalno preobrazbo. Dobiček iz poslovanja tako stalno raste v razponu od 3 do 7 % na leto. Dobičkonosnost (ROE) se je po pandemiji vrnila v razpon 30-35 %, kar je solidno.

Analitiki družbe Morningstar pravijo:

Nike je v bistvu prevladujoča blagovna znamka na svetovnem trgu športne obutve in oblačil. Gre za delnico s štirimi zvezdicami in širokim gospodarskim morjem. Trguje se s približno 9-odstotno premijo glede na našo pošteno vrednost, vendar se nam še vedno zdi zanimiva.

Dolgoročno menimo, da ima podjetje še vedno zelo dobre možnosti za trajnostno rast. Na globalnem trgu z večjim zanimanjem za zdrav način življenja, vadbo in podobno je Nike v zelo dobrem položaju, da ima od tega koristi, podjetje pa uspešno vlaga v prodajo neposredno potrošnikom, digitalne izkušnje in personalizirane izdelke.

Kratkoročno nas deloma moti, da so nekateri vlagatelji zaskrbljeni zaradi višjih stroškov pošiljanja, ki bi lahko znižali dobiček. Vendar menimo, da rast blagovne znamke za dolgoročno uspešnost podjetja resnično prevladuje. Čeprav torej cena morda ne bo takoj odlična, menimo, da Nike še vedno ostaja ena od naših najljubših naložb v dolgoročno rast v širšem maloprodajnem sektorju.

  • Kakšne so vaše misli o tej delnici? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.