S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

3 small-cap akcie, jejichž nákup by měl být docela no-brainer rozhodnutí 💰

Akcie s malou tržní kapitalizací se definují jako společnosti s tržní kapitalizací nižší než 2 miliardy dolarů. Digitální ekonomika každopádně rychle roste a digitální obchodní modely jsou také vysoce ziskové, jak se nám na značnému množství příkladů novodobých firem ukázalo. Včasná investice do vícera malých technologických podniků může časem přinést životní výnosy. Najít takovéto firmy, aniž by jich člověk musel kupovat hromadu není vůbec jednoduché, proto jsem se rozhodl s vámi sdílet několik firem, u kterých jsem po důkladné analýze přesvědčen, že mezi tyto firmy patří.

 

 

Latch $LTCH-1.3% 

Symbol: $LTCH-1.3% 

Momentální cena: 9,88 $

Kapitalizace: 1,41 mld. $

Předpokládaná potenciální cena dle Tipranks: 16,75 $ (+69,53 %)

 

Možná jste byli jako já a poprvé jste se se společností Latch seznámili, když ji bývalý manažer Facebooku, Chamath Palihapitiya označil za "nejlepší společnost SaaS (software jako služba), jakou jsem kdy viděl". Je skutečně příliš brzy na to, aby se dalo říct, jak úspěšná tato společnost zabývající se cloudovým softwarem nakonec bude, ale začíná velmi dobře, to uznat musím. Proto se taky nachází na tomto seznamu.   

 

Společnost vytvořila operační systém pro majitele obytných a komerčních budov s názvem LatchOS, který se integruje s rostoucím seznamem připojeného hardwaru třetích stran a vlastními inteligentními zámky, senzory a zařízeními pro připojení budov. Nemovitosti jsou jedním z nejstarších odvětví, ale přiznejme si v 21. století už potřebují trochu zmodernizovat. Společnost Latch $LTCH-1.3% v tomto směru plní své úkoly ve velkém a podepisuje nejrůznější smlouvy s novými projekty a modernizuje stávající budovy pomocí svého softwarového balíčku. 

 

Pro ilustraci, společnost oznámila velký nárůst očekávaných celkových rezervací (peněz, které se zákazníci zaváží u firmy utratit) do konce roku 2021. Vedení společnosti nyní uvedlo, že očekává, že rezervace na konci roku se budou pohybovat v rozmezí 325 až 340 milionů dolarů (dříve 290 až 325 milionů dolarů), což je téměř dvojnásobek oproti loňskému roku. A přestože se tržby teprve začínají realizovat (Latch $LTCH-1.3% podepisuje smlouvy s dobou trvání v průměru šest let), výhled pro tuto metriku nyní počítá s rozmezím 38 až 42 milionů dolarů za celý rok 2021 (dříve 47 až 51 milionů dolarů, protože některé projekty byly odloženy), což znamená meziroční růst nejméně o 110 %.

 

Akcie společnosti Latch $LTCH-1.3% po aktualizaci výsledků prudce klesly kvůli nižšímu výhledu tržeb, ale nikdo také nikdy netvrdil, že se jedná o společnost a akcie, které vystřelí nahoru za noc. Spíše jde o příštích tři až pět let, během nichž Latch očekává, že se tyto rezervace přemění na skutečné tržby. Vzhledem k tomu, kolik nových bytových a komerčních komplexů se hlásí k používání systému LatchOS, vypadá budoucnost prozatím rozhodně slibně. Tržní kapitalizace společnosti se v době psaní tohoto článku pohybuje kolem 1,7 miliardy dolarů, což je v tuto chvíli drahá cena, ale pokud se této prozatím malé společnosti v oblasti nemovitostí podaří pokračovat v rychlém vývoji, kterého prozatím dosahuje, pak se domnívám, že se jedná o perfektní dlouhodobou investiční příležitost, kterou byste si neměli nechat ujít.

 

Duolingo $DUOL-0.9% 

Symbol: $DUOL-0.9% 

Momentální cena: 133,48 $

Kapitalizace: 4,995 mld. $

Předpokládaná potenciální cena dle Tipranks: ---

 

 Společnost Duolingo, která se specializuje na výuku jazyků, existuje již celé desetiletí, ale teprve před dvěma týdny vstoupila na burzu. Duolingo $DUOL-0.9% ve středu zveřejnilo svou první zprávu o příjmech jako veřejná společnost. Počet denních a měsíčních aktivních uživatelů se oproti loňskému roku snížil o méně než 5 %, ale společnost zaznamenala fantastický růst počtu placených předplatitelů. Meziroční nárůst této metriky o 46 % přidal 1,9 milionu uživatelů, což zvýšilo příjmy z předplatného o 34 %.

 

Pokud vám trend denních uživatelů připadá neuspokojivý, měli byste mít na paměti, že toto čtvrtletí se shodovalo s nejtemnější částí období koronaviru v roce 2020. Stejně jako mnoho dalších online vzdělávacích a zábavních služeb zaznamenalo Duolingo loni v létě dočasný nárůst počtu aktivních uživatelů, protože miliony lidí využily svůj volný čas. Udržet se v blízkosti těchto čísel a hodnot je podle mě naprosto úžasný výkon, který se jen tak nevidí.

 

Podle poznámek generálního ředitele Luise von Ahna z hovoru k výsledkům se Duolingo $DUOL-0.9% obrací na celosvětovou komunitu 2 miliard studentů jazyků. Se 40 miliony aktivních uživatelů v této zprávě má Duolingo před sebou velký potenciál růstu. Bezplatní uživatelé také pomáhají hospodaření společnosti díky účinnému reklamnímu programu, skrz který získává firma podstatnou část svých příjmů.

 

Kromě toho Duolingo dlouhodobě vyhlíží ještě větší trh. Společnost byla postavena na inovativní vzdělávací platformě, kterou lze aplikovat i na další obory. Jazyky jsou skutečně jen výchozím bodem pro širší platformu. Nevidím důvod, proč by Duolingo časem nemohlo doučovat studenty po celém světě v oborech, jako je matematika, historie a společenské vědy. Možná i investování a osobní finance.

 

Tato budoucnost by se měla začít rozvíjet během příštích pěti až deseti let. Byl bych šokován, kdyby Duolingo $DUOL-0.9% do roku 2030 alespoň neztrojnásobilo svou malou tržní kapitalizaci ve výši 5 miliard dolarů. Možná sledujeme budoucího giganta vzdělávacích služeb, který se teprve na růst chystá.

 

Super Micro Computer $SMCI-1.3% 

Symbol: $SMCI-1.3% 

Momentální cena: 36,57 $

Kapitalizace: 1,86 mld. $

Předpokládaná potenciální cena dle Tipranks: 53,40 $ (+46,29 %)

 

Akcie výrobce serverů Super Micro Computer po nedávné zprávě o výsledcích hospodaření příliš nereagovaly, přesto mi přišlo, že report obsahoval dostatek pozitivních katalyzátorů, které měly způsobit naprostý opak.

 

Tržby vzrostly o 19 % na 1,07 miliardy dolarů a zisk na akcii podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) činil 0,74 dolarů, přičemž obě hodnoty překonaly odhady analytiků. Vzhledem k tomu, že se navíc jedná o čtvrté fiskální čtvrtletí společnosti, rozhodlo se vedení společnosti poskytnout také celoroční výhled na rok končící červnem 2022. Super Micro $SMCI-1.3% nyní očekává tržby v roce 2022 ve výši 4,1 až 4,5 miliardy dolarů, což je v polovině roku 2021 nárůst o 21 %, a zisk na akcii "alespoň" 2,60 dolarů, což by znamenalo 24,4% růst oproti roku 2021.

 

Super Micro má stále výhodné ocenění na úrovni přibližně 14,6násobku odhadu zisku v roce 2022 - což je údaj, který by měl být pravděpodobně považován za relativně konzervativní. Na konferenčním hovoru s analytiky totiž generální ředitel Charles Liang uvedl, že výhled společnosti je konzervativní a zohledňuje problémy v dodavatelském řetězci, které mohou omezit schopnost společnosti uspokojit poptávku.

 

Jak to, že společnost Super Micro $SMCI-1.3% roste tak rychle? No, než se z ní stala akcie s nízkou hodnotou, byla společnost Super Micro ve skutečnosti rychle rostoucí společností v odvětví serverů, která historicky tento sektor výrazně převyšovala. Přesto společnost v letech 2017 a 2018 zasáhl účetní skandál, který vlastně způsobil, že akcie byly staženy z burzy. V reakci na to musela společnost Super Micro zpomalit svůj růst a zaměřit se na vyřešení svých interních finančních kontrol. Dobrou zprávou bylo, že se skandál týkal pouze vykazování výnosů, nikoliv vymyšlených tržeb. Jakmile byl tedy zaveden nový finanční tým a moderní kontrolní mechanismy, akcie byly nakonec v lednu 2020 znovu zařazeny na burzu Nasdaq.

 

Společnost Super Micro $SMCI-1.3% mezitím značně rozvinula svou nabídku. V červenci společnost dokončila svůj nový kampus na Tchaj-wanu, který sníží celkové náklady tím, že zvýší marže a otevře její podnikání novým zákazníkům citlivým na náklady, jako jsou giganti v oblasti cloud computingu. Společnost Super Micro rovněž buduje divizi softwaru a služeb, která by měla rozšířit její hlavní serverovou divizi, což by mělo rovněž zvýšit růst a marže do budoucna.

 

Díky těmto novým růstovým iniciativám vidí Liang cestu k 10 miliardám dolarů v tržbách dříve, než se očekávalo, možná do roku 2025 nebo ještě dříve. Pokud by společnost tohoto čísla dosáhla což by znamenalo ztrojnásobení tržeb oproti roku 2021, akcie jsou nyní velmi výhodné. S tržní kapitalizací těsně pod 2 miliardami dolarů a větším množstvím hotovosti, než dluhu v rozvaze je Super Micro akcií a firmou s malou kapitalizací, která rozhodně stojí za pozornost.

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem jsi prosím udělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Hned mám nad čím přemýšlet :-)

Autor @kevinporters má karmu 3307 a je členem této skupiny od 13/06/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.