S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Az Apple és a Robinhood zseniálisan használja ki a bankválságot a saját előnyére, de kockáztatja a regionális bankok…

Ferkó Joó
13. 5. 2023
6 min read

A múlt héten az Apple új megtakarítási számlája négy nap alatt közel 1 milliárd dollárt gyűjtött össze. A Robinhood azonnal reagált a helyzetre, és megemelte a megtakarítási számlájának kamatát. Miközben a hagyományos bankok küszködnek, ezek az óriások szolid nyereséget termelnek. A mobilalkalmazásokkal és a hatalmas eléréssel a techóriások ellenállhatatlan hozamokat kínálhatnak, és bevonzhatják a banki ügyfeleket. A bankok számára azonban ez egzisztenciális fenyegetést jelent! A betétekért folytatott harc még csak most kezdődik.

AzApple $AAPL-0.6% folyamatos nyomulása a pénzügyi szolgáltatások terén problémákat okozhat a regionális bankok számára, amelyek a közelmúltbeli bankrendszeri gondok és az emelkedő kamatlábak közepette a betétek megtartásáért küzdenek.

A múlt hónapban az Apple saját megtakarítási számlát indított, amely lehetővé teszi az Apple Card felhasználók számára, hogy pénzüket a Goldman Sachs egyik megtakarítási számlájára helyezzék át, amely 4,15%-os éves kamatot kínál. A termék iránti várakozás csak nőtt az októberi bejelentés óta.

De nem az Apple az egyetlen technológiai vállalat, amely nem szokványos megtakarítási és pénzkereseti lehetőségeket kínál. Az online bróker Robinhood $HOOD+1.7% csütörtökön évi 4,65%-ra emelte megtakarítási számlájának kamatát.

Az elmúlt hetekben egyesek óvatossá váltak az amerikai bankokban való pénzbetét elhelyezésével kapcsolatban, mivel a bankrendszer fundamentumai a közelmúltban a leggyengébbnek bizonyultak a globális pénzügyi válság óta. És mindannyian tudjuk, hogyan kell ezt mondani: Egy bank legnagyobb sebezhetősége a bizalomvesztés.

Az Apple időzítése tehát tökéletesnek bizonyult. A fogyasztók bizalma a márka iránt páratlan. Az emberek aktívan keresik a legjobb magas kamatozású megtakarítási számlákat, és az Apple új megtakarítási számla opciója az első négy napban közel 1 milliárd dollárnyi betétet vonzott; 400 millió dollárt az első nap!

Március óta a regionális és közepes méretű bankok mérlegében lévő nem realizált veszteségek miatti aggodalmak sok ilyen banknál betétkiáramlást okoztak. Három regionális bank csődje és a 166 éves Credit Suisse svájci rivális UBS általi felvásárlása közepette a Wedbush Securities által nyomon követett kilenc kulcsfontosságú regionális és 23 közepes méretű banknál a betétek átlagosan 3%-kal, illetve 2%-kal csökkentek.

A regionális bankok körüli bizonytalanság továbbra is fennáll. Az olyan bankok részvényei, mint a PacWest $PACW-2.7%, a Western Alliance Bancorporation $WAL-2.4% és a Zions Bancorp $ZION-1.7% az év eleje óta drámaian csökkentek.

Eközben az Apple lépése a 2014-es Apple Pay funkcióra épül. Ezt követte 2017-ben az Apple Cash, majd 2019-ben az Apple Card. Aztán az év elején az Apple bevezette az Apple Pay Later funkciót, amely kölcsönöket nyújt.

AAPL

Apple

AAPL
$179.63 -$1.12 -0.62%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.52%
1 Month
-5.54%
6 Months
+1.79%
YTD
-0.68%
1 Year
+23.41%
5 Years
+323.26%
Max.
+143,546.28%

Hagyományos mércével mérve az Apple nem bank. De kezd annak látszani. Az Apple hisz a fogyasztók és a kiskereskedők közötti kapcsolat birtoklásának értékében. Az iPhone elérhetőségének köszönhetően pedig rendelkezik a szükséges infrastruktúrával. Végül is az Apple megtakarítási számlához Apple Card számlára van szükség, ami azt jelenti, hogy iPhone-ra van szükséged. Több mint 2 milliárd iPhone van a piacon, és az iPhone-felhasználók naponta átlagosan 2617 alkalommal érnek hozzá a készülékükhöz.

Az Apple és a Robinhood által jelenleg kínált kamatok messze meghaladják a legtöbb hagyományos bank által kínált kamatokat. Áprilisban az amerikai megtakarítási számlák átlagosan mindössze 0,39%-ot hoztak a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) adatai szerint.

Egyes betétesek aggódhatnak amiatt, hogy a feltörekvő számlák nem nyújtanak ugyanolyan szabályozási betétvédelmet, mint az FDIC által biztosított bankszámlák. Ez igaz a PayPal és a Venmo egyenlegekre, bár az FDIC védi az ezeken a számlákon lévő egyenlegeket, amelyek kifizetések vagy kormányzati juttatások révén közvetlen betétekből származnak.

Mivel a Goldman Sachs szolgálja ki az Apple számláit, az ezeken a számlákon elhelyezett legfeljebb 250 000 dolláros betétek ugyanúgy részesülnek FDIC-védelemben, mint a bankok esetében, ami kulcsfontosságú.

Bár figyelemre méltó, hogy az FDIC biztosította a betéteket három, nemrég csődbe ment banknál, valamint a most csökkenő betétek miatt szenvedő regionális és közepes méretű bankoknál is. Az FDIC maximális fedezetét meghaladó számlák azonban a Wedbush által vizsgált regionális és közepes méretű bankoknál a teljes biztosított betétállománynak csak 57%-át, illetve 69%-át teszik ki.

Ezen az alapon és információk alapján pedig elmondható, hogy az Apple a lehető legjobbkor lépett piacra termékével, amikor a bankszektorban bizonytalanság uralkodik. Ez egy zseniális lépés, de jelentősen növelheti a bankszektorban uralkodó bizonytalanságot, ha az emberek a bankokból az Apple-hez vagy a Robinhoodhoz költöztetik a pénzüket.

  • Ön mit gondol? 🤔

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.