S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Залог на една карта. Този обикновен човек е станал милиардер само благодарение на акциите на Berkshire Hathaway. Как го…

Grozdan Grigorov
13. 5. 2023
1 min read

Често се казва, че инвеститорите трябва да диверсифицират портфейлите си. Е, както ще покажем днес, понякога е добре да вървите срещу течението и просто да избягвате диверсификацията, например. Нека разгледаме историята на един инвеститор, който забогатял именно защото знаел как да избира добре и не се притеснявал прекалено много за диверсификацията.

Стюарт Хорейши е един от съвременните успешни милиардери. Но той е натрупал огромното си състояние благодарение на една умна инвестиция. Според последната класация на Forbes състоянието му се оценява на 2,8 млрд. долара. Но как е станал това, което е днес? И какъв е пътят му към богатството?

Историята на Хорейши започва през 60-те години на миналия век в Канзас, САЩ. След като завършва университета в Канзас, той се присъединява към семейната компания за заваряване Brown Welding Supply LLC. По онова време компанията преживява период на стабилност и растеж. През 80-те години обаче нещата започват да се променят и бизнесът започва да запада поради нарастващата конкуренция.

За да се справи с новите пазарни реалности, Хорейши се обръща към литературата. Той прочита книгата "Майсторите на парите" на Джон Трейн и започва да се интересува от инвестиране. Оказва се, че това решение е трябвало да промени живота му завинаги.

Първата му инвестиция е в акции на Berkshire Hathaway Inc., които тогава струват 265 долара на акция. Изглеждало рисковано, но Хорейши се доверил на интуицията си и продължил да инвестира в Berkshire Hathaway, дори и чрез риска, свързан с тази единствена инвестиционна посока.

https://www.youtube.com/watch?v=Fk0GQCZbF0k

Решението на Хорейши да инвестира в Berkshire Hathaway не е случайно. Той е бил почитател на Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway. В интервюто си за Wealth Estates той описва Бъфет като един от двамата души, които излъчват "аура на почтеност". Тази характеристика, съчетана със способността на Бъфет да създава стойност за акционерите, вдъхновява Хорейши да направи първата си инвестиция в Berkshire Hathaway.

Вярата му в способността на Бъфет да управлява компанията в крайна сметка е възнаградена. През следващите няколко години той купува общо 5800 акции на Berkshire Hathaway. Днес всяка от тези акции, които е купил за по-малко от 500 долара, струва около 500 000 долара. Това превръща Хорейши в милиардер и в един от най-успешните инвеститори в света.

BRK-A
$608,657.50 -$5,307.50 -0.86%
1 Day
+0.01%
5 Days
+2.88%
1 Month
+10.88%
6 Months
+16.45%
YTD
+13.77%
1 Year
+36.17%
5 Years
+106.23%
Max.
+215,593.1%

Историята на Хорейши е пример за това как една добре обмислена инвестиция може да промени съдбата на отделния човек и на цялото семейство. Решението му да инвестира в Berkshire Hathaway, въпреки страховете и рисковете, е ключовият момент, който го извежда от финансовите затруднения и го вкарва в света на милиардерите.

Какво разказва тази история?

Въпреки че историята му е уникална, тя предлага някои важни уроци за потенциалните инвеститори.

  • Първият е стойността на задълбоченото проучване и разбирането на това, в което инвестирате. Хорейши не е инвестирал в Berkshire Hathaway случайно или от някакъв каприз; той го е направил, защото е разбирал задълбочено бизнеса на компанията и е имал дълбоко доверие в нейното ръководство.
  • Вторият урок е свързан със стойността на търпението. Хорейши не е забогатял за една нощ. Богатството му е резултат от десетилетия търпение и доверие в инвестиционните му решения. През тези години той е трябвало да се изправи пред много предизвикателства и несъмнено да преодолее много съмнения относно инвестиционната си стратегия.

В крайна сметка историята на Хорейши е напомняне, че инвестирането може да бъде ефективен път към богатството. Въпреки че има много пътища за забогатяване, инвестирането в акции като Berkshire Hathaway може да бъде един от най-ефективните.

Заключение

Хорейши е един от най-успешните инвеститори в света днес, но неговата история започва като семеен бизнесмен от Канзас, който търси начини да управлява конкуренцията и да постигне финансова стабилност. Пътят му към милиардите е изпълнен с предизвикателства и рискове, но и със смелост, увереност и търпение. Неговата история може да бъде вдъхновение за всички, които мечтаят за финансов успех и независимост.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.