S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

Egykártyás fogadás. Ez az egyszerű ember csak a Berkshire Hathaway részvényei miatt lett milliárdos. Hogyan csinálta?

Bertalan Görög
13. 5. 2023
5 min read

Gyakran mondják, hogy a befektetőknek diverzifikálniuk kell a portfóliójukat. Nos, mint ma megmutatjuk, néha jó, ha szembe megyünk az árral, és egyszerűen elkerüljük például a diverzifikációt. Nézzük meg egy befektető történetét, aki éppen azért gazdagodott meg, mert tudott jól választani, és nem aggódott túl sokat a diverzifikáció miatt.

Stewart Horejsi napjaink egyik sikeres milliárdosa. De hatalmas vagyonát egyetlen okos befektetésnek köszönhetően szerezte. A Forbes legfrissebb rangsora szerint vagyonát 2,8 milliárd dollárra becsülik. De hogyan vált azzá, aki ma? És mi az útja a gazdagsághoz?

Horejsi története az 1960-as években kezdődött az egyesült államokbeli Kansasban. Miután a Kansasi Egyetemre járt, csatlakozott családja hegesztő cégéhez, a Brown Welding Supply LLC-hez. Abban az időben a vállalat a stabilitás és a növekedés időszakát élte. Az 1980-as években azonban a dolgok változni kezdtek, és a növekvő verseny miatt az üzlet hanyatlásnak indult.

Hogy megbirkózzon az új piaci realitásokkal, Horejsi az irodalom felé fordult. Elolvasta John Train "The Money Masters" című könyvét, és érdeklődni kezdett a befektetések iránt. Ez a döntés, mint kiderült, örökre megváltoztatta az életét.

Első befektetése a Berkshire Hathaway Inc. részvényeibe történt, amelyek akkoriban 265 dollárt értek részvényenként. Kockázatosnak tűnt, de Horejsi bízott az intuíciójában, és továbbra is a Berkshire Hathawaybe fektetett, még az ezzel az egyetlen befektetési iránnyal járó kockázat ellenére is.

https://www.youtube.com/watch?v=Fk0GQCZbF0k

Horejsi döntése, hogy a Berkshire Hathawaybe fektessen be, nem volt véletlen. Rajongott Warren Buffetért, a Berkshire Hathaway elnök-vezérigazgatójáért. A Wealth Estatesnek adott interjújában úgy jellemezte Buffettet, mint a két olyan ember egyikét, aki a "feddhetetlenség auráját" sugározza. Ez a tulajdonság, valamint Buffet azon képessége, hogy képes részvényesi értéket teremteni, arra inspirálta Horejsit, hogy megtegye első befektetését a Berkshire Hathawaybe.

A Buffett képességébe vetett hite a vállalat vezetésében végül megtérült. A következő néhány évben összesen 5800 Berkshire Hathaway részvényt vásárolt. Ma minden egyes részvény, amelyet kevesebb mint 500 dollárért vásárolt, körülbelül 500 000 dollárt ér. Ezzel Horejsi milliárdossá és a világ egyik legsikeresebb befektetőjévé vált.

BRK-A
$616,764.94 $3,624.94 +0.59%
1 Day
+0.59%
5 Days
+0.23%
1 Month
-0.37%
6 Months
+16.62%
1 Year
+30.29%
YTD
+17.11%
5 Years
+70.93%
Max.
+189,511.38%

Horejsi története példa arra, hogy egyetlen jól átgondolt befektetés hogyan változtathatja meg egy egyén és egy egész család sorsát. Az a döntése, hogy a félelmek és kockázatok ellenére a Berkshire Hathawaybe fektetett be, volt az a sorsfordító pillanat, amely kihozta őt a pénzügyi nehézségekből a milliárdosok világába.

Mit mond el ez a történet?

Bár az ő története egyedülálló, mégis fontos tanulságokkal szolgál a potenciális befektetők számára.

  • Az első az alapos kutatás és annak megértése, hogy mibe fektetünk be. Horejsi nem véletlenül vagy szeszélyből fektetett be a Berkshire Hathawaybe; azért tette ezt, mert alaposan megértette a vállalat üzleti tevékenységét, és mélyen bízott a vállalat vezetésében.
  • A második lecke a türelem értéke. Horejsi nem egyik napról a másikra gazdagodott meg. Gazdagsága évtizedek türelmének és a befektetési döntéseibe vetett bizalomnak az eredménye volt. Ezekben az években számos kihívással kellett szembenéznie, és kétségtelenül sok kétséget kellett legyőznie a befektetési stratégiájával kapcsolatban.

Végül Horejsi története arra emlékeztet, hogy a befektetés hatékony út lehet a gazdagsághoz vezető úton. Bár a gazdagsághoz sokféle út vezet, a Berkshire Hathawayhez hasonló részvényekbe való befektetés az egyik leghatékonyabb lehet.

Következtetés

Horejsi ma a világ egyik legsikeresebb befektetője, de története egy kansasi családi vállalkozóként kezdődött, aki a verseny kezelésének és a pénzügyi stabilitás elérésének módjait kereste. A milliárdokig vezető útja tele volt kihívásokkal és kockázatokkal, de bátorsággal, bizalommal és türelemmel is. Története inspiráció lehet mindazok számára, akik pénzügyi sikerről és függetlenségről álmodnak.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.