S&P 500 ^GSPC
5,096.27
+0.52%
Amazon AMZN
$176.76
+2.08%
Nvidia NVDA
$791.12
+1.87%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Meta META
$490.13
+1.26%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Tesla TSLA
$201.88
-0.08%

Stava na eno karto. Ta preprost človek je postal milijarder le zaradi delnic družbe Berkshire Hathaway. Kako mu je to…

Primoz Krajnc
13. 5. 2023
4 min read

Vlagatelji bi morali pogosto razpršiti svoje portfelje. No, kot bomo pokazali danes, je včasih dobro iti proti toku in se na primer razpršitvi preprosto izogniti. Oglejmo si zgodbo enega vlagatelja, ki je obogatel prav zato, ker je znal dobro izbirati in se ni preveč obremenjeval z razpršitvijo.

Stewart Horejsi je eden od današnjih uspešnih milijarderjev. Vendar je svoje bogastvo pridobil z eno samo pametno naložbo. Po zadnji Forbesovi lestvici je njegovo premoženje ocenjeno na 2,8 milijarde dolarjev. Toda kako je postal to, kar je danes? In kakšna je njegova pot do bogastva?

Horejsijeva zgodba se je začela v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v Kansasu v ZDA. Po študiju na univerzi v Kansasu se je pridružil družinskemu varilnemu podjetju Brown Welding Supply LLC. Podjetje je takrat doživljalo obdobje stabilnosti in rasti. Vendar so se v osemdesetih letih prejšnjega stoletja stvari začele spreminjati in podjetje je zaradi vse večje konkurence začelo nazadovati.

Da bi se spopadel z novo tržno realnostjo, se je Horejsi obrnil na literaturo. Prebral je knjigo Johna Traina "Mojstri denarja" in se začel zanimati za investiranje. Izkazalo se je, da bo ta odločitev za vedno spremenila njegovo življenje.

Njegova prva naložba je bila v delnice družbe Berkshire Hathaway Inc., ki so bile takrat vredne 265 dolarjev na delnico. Zdelo se je tvegano, vendar je Horejsi zaupal svoji intuiciji in nadaljeval z naložbami v Berkshire Hathaway, čeprav je bilo tveganje, povezano s to edino naložbeno usmeritvijo, veliko.

https://www.youtube.com/watch?v=Fk0GQCZbF0k

Horejsijeva odločitev za naložbo v družbo Berkshire Hathaway ni bila naključna. Občudoval je Warrena Buffeta, predsednika in izvršnega direktorja družbe Berkshire Hathaway. V intervjuju za Wealth Estates je Buffetta opisal kot enega od dveh ljudi, ki izžarevata "avro integritete". Ta lastnost je skupaj z Buffetovo sposobnostjo ustvarjanja vrednosti za delničarje navdihnila Horejsija, da je svojo prvo naložbo opravil v družbo Berkshire Hathaway.

Njegovo zaupanje v Buffettovo sposobnost vodenja podjetja je bilo na koncu poplačano. V naslednjih nekaj letih je kupil skupaj 5800 delnic družbe Berkshire Hathaway. Danes je vsaka od teh delnic, ki jih je kupil za manj kot 500 USD, vredna približno 500 000 USD. S tem je Horejsi postal milijarder in eden najuspešnejših vlagateljev na svetu.

BRK-A
$616,561.00 -$4,494.00 -0.72%
1 Day
+0.01%
5 Days
+2.88%
1 Month
+10.88%
6 Months
+16.45%
YTD
+13.77%
1 Year
+36.17%
5 Years
+106.23%
Max.
+215,593.1%

Horejsijeva zgodba je primer, kako lahko ena dobro premišljena naložba spremeni usodo posameznika in celotne družine. Njegova odločitev, da kljub strahovom in tveganjem investira v družbo Berkshire Hathaway, je bila ključni trenutek, ki ga je iz finančne stiske popeljal v svet milijarderjev.

Kaj pripoveduje ta zgodba?

Čeprav je njegova zgodba edinstvena, ponuja nekaj pomembnih spoznanj za morebitne vlagatelje.

  • Prva je vrednost temeljitih raziskav in razumevanja, v kaj vlagate. Horejsi v družbo Berkshire Hathaway ni vlagal po naključju ali iz neke kaprice; to je storil, ker je temeljito razumel poslovanje družbe in globoko zaupal v njeno vodstvo.
  • Druga lekcija je vrednost potrpežljivosti. Horejsi ni obogatel čez noč. Njegovo bogastvo je rezultat desetletij potrpežljivosti in zaupanja v svoje naložbene odločitve. V teh letih se je moral soočiti s številnimi izzivi in nedvomno premagati številne dvome o svoji naložbeni strategiji.

Na koncu je Horejsijeva zgodba opomin, da je vlaganje lahko učinkovita pot do bogastva. Čeprav obstaja veliko poti do bogastva, je vlaganje v delnice, kot je Berkshire Hathaway, lahko ena od najučinkovitejših.

Zaključek

Horejsi je danes eden najuspešnejših vlagateljev na svetu, njegova zgodba pa se je začela kot zgodba družinskega podjetnika iz Kansasa, ki je iskal načine za obvladovanje konkurence in doseganje finančne stabilnosti. Njegova pot do milijard je bila polna izzivov in tveganj, a tudi poguma, samozavesti in potrpežljivosti. Njegova zgodba je lahko navdih vsem, ki sanjajo o finančnem uspehu in neodvisnosti.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.