S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

На ръба на пропастта: как политическата безизходица в САЩ може да разклати фондовите пазари и световната икономика?

Grozdan Iliev
14. 5. 2023
1 min read

Напоследък темата за тавана на дълга на САЩ се повдига все по-често. Въпреки че повечето хора вярват, че този дебат ще завърши добре, нека разгледаме какво ще се случи, ако таванът на дълга не бъде повишен.

През последните седмици политиката на САЩ е в плен на все по-нарастващо напрежение във връзка с дебата за повишаване на тавана на дълга. Демократите, водени от президента Байдън, настояват за повишаване на тавана, за да продължат да управляват страната с настоящия бюджет. От другата страна на барикадата са републиканците, които настояват, че повишаването на тавана на дълга трябва да бъде придружено от съкращения в националния бюджет.

Тази политическа безизходица застрашава не само националната, но и световната икономика. Това не е обикновен политически конфликт - залогът е значителна сума пари и потенциално бъдещето на икономиката на САЩ. Това може да има значителни последици за американските фондови пазари, които са нервни от възможността такава голяма икономика да изпадне в дългови проблеми.

В контекста на тези политически битки министърът на финансите Джанет Йелън предупреди за сериозни последици, ако политическият елит не успее да постигне споразумение. Йелън предупреждава, че ако таванът на дълга не бъде повишен, САЩ може да изчерпят средствата за изплащане на дълговете си до 1 юни 2023 г.

Наскоро президентът Байдън проведе среща с лидерите на двете партии в Белия дом. Целта беше да се постигне компромис относно тавана на дълга. За съжаление преговорите не доведоха до никакъв резултат. Въпреки че Байдън беше готов да предложи да преговаря по следващия бюджет, той отказва да се намесва в настоящия. Така ситуацията остава нерешена и крайният срок за изчерпване на средствата неумолимо наближава.

И така, какво би означавало това?

Това би означавало, че САЩ ще се окажат в ситуация, която никога досега не са преживявали - държавата няма да има достатъчно пари, за да плаща задълженията си. Тази ситуация би могла да доведе до криза на доверието в американската икономика, което ще има далечни последици за световните финансови пазари. Казано по-просто, ако САЩ не са в състояние да плащат дълговете си, целият свят ще усети последиците.

Ако таванът на дълга не бъде вдигнат и американската държава остане без пари, това несъмнено ще се отрази негативно на фондовите пазари. Първата и най-значителна реакция вероятно ще бъде рязък спад в стойността на акциите. Инвеститорите биха могли да започнат масово да продават акции от загриженост за стабилността на американската икономика, което би довело до спад в стойността им.

Освен това би се увеличила нестабилността на пазарите. Несигурността относно способността на САЩ да изплатят дълговете си вероятно ще доведе до големи колебания в цените на акциите. Това би могло да предизвика паника сред инвеститорите и да допринесе за по-нататъшен спад в цените на акциите.

В дългосрочен план невъзможността за изплащане на дълга би могла да доведе до по-високи лихвени проценти и инфлация. По-високите лихвени проценти биха означавали по-високи разходи за заеми за дружествата, което би могло да намали печалбите им, а оттам и стойността на техните акции. По-високата инфлация на свой ред би могла да намали покупателната способност на потребителите, което също би могло да се отрази негативно върху резултатите на предприятията и цените на техните акции.

Защо лихвените проценти изобщо биха се повишили?

Отказът да се повиши таванът на дълга би означавал, че правителството на САЩ няма да разполага с достатъчно пари, за да плаща дълговете си. Това би могло да доведе до т.нар. технически фалит - ситуация, при която правителството не е в състояние да изплаща задълженията си по график.

Ако се стигне до подобен фалит, инвеститорите ще започнат да се съмняват в способността на САЩ да изплащат дълговете си, което ще доведе до спад в доверието в американската икономика. В резултат на това инвеститорите биха могли да започнат да изискват по-високи лихвени проценти по американските облигации, за да компенсират повишения риск.

Що се отнася до инфлацията, ако правителството не може да събере достатъчно пари, за да изплати дълговете си, то може да се опита да напечата повече пари. Това би могло да доведе до инфлация, тъй като в обращение ще има повече пари спрямо количеството стоки и услуги. По-високата инфлация би могла да намали покупателната способност на потребителите и да увеличи разходите за живот, което също би могло да се отрази негативно на икономиката.

Заключение

Много е трудно да се прецени какво би се случило, защото тази ситуация все още не ни е сполетяла. Но едно е сигурно, че този въпрос тук може да предизвика доста голям проблем в случай на негативен изход. И мисля, че също така е сигурно, че той би се отразил не само на американската икономика, но и на световната икономика като цяло, тъй като в момента Америка е една от най-големите световни икономики, с която са свързани икономиките на другите държави.

Приемете това като един вид размисъл за настоящата ситуация, наистина не знам точно и конкретно какво ще се случи. Ако увеличението на тавана на дълга бъде отхвърлено, това ще бъде нова ситуация за нас, с каквато в САЩ все още не сме се сблъсквали.

Така че ще ми бъде интересно и вашето мнение за настоящата ситуация. Така че не се колебайте да ми кажете в коментарите какво според вас ще се случи.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.