S&P 500 ^GSPC
5,079.22
+0.19%
Nvidia NVDA
$789.53
+1.66%
Tesla TSLA
$200.10
-0.96%
Amazon AMZN
$174.78
+0.94%
Apple AAPL
$179.73
-0.93%
Meta META
$486.95
+0.61%
Alphabet GOOG
$138.14
+0.52%
Microsoft MSFT
$408.53
+0.20%

Na robu: Kako bi lahko politični zastoj v ZDA pretresel delniške trge in svetovno gospodarstvo?

Željko Kos
14. 5. 2023
5 min read

V zadnjem času se vse pogosteje pojavlja vprašanje zgornje meje dolga ZDA. Čeprav večina ljudi verjame, da se bo ta razprava dobro končala, si poglejmo, kaj bi se zgodilo, če se zgornja meja dolga ne bi zvišala.

V zadnjih tednih je ameriška politika v znamenju vse večjih napetosti zaradi razprave o dvigu zgornje meje dolga. Demokrati pod vodstvom predsednika Bidena si prizadevajo za dvig zgornje meje, da bi lahko še naprej vodili državo s sedanjim proračunom. Na drugi strani barikade so republikanci, ki vztrajajo, da mora dvig zgornje meje dolga spremljati zmanjšanje državnega proračuna.

Ta politični zastoj ne ogroža le domačega gospodarstva, temveč tudi svetovno gospodarstvo. Ne gre za običajen politični spor - na kocki je precejšnja količina denarja in potencialno prihodnost ameriškega gospodarstva. To bi lahko imelo pomembne posledice za ameriške delniške trge, ki so nervozni zaradi možnosti, da bi tako veliko gospodarstvo lahko imelo težave z dolgom.

Ministrica za finance Janet Yellen je v okviru teh političnih bojev opozorila na resne posledice, če se politična elita ne bo uspela dogovoriti. Yellenova opozarja, da bi lahko ZDA, če se zgornja meja dolga ne dvigne, do 1. junija 2023 zmanjkalo sredstev za odplačevanje dolgov.

Predsednik Biden se je nedavno v Beli hiši sestal z voditelji obeh strank. Cilj je bil doseči kompromis glede zgornje meje dolga. Žal pogajanja niso prinesla nobenega rezultata. Čeprav je bil Biden pripravljen ponuditi pogajanja o naslednjem proračunu, se v sedanji proračun noče vmešavati. Razmere tako ostajajo nerešene, rok, ko bo zmanjkalo sredstev, pa se nezadržno približuje.

Kaj bi to pomenilo?

To bi pomenilo, da bi se ZDA znašle v položaju, ki ga še niso doživele - država ne bi imela dovolj denarja za plačilo svojih obveznosti. To bi lahko povzročilo krizo zaupanja v ameriško gospodarstvo, kar bi imelo daljnosežne posledice za svetovne finančne trge. Preprosto povedano, če ZDA ne bi mogle odplačevati svojih dolgov, bi to občutil ves svet.

Če se zgornja meja dolga ne bi zvišala in bi državi ZDA zmanjkalo denarja, bi to nedvomno negativno vplivalo na delniške trge. Prva in najpomembnejša reakcija bi bil verjetno močan padec vrednosti delnic. Vlagatelji bi lahko začeli množično prodajati delnice zaradi skrbi za stabilnost ameriškega gospodarstva, kar bi povzročilo padec njihove vrednosti.

Poleg tega bi se povečala nestanovitnost na trgih. Negotovost glede sposobnosti ZDA, da odplačajo svoje dolgove, bi verjetno povzročila velika nihanja v cenah delnic. To bi lahko povzročilo paniko med vlagatelji in prispevalo k nadaljnjemu padcu cen delnic.

Dolgoročno bi nezmožnost odplačevanja dolga lahko povzročila višje obrestne mere in inflacijo. Višje obrestne mere bi za podjetja pomenile višje stroške izposojanja, kar bi lahko zmanjšalo njihove dobičke in s tem vrednost njihovih delnic. Višja inflacija bi lahko zmanjšala kupno moč potrošnikov, kar bi prav tako negativno vplivalo na uspešnost podjetij in cene njihovih delnic.

Zakaj bi se obrestne mere sploh zvišale?

Zavrnitev dviga zgornje meje dolga bi pomenila, da ameriška vlada ne bi imela dovolj denarja za poplačilo svojih dolgov. To bi lahko privedlo do tako imenovanega tehničnega neizpolnjevanja obveznosti, ko vlada ne more poravnati svojih obveznosti v skladu z načrti.

Če bi do takšnega bankrota prišlo, bi vlagatelji začeli dvomiti v sposobnost ZDA, da odplačajo svoje dolgove, kar bi povzročilo padec zaupanja v ameriško gospodarstvo. Posledično bi vlagatelji lahko začeli zahtevati višje obrestne mere za ameriške obveznice, da bi nadomestili povečano tveganje.

Kar zadeva inflacijo, bi lahko vlada, če ne bi mogla zbrati dovolj denarja za poplačilo svojih dolgov, poskušala natisniti več denarja. To bi lahko povzročilo inflacijo, saj bi bilo v obtoku več denarja glede na količino blaga in storitev. Večja inflacija bi lahko zmanjšala kupno moč potrošnikov in povečala življenjske stroške, kar bi prav tako lahko negativno vplivalo na gospodarstvo.

Zaključek

Zelo težko je oceniti, kaj bi se zgodilo, saj nas takšna situacija še ni doletela. Toda eno je gotovo, to vprašanje bi lahko v primeru negativnega izida povzročilo precej velike težave. Prav tako je po mojem mnenju gotovo, da to ne bi vplivalo samo na ameriško gospodarstvo, ampak tudi na svetovno gospodarstvo na splošno, saj je Amerika trenutno eno največjih svetovnih gospodarstev, na katerega so vezana gospodarstva drugih držav.

To vzemite kot nekakšen razmislek o trenutnih razmerah, res ne vem natančno in konkretno, kaj se bo zgodilo. Če bo povišanje zgornje meje dolga zavrnjeno, bo to za nas nova situacija, s kakršno se v ZDA še nismo srečali.

Zato me zanima tudi vaše mnenje o trenutnih razmerah. Zato mi v komentarjih sporočite, kaj bi se po vašem mnenju zgodilo.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.