S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

A rendszeres befektetés a hosszú távú növekedés és a pénzügyi stabilitás kulcsa. A történelmi adatok azt mutatják, hogy a befektetések szisztematikus megközelítése előnyökkel jár. A havi vagy rendszeres alapon történő befektetés lehetővé teszi a vételár átlagolási hatásának kihasználását és a rövid távú piaci ingadozások hatásának csökkentését.

A rendszeres befektetéssel elkerülhető a spekulatív piaci időzítés, amely gyakran nehéz és kockázatos. A hosszú távú átlagos piaci felértékelődésre való támaszkodás nagyobb rugalmasságot biztosít a befektetőknek, és csökkenti az ingadozások negatív hatását az általános teljesítményre.

Vegyük azt a példát, hogy 3 befektető ugyanazzal a 99 000 dolláros tőkével operál, de azt minden alkalommal más-más időpontban fekteti be.

TIFFANY - Sajnos olyan napokat értek el, amikor az SNP 500 részvényindex éppen csúcson volt, és a piacok azután a nap után mindig estek.

BRITTANY - A legjobb napokat találta el a piacokon, és mindig pont azon a napon vásárolt, amikor a piacok megfordultak, és az összeomlás után emelkedtek. Irreális - de egy példa kedvéért.

SARAH - Rendszeresen befektet, bármi történik a piacokon, mindig ugyanannyit.

És az eredmény? 40 év távlatában a befektetők mind pénzt kerestek.

Tiffany a szörnyű időzítésével is pénzt keresett. Hála annak, hogy ennyi ideje a piacra fektetett.

Brittany a tökéletes (és irreális) időzítésével sokkal többet keresett.

Sarah, a rendszeres befektetésével a legtöbb pénzt hozta, mert nem kellett megvárnia azokat a napokat, amikor a megfelelő idő volt a befektetéshez, és végig a piacba fektetett. A PIACON TÖLTÖTT IDŐ JOBB, MINT A PIAC IDŐZÍTÉSE!

Mi a helyzet veled? Vársz, vagy unalmas és rendszeres befektető vagy, aki hosszú távon úgyis nyer? :P

PS: Érvényes az ETF-ekbe való befektetésre, az egyedi részvények nyilván kicsit más alapon működnek. :)
No comments yet