S&P 500 ^GSPC
5,096.27
+0.52%
Amazon AMZN
$176.76
+2.08%
Nvidia NVDA
$791.12
+1.87%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Meta META
$490.13
+1.26%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Tesla TSLA
$201.88
-0.08%

Cine îi va succeda lui Warren Buffett? Ar trebui să fie îngrijorați investitorii Berkshire?

Mihai Dragavei
14. 5. 2023
5 min read

Este un subiect puțin cam vesel, dar cel mai mare investitor din toate timpurile, Warren Buffett, nu va fi cu noi pentru totdeauna și mulți investitori se întreabă dacă investițiile lor vor fi în siguranță. Cum va funcționa Berkshire Hathaway fără Oracle?

Odată cu moartea lui Warren Buffett, ar putea exista o oarecare incertitudine la Berkshire Hathaway și cum va continua compania fără liderul său carismatic. Cu toate acestea, Buffett a creat o cultură și o filozofie puternică în cadrul companiei, care va continua să funcționeze și după moartea sa. Buffett și-a ales, de asemenea, succesorii și echipa de investiții pentru a continua să conducă compania. Și aici se va concentra atenția noastră. Cine va fi succesorul lui Buffett?

https://www.youtube.com/watch?v=ee5BzwBCERE

Greg Abel

Buffett însuși spune că nu au nicio îngrijorare cu privire la capacitatea vicepreședintelui Greg Abel de a conduce conglomeratul. Abel supraveghează deja toate afacerile Berkshire... cu excepția companiilor de asigurări. Așadar, el conduce cam totul, cu excepția modului în care să investească cele aproape 131 de miliarde de dolari în numerar ale Berkshire.

Greg Abel este un executiv canadian și în prezent vicepreședinte al Berkshire Hathaway. Abel s-a născut în 1962 în Canada și are o diplomă de licență în inginerie chimică. În 1989, a început să lucreze pentru CalEnergy, care a fost achiziționată de MidAmerican Energy Holdings în 1998 și redenumită ulterior Berkshire Hathaway Energy. Abel a devenit director general al MidAmerican Energy și a condus ulterior achiziția PacifiCorp, în valoare de 5,1 miliarde de dolari, în 2008.

În 2018, Abel a devenit vicepreședinte al Berkshire Hathaway și a început să își asume responsabilitatea pentru multe dintre afacerile industriale și energetice ale companiei. În 2021, Buffett a anunțat că Abel era succesorul său preferat și că acesta se va ocupa de conducerea companiei după plecarea sa. Abel este considerat un manager capabil și experimentat, capabil să conducă o companie mare precum Berkshire Hathaway. Abilitățile și stilul său de management au fost apreciate în special atunci când a condus Berkshire Hathaway Energy, unde a făcut multe achiziții de succes și a făcut din companie un jucător puternic în industria energetică.

La adunarea anuală de sâmbătă, Buffett i-a asigurat pe investitori că el crede că Abel este omul potrivit pentru această funcție și că știe cum să aloce capitalul folosind același model pe care Buffett îl folosește, deși nu el ia acum aceste decizii de cheltuieli.

"Nu am o a doua opțiune. L-am văzut pe Greg în acțiune și mă simt 100% încrezător", a declarat Buffett. "Greg a moștenit o afacere bună și cred că o va îmbunătăți".

În plus, Berkshire are alți doi manageri de investiții și un alt vicepreședinte care supraveghează toate afacerile de asigurări. Buffett a spus că va fi la latitudinea lui Abel să decidă cât de mult se va baza pe acești oameni după ce va deveni CEO.

https://www.youtube.com/watch?v=i41L2Gy_d5Q

Directorii Berkshire, care din 2018 i-au raportat lui Abel în locul lui Buffett, au declarat că sunt încrezători și impresionați de capacitatea acestuia de a supraveghea zeci de afaceri diferite.

Și că are multe de supravegheat ...

Berkshire Hathaway este un conglomerat care deține și operează mai mult de 60 de companii diferite și are investiții în multe altele. Printre cele mai cunoscute companii din portofoliul Berkshire Hathaway se numără compania de asigurări GEICO, transportatorul feroviar BNSF Railway, producătorul de baterii Duracell, producătorul de produse alimentare Kraft Heinz, banca de investiții Goldman Sachs și altele. Toate aceste companii au linii de activitate diferite, ceea ce le face și mai dificil de urmărit.

Buffett este, în mod clar, o figură greu de urmat după ce a condus Berkshire timp de 58 de ani și și-a câștigat reputația de a fi unul dintre cei mai buni investitori din toate timpurile. Dar se spune că Abel compensează prin talent.

Buffett și Abel au glumit în timpul unui interviu pe CNBC la începutul acestei primăveri, spunând că Abel ar putea chiar să obțină mai mult din afacerile Berkshire, deoarece este mai prădător. Cu toate acestea, la fel ca Buffett, Abel lasă în mare parte afacerile să se administreze singure, discutând în mod regulat strategia cu acestea și oferindu-le sfaturi ori de câte ori au nevoie. Dar lasă munca operațională în seama lor.

Mai mult, toți directorii acestor afaceri sunt de acord că Abel este un manager extrem de capabil.

Vestea cea mai pozitivă pentru mine este că Abel se bucură de încrederea implicită a lui Warren Buffett însuși. Cred că acesta este un indiciu clar că Berkshire va fi capabil să ofere aceleași rezultate după plecarea lui Oracle.

BRK-B
$409.23 -$2.91 -0.71%
Capital Structure
Market Cap
904.3B
Enterpr. Val.
993.8B
Valuation
P/E
11.9
P/S
1.9
Dividends
Yield
-
Payout
-

Capital Structure

Market Cap
904.35B
Enterpr. Val.
993.82B
Revenue
469.67B
Shares Out.
2.17B
Debt/Capital
0.19
FCF Yield
2.97%

Valuation / Dividends

P/E
11.88
EPS
35.12
P/S
1.92
P/B
1.72
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
24.15%
ROE
15.05%
ROA
7.53%
Gross
66.92%
Operating
41.06%
Net Profit
16.35%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.