S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Ki lesz Warren Buffett utódja? Kell-e aggódniuk a Berkshire befektetőinek?

György Sárosi
14. 5. 2023
5 min read

Kicsit derűtelen téma, de minden idők legnagyobb befektetője, Warren Buffett már nem lesz velünk örökké, és sok befektetőben felmerül a kérdés, hogy vajon biztonságban lesznek-e a befektetései. Hogyan fog működni a Berkshire Hathaway az orákulum nélkül?

Warren Buffett halálával bizonytalanság uralkodhat el a Berkshire Hathawaynél, és az is , hogy a vállalat hogyan fog tovább működni karizmatikus vezetője nélkül. Buffett azonban erős kultúrát és filozófiát teremtett a vállalaton belül, amely halála után is tovább fog működni. Buffett kiválasztotta utódait és befektetési csapatát is, hogy folytassák a vállalat irányítását. És mi erre fogunk összpontosítani. Ki lesz Buffett utódja?

https://www.youtube.com/watch?v=ee5BzwBCERE

Greg Abel

Maga Buffett azt mondja, nincsenek aggályaik Greg Abel alelnök képességével kapcsolatban, hogy képes lesz-e vezetni a konglomerátumot. Abel már most is felügyeli a Berkshire összes üzletágát ... kivéve a biztosítótársaságokat. Tehát nagyjából mindent ő irányít, kivéve azt, hogy hogyan fektesse be a Berkshire közel 131 milliárd dolláros készpénzállományát.

Greg Abel kanadai vezető, jelenleg a Berkshire Hathaway alelnöke. Abel 1962-ben született Kanadában, és vegyészmérnöki diplomát szerzett. 1989-ben kezdett el dolgozni a CalEnergynél, amelyet 1998-ban felvásárolt a MidAmerican Energy Holdings, majd később átnevezték Berkshire Hathaway Energyre. Abel lett a MidAmerican Energy vezérigazgatója, majd 2008-ban a PacifiCorp 5,1 milliárd dolláros felvásárlását vezette.

2018-ban Abel a Berkshire Hathaway alelnöke lett, és elkezdte átvenni a vállalat számos ipari és energetikai üzletágának felelősségét. Buffett 2021-ben bejelentette, hogy Abel a legkedvezőbb utódja , és távozása után ő fogja irányítani a vállalatot. Abelt rátermett és tapasztalt menedzsernek tartják, aki képes egy olyan nagyvállalat vezetésére, mint a Berkshire Hathaway. Képességeit és vezetési stílusát különösen akkor értékelték, amikor a Berkshire Hathaway Energyt vezette, ahol számos sikeres felvásárlást hajtott végre, és a vállalatot az energiaipar erős szereplőjévé tette.

A szombati éves közgyűlésen Buffett biztosította a befektetőket arról, hogy szerinte Abel a megfelelő ember a feladatra, és hogy tudja, hogyan kell a tőkét ugyanannak a modellnek a segítségével elosztani, amelyet Buffett is használ, bár most nem ő hozza meg ezeket a kiadási döntéseket.

"Nekem nincs második lehetőségem. Láttam Greget működés közben, és 100 százalékig biztos vagyok benne" - mondta Buffett. "Greg egy jó üzletet örökölt, és úgy gondolom, hogy javítani fog rajta".

A Berkshire-nek ezen kívül van még két másik befektetési menedzsere és egy másik alelnöke, aki az összes biztosítási üzletágat felügyeli. Buffett azt mondta, hogy Abelen múlik majd, hogy mennyire támaszkodik ezekre az emberekre, miután ő lesz a vezérigazgató.

https://www.youtube.com/watch?v=i41L2Gy_d5Q

A Berkshire vezetői, akik 2018 óta Buffett helyett Abelnek jelentenek, azt mondták, hogy magabiztosak és lenyűgözte őket az a képessége, hogy több tucat különböző üzletágat képes felügyelni.

És hogy sok mindent kell felügyelnie ...

A Berkshire Hathaway egy konglomerátum, amely több mint 60 különböző vállalatot birtokol és működtet, és még több vállalatban van befektetése. A Berkshire Hathaway portfóliójának legismertebb vállalatai közé tartozik többek között a GEICO biztosítótársaság, a BNSF Railway vasúti fuvarozó, az akkumulátorgyártó Duracell, az élelmiszeripari termékeket gyártó Kraft Heinz, a Goldman Sachs befektetési bank és mások. Mindezek a vállalatok különböző üzletágakkal rendelkeznek, ami még nehezebbé teszi a nyomon követésüket.

Buffettet egyértelműen nehéz követni, miután 58 éven át vezette a Berkshire-t, és minden idők egyik legjobb befektetőjeként szerzett hírnevet. Ábel azonban állítólag tehetséggel kárpótolja magát.

Buffett és Abel idén tavasszal egy CNBC-interjú során azzal viccelődtek, hogy Abel talán még többet is kihozhat a Berkshire üzleteiből, mert ő ragadozóbb. Buffetthez hasonlóan azonban Abel is nagyrészt hagyja, hogy a vállalkozások maguktól működjenek, rendszeresen megbeszéli velük a stratégiát, és tanácsot ad, amikor csak szükségük van rá. Az operatív munkát azonban rájuk bízza.

Ráadásul ezeknek az üzleteknek az összes igazgatója egyetért abban, hogy Abel rendkívül ügyes menedzser.

A legpozitívabb hír számomra az, hogy maga Warren Buffett is hallgatólagosan megbízik Abelben. Szerintem ez egyértelműen jelzi, hogy a Berkshire képes lesz ugyanolyan eredményeket felmutatni, miután az Oracle távozik.

BRK-B
$403.45 -$3.66 -0.90%
Capital Structure
Market Cap
873.5B
Enterpr. Val.
963.7B
Valuation
P/E
9.1
P/S
2.0
Dividends
Yield
-
Payout
-

Capital Structure

Market Cap
873.47B
Enterpr. Val.
963.72B
Revenue
439.34B
Shares Out.
2.17B
Debt/Capital
0.19
FCF Yield
3.41%

Valuation / Dividends

P/E
9.11
EPS
44.29
P/S
1.99
P/B
1.56
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
9.76%
ROE
18.06%
ROA
8.99%
Gross
73.26%
Operating
18.96%
Net Profit
21.90%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.