S&P 500 ^GSPC
5,087.03
+2.11%
Nvidia NVDA
$785.38
+16.40%
Meta META
$486.13
+3.87%
Amazon AMZN
$174.58
+3.55%
Microsoft MSFT
$411.65
+2.35%
Tesla TSLA
$197.41
+1.36%
Apple AAPL
$184.37
+1.12%
Alphabet GOOG
$145.32
+1.03%

Kdo bo nasledil Warrena Buffetta? Ali bi morali biti vlagatelji v Berkshire zaskrbljeni?

Željko Kos
14. 5. 2023
4 min read

To je nekoliko neresna tema, vendar največji vlagatelj vseh časov, Warren Buffett, ne bo večno med nami, zato se številni vlagatelji sprašujejo, ali bodo njihove naložbe varne. Kako bo podjetje Berkshire Hathaway delovalo brez oraklja?

Po smrti Warrena Buffetta je v družbi Berkshire Hathaway morda nekaj negotovosti, kako bo podjetje nadaljevalo brez svojega karizmatičnega vodje. Vendar je Buffett v podjetju ustvaril močno kulturo in filozofijo, ki bo delovala tudi po njegovi smrti. Buffett je izbral tudi svoje naslednike in investicijsko ekipo, ki bodo nadaljevali vodenje podjetja. Na to se bomo osredotočili. Kdo bo Buffettov naslednik?

https://www.youtube.com/watch?v=ee5BzwBCERE

Greg Abel

Buffett sam pravi, da nimajo pomislekov glede sposobnosti podpredsednika Grega Abela za vodenje konglomerata. Abel že nadzoruje vse dejavnosti družbe Berkshire ... razen zavarovalnic. Torej vodi skoraj vse, razen tega, kako vlagati skoraj 131 milijard dolarjev gotovine družbe Berkshire.

Greg Abel je kanadski izvršni direktor in trenutno podpredsednik družbe Berkshire Hathaway. Abel se je rodil leta 1962 v Kanadi in je diplomiral iz kemijskega inženirstva. Leta 1989 je začel delati za podjetje CalEnergy, ki ga je leta 1998 prevzel MidAmerican Energy Holdings in se pozneje preimenoval v Berkshire Hathaway Energy. Abel je postal izvršni direktor družbe MidAmerican Energy in nato leta 2008 vodil prevzem družbe PacifiCorp v vrednosti 5,1 milijarde dolarjev.

Leta 2018 je Abel postal podpredsednik družbe Berkshire Hathaway in začel prevzemati odgovornost za številne industrijske in energetske dejavnosti družbe. Leta 2021 je Buffett napovedal, da je Abel njegov prednostni naslednik in da bo po njegovem odhodu vodil podjetje. Abel velja za sposobnega in izkušenega menedžerja, ki je sposoben voditi veliko podjetje, kot je Berkshire Hathaway. Njegove sposobnosti in način vodenja so bili še posebej cenjeni, ko je vodil podjetje Berkshire Hathaway Energy, kjer je izvedel številne uspešne prevzeme in iz podjetja naredil močnega akterja v energetski industriji.

Buffett je na sobotnem letnem srečanju vlagateljem zagotovil, da verjame, da je Abel pravi človek za to delo in da zna razporejati kapital po istem modelu, kot ga uporablja Buffett, čeprav zdaj ne sprejema odločitev o porabi.

"Druge možnosti nimam. Videl sem Grega v akciji in sem 100-odstotno prepričan," je dejal Buffett. "Greg je podedoval dobro podjetje in mislim, da ga bo izboljšal."

Poleg tega ima družba Berkshire še dva upravitelja naložb in še enega podpredsednika, ki nadzira vse zavarovalniške posle. Buffett je dejal, da se bo Abel sam odločil, koliko se bo zanašal na te ljudi, ko bo postal izvršni direktor.

https://www.youtube.com/watch?v=i41L2Gy_d5Q

Vodilni delavci družbe Berkshire, ki od leta 2018 poročajo Abelu namesto Buffettu, so povedali, da so prepričani in navdušeni nad njegovo sposobnostjo nadzorovanja več deset različnih poslov.

In da ga čaka veliko dela, ki ga mora nadzorovati ...

Berkshire Hathaway je konglomerat, ki ima v lasti in upravljanju več kot 60 različnih podjetij in ima naložbe v še več drugih. Med najbolj znanimi podjetji v portfelju družbe Berkshire Hathaway so zavarovalnica GEICO, železniški prevoznik BNSF Railway, proizvajalec baterij Duracell, proizvajalec prehrambenih izdelkov Kraft Heinz, investicijska banka Goldman Sachs in druga. Vsa ta podjetja imajo različna poslovna področja, zato jih je še težje spremljati.

Buffettu je očitno težko slediti, saj je družbo Berkshire vodil 58 let in si pridobil sloves enega najboljših vlagateljev v zgodovini. Toda Abel naj bi to nadoknadil z nadarjenostjo.

Buffett in Abel sta se med intervjujem za CNBC letos spomladi šalila, da bo Abel morda celo več iztržil od podjetij družbe Berkshire, ker je bolj plenilski. Tako kot Buffett tudi Abel v veliki meri prepušča podjetja samim sebi, z njimi pa se redno pogovarja o strategiji in jim svetuje, kadarkoli ga potrebujejo. Operativno delo pa prepušča podjetjem.

Poleg tega se vsi direktorji teh podjetij strinjajo, da je Abel izjemno sposoben vodja.

Najbolj pozitivna novica zame je, da Abelu brezpogojno zaupa tudi Warren Buffett. Menim, da je to jasen znak, da bo Berkshire po odhodu orakula lahko dosegal enake rezultate.

BRK-B
$414.91 $5.66 +1.38%
Capital Structure
Market Cap
899.9B
Enterpr. Val.
976.5B
Valuation
P/E
11.8
P/S
1.9
Dividends
Yield
-
Payout
-

Capital Structure

Market Cap
899.88B
Enterpr. Val.
976.48B
Revenue
469.67B
Shares Out.
2.17B
Debt/Capital
0.19
FCF Yield
3.03%

Valuation / Dividends

P/E
11.82
EPS
35.12
P/S
1.88
P/B
1.68
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
24.15%
ROE
15.05%
ROA
7.53%
Gross
66.92%
Operating
41.06%
Net Profit
16.35%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.