S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Hledáte akcie do portfolia? Těmto akciím nahrává aktuální doba, podpořená nedávnou akvizicí, do karet.

Martin Bartkovský
16. 5. 2023
6 min read

Ideální akcie se do portfolia hledá velmi těžko. Pro inspiraci nám ale mohou posloužit například tipy analytiků z Wall Street. Pojďme se podívat, které 3 akcie se jim aktuálně líbí, a zároveň nejsou tak známé.

Na amerických burzách se v současné době obchoduje zhruba 8000 akcií, je to hodně že? Většina retailových investorů často upírá svou pozornost pouze k populárním a známým akciím. Není proto na škodu se občas podívat na výběry analytiků, protože se zde mohou nacházet zajímavé akcie, o kterých jste možná ani neslyšeli. Pojďme se tedy dnes podívat na 2 akcie, které jednak nejsou tak moc známé a populární, a taky se líbí analytikům z Wall Street.

Marriott Vacations $VAC-1.0% 

VAC
$97.99 -$0.95 -0.96%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.82%
1 Month
+14.02%
6 Months
-8.61%
YTD
+6.97%
1 Year
-38.25%
5 Years
-1.38%
Max.
+426.29%

Marriott Vacations je americká společnost založená v roce 1984, specializující se na správu rekreačních nemovitostí pod značkami Ritz-Carlton Destination Club a Marriott. S významnou přítomností v prémiovém segmentu trhu, tato společnost nabízí svým zákazníkům možnost vlastnit luxusní rekreační nemovitosti na nejžádanějších destinacích po celém světě.

Společnost se převážně zabývá prodejem luxusních rekreačních nemovitostí, ale zároveň nabízí i celou řadu služeb spojenými s provozováním těchto nemovitostí. Mezi tyto služby můžeme zahrnout například údržbu nemovitostí, služby spojené s pronájmem atd. Je tedy jasné, že stabilní základ příjmů bude pramenit právě z těchto služeb.

Abychom lépe pochopili jak společnost funguje musíme si upřesnit jak pravděpodobně budou vypadat její zákazníci. To co je jasné, tak že tyto nemovitosti si kupují převážně bohatí lidé, kteří je ale nemají k tomu aby zde žili. Tito zákazníci své nemovitosti využívají pouze sezónně. V obdobích mimo sezónu tyto nemovitosti zpravidla nabízejí k pronájmu.  Další věcí, která je zde důležitá, tak je fakt, že přestože zákazníci využívají nemovitost pouze sezónně, tak ale nemovitost musí být udržovaná celoročně. Toto má na starosti právě společnost Marriott, která nejenom že zinkasuje zisk z prodeje nemovitosti, ale dále také inkasuje příjmy například právě z údržby nemovitosti.

Za poslední rok vykázala společnost tržby ve výši 4,66 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 20 %. Co se týče čistého zisku, tak ten společnost vykázala ve výši 391 mil. USD, což představuje enormní nárůst o zhruba 700 % oproti předchozímu období.

Jednou z výhod, kterou společnost disponuje, je fakt že společnost působí v segmentu luxusního zboží, které bývá odolné proti recesi. Další výhodou společnosti je její silná a zavedená značka, a spolu s tím i široká nabídka nemovitostí a destinací.

To, co nemusí být pro společnost úplně příznivé, tak jsou vysoké úrokové sazby, které mohou částečně omezit poptávku po nemovitostech. Další nevýhodou, kterou zde vidím, tak je závislost na cestovním průmyslu a také potenciálně rostoucí konkurence.

Na tuto společnost se v poslední době dívalo 5 analytiků z velkých finančních institucí, kteří se shodli na průměrném cenovém cíli ve výši 194$.

Topgolf Callaway $MODG+1.2% 

MODG
$15.60 $0.19 +1.23%
1 Day
+0.01%
5 Days
-2.8%
1 Month
+6.61%
6 Months
-15.58%
YTD
-2.53%
1 Year
-39.75%
5 Years
-17.29%
Max.
+242.73%

Topgolf Callaway byla založená v roce 1982. Jedná se o předního globálního výrobce golfového vybavení. Primárním produktem společnosti je výroba a prodej golfových holí a míčků. Dále ale společnost také prodává všechny doplňky související s golfem, jako jsou například tašky, rukavice anebo čepice. Společnost také vyrábí oblečení prostřednictvím své dceřiné společnosti Callaway Apparel a golfové boty prostřednictvím své dceřiné společnosti Cuater.

V roce 2021 společnost získala pomocí akvizice společnost Top Golf, která provozuje síť golfových center. Tato akvizice dále diverzifikovala portfolio společnosti, a zároveň tímto vytvořila stabilní složku příjmů společnosti, která pramení právě z využívání výše zmíněných golfových center.

Společnost za poslední rok vykázala tržby ve výši 4 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 28 %. Co se týče čistého zisku, tak ten společnost vygenerovala ve výši 157 mil. USD, což představuje meziroční pokles o zhruba 50 %. Tento propad byl způsoben velkým nárůstem správních a režijních nákladů.

Jednou z hlavních výhod společnosti je její inovativní technologie a design, které jsou u golfistů velmi oblíbené.

Na druhou stranu se jedná o společnost, která působí ve velmi specifickém oboru, a je tedy hodně závislá na popularitě golfu. Další věcí, která společnosti nemusí hrát do karet je konkurence v tomto oboru.

V poslední době se na tuto společnost dívalo celkem 7 analytiků, kdy několik z nich bylo z velkých finančních institucí. Těchto 7 analytiků se shodlo na průměrném cenovém cíli ve výši 36$.

Závěr

Jak můžeme vidět, tak tyto společnosti nejsou na burze tak známé, a to i přes fakt že už jsou tu s námi dlouho. Právě k takovýmto společnostem analytici velkých společností neupírají tak moc svou pozornost, protože se jim to nemusí vyplatit. Zde jsme měli tedy možnost najít alespoň tyto 2 akcie, které stojí analytikům za pozornost.

V prvním případě se bude ze strany analytiků jednat pravděpodobně o optimizmus ohledně potenciálního snížení úrokových sazeb, které by mohlo společnosti pomoct v případě zvýšení poptávky po jejích nemovitostech.

Ve druhém případě se pravděpodobně bude jednat o optimismus ohledně nedávné akvizice společnosti Top Golf, která může přinést společnosti další stabilní příjmy skrze platby za užívání golfových areálů a golfových klubů.

I přestože zde vidí analytici potenciál, tak je třeba si udělat důkladný průzkum daných společností a zvážit všechny potenciální rizika. Tyto akcie ale mohou sloužit jako dobrá inspirace pro analýzu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.