S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

Тази дивидентна акция предлага атрактивен дивидент и потенциал за десетки проценти ръст

Grozdan Iliev
15. 5. 2023
1 min read

Компаниите с дивидент несъмнено са изключително интересна тема за много инвеститори. Голяма част от тях обаче може да бъдат отблъснати от ограничения потенциал за растеж. Но случаят с този здравен гигант може да не е такъв.

Merck е един от най-големите фармацевтични гиганти

Merck $MRKе+0.0%американска фармацевтична и химическа компания, основана през 1891 г. Нейните бизнес дейности включват производство и продажба на фармацевтични продукти, ваксини и медицински изделия; предоставяне на лабораторни услуги за диагностика, клинични изследвания и биоизследвания; производство и продажба на биотехнологични продукти, лекарствени вещества и материали за изследване и разработване на нови лекарства и ваксини в области като сърдечносъдови заболявания, онкология и инфекциозни болести.

Основните подразделения включват фармацевтичен отдел, отдел "Здравеопазване на животните", отдел "Услуги в областта на здравеопазването" и отдел "Науки за живота".

Най-продаваните продукти на Мерк. Източник:

Основните продукти включват ваксината срещу рак на маточната шийка Gardasil , противогрипната ваксина Fluzone, имунотерапията срещу рак Keytruda, антидепресанта Januvia за лечение на диабет тип 2, както и редица продукти за здравето на животните.

Компанията оперира в световен мащаб в повече от 140 държави. Седалището на компанията е в Кенилуърт, Ню Джърси, САЩ.

Специфики на сектора

Фармацевтичният и биотехнологичният сектор има няколко специфични характеристики, които го отличават от други сектори. Високите разходи са свързани с разработването на нови лекарства, което отнема години и струва милиарди долари. Провеждат се множество клинични изпитания и проучвания.

Само тук е представен списък на най-важните патенти на Merck от сектора на грижата за животните. Източник:

Патентите за нови лекарства обикновено са валидни само за 10-15 години, което гарантира на компаниите ограничен монопол. След това на пазара могат да навлязат по-евтини генерични лекарства. Секторът е строго регулиран от органи като FDA и EMA. Компаниите трябва да отговарят на високи стандарти за безопасност, качество и ефикасност на своите лекарства.

Фармацевтичният сектор е строго регулиран от органите главно с цел защита на общественото здраве и доверието на потребителите в лекарствата. Органите изискват провеждането на обширни клинични изпитвания и тестове, за да гарантират безопасността и ефикасността на лекарствата. Те също така определят стандарти и процедури за производството, съхранението и разпространението на лекарствата, за да се гарантира тяхното постоянно качество. Те също така следят за спазването на правилата за търговия с лекарства, за да предпазят потребителите от измамни твърдения.

Основните регулаторни органи като FDA, EMA и СЗО одобряват пускането на пазара на нови лекарства и следят за тяхната безопасност, ефикасност и съответствие. Тяхното регулиране има за цел да гарантира безопасността и ефикасността на лекарствата за пациентите и общественото доверие в медицинските продукти.

При ограничената конкуренция, дължаща се на патентите, фармацевтичните компании могат да постигнат високи маржове, вероятно най-високите от всички сектори.

Конкуренция

Мерк има редица глобални конкуренти във фармацевтичната и биотехнологичната промишленост. Сред тях са фармацевтичните гиганти.

Pfizer $PFE+0.0% - най-голямата фармацевтична компания, която произвежда редица лекарства за редица заболявания, включително ваксини. Нейните приходи са по-големи от тези на Merck.

Johnson & Johnson $JNJ+0.0% - гигант, който се занимава с фармацевтични продукти, медицински изделия и лична хигиена. Той също е по-голям от Merck.

Novartis $NVS+0.0% - швейцарска компания, която произвежда генерични лекарства, специализирани лекарства и ваксини.

Други големи конкуренти са Roche, GlaxoSmithKline,AstraZeneca и Eli Lilly $LLY+0.0%

Тези компании са основните конкуренти на Мерк в разработването на нови лекарства и ваксини, във фазата на регулаторно одобрение и в придобиването на пазарен дял. Поради това Мерк трябва непрекъснато да прави нововъведения и да разработва по-надеждни и ефективни лекарства, за да се конкурира.

Настояща ситуация

Въпреки че тримесечните резултати бяха добри и оперативните перспективи за близкото бъдеще са примамливи, Merck не е непременно добра покупка. Трябва да се вземе предвид и оценката, а тъй като акциите на Merck се повишиха доста значително през последната година.

Оценката е около 17 x бъдещата нетна печалба. Това не е много висока оценка, но не е и особено ниска за фармацевтична компания. Конкуренцията е по-евтина. По-високата цена намалява и дивидента, за което ще спомена по-късно. Всъщност, ако погледнем дивидента на Merck, доходността е спаднала до 2,5% - съвсем не лошо, но по-малко привлекателно от дивидентната доходност от доста над 3%, която Merck предлагаше миналата есен.

Оценката на анализаторите за растежа е около 7%. Това е много прилично за гиганта, заедно с дивидента. Източник:

Дивидент

Дивидентите на акциите в сферата на здравеопазването са средно 1,7%, което е по-ниско в сравнение с други сектори. Въпреки това някои големи фармацевтични акции носят доходност от 2% до 4% и могат да бъдат добър защитен залог в условията на забавяща се икономика.

MRK
$128.13 $0.76 +0.60%
Capital Structure
Market Cap
322.8B
Enterpr. Val.
349.3B
Valuation
P/E
909.8
P/S
5.4
Dividends
Yield
2.3%
Payout
159.4%

Capital Structure

Market Cap
322.76B
Enterpr. Val.
349.27B
Revenue
59.31B
Shares Out.
2.53B
Debt/Capital
0.46
FCF Yield
4.08%

Valuation / Dividends

P/E
909.79
EPS
0.14
P/S
5.45
P/B
7.84
Div. Yield
2.32%
Div. Payout
159.35%

Capital Eff. / Margins

ROIC
5.43%
ROE
10.67%
ROA
4.32%
Gross
72.86%
Operating
11.23%
Net Profit
7.77%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Дори когато продуктът им се развива добре, винаги съществува заплахата от изтичане на патента, което прави трудно прогнозирането на продажбите за повече от няколко години напред. Бъдещата стойност се крие в разработването на лекарства на различни етапи на развитие. И компаниите са склонни да правят мащабни придобивания, за да възстановят продажбите си, като понякога купуват правата върху лекарства, които все още не са се доказали като печеливши. Така че бъдещето на дивидента не винаги е напълно сигурно.

Но Merck може да се окаже изключение. Продажбите на хитовото лекарство за борба с рака, Keytruda, нараснаха с 22% през миналата година до близо 21 млрд. долара. Според консенсусните оценки продажбите му ще достигнат 24 млрд. долара през тази година, или 41% от общата сума на Merck от 58,7 млрд. долара. Патентът му в САЩ изтича през 2028 г., което е много далеч.

Merck ще трябва да възстанови продажбите, когато Keytruda не е патентован. Това остава въпрос. Наскоро компанията обяви сделка за Prometheus Biosciences на стойност 10,8 млрд. долара. Това би трябвало да помогне.

Но Merck е добра в повишаването на дивидентите. Източник:

Придобиване

Вече споменах придобиването. Сделката с Prometheus Biosciences, Inc. ще увеличи нетния дълг на Merck с доста, до около 29 млрд. долара.

Цялостното въздействие върху Merck е, че нетният дълг ще се увеличи малко, като все пак ще бъде много управляем за Merck. все пак това кара човек да бъде предпазлив към Merck.

Сделката има за цел да увеличи експозицията на компанията в областта на имунологията. Promotheus е биотехнологична компания в клиничен стадий.

Това включва нейния водещ продукт PRA023, хуманизирано моноклонално антитяло за тумор-асоциирано чревно възпаление и фиброза. Този кандидат е показал обещаващи резултати и силна ефикасност както по отношение на първичните, така и по отношение на вторичните целеви параметри в проучванията фаза 2. Ако всичко е наред, сделката се очаква да приключи през третото тримесечие. Поради естеството на транзакцията се очаква коригирано разводняване на печалбата с четвърт долар на акция, което в доларово изражение е малко над 600 млн. долара. Това се състои от оперативните загуби на придобития бизнес и допълнителните разходи за лихви.

Ако обаче всичко се получи, компанията е добре позиционирана за бъдещето и Merck ще си осигури благоразположението на инвеститорите.

А вие? Инвестирате ли в Merck? Или в конкурент?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. То е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.