S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

Acest stoc de dividende oferă un dividend atractiv și un potențial de creștere de zeci de procente

Mihai Dragavei
15. 5. 2023
7 min read

Companiile cu dividende sunt, fără îndoială, un subiect extrem de interesant pentru mulți investitori. Cu toate acestea, un număr mare dintre ei pot fi descurajați de potențialul limitat de creștere. Dar s-ar putea să nu fie cazul acestui gigant din domeniul sănătății.

Merck este unul dintre cei mai mari giganți din industria farmaceutică

Merck $MRKeste+0.0%o companie farmaceutică și chimică americană fondată în 1891. Activitățile sale comerciale includ fabricarea și vânzarea de produse farmaceutice, vaccinuri și dispozitive medicale; furnizarea de servicii de laborator pentru diagnosticare, cercetare clinică și biocercetare; precum și fabricarea și vânzarea de produse biotehnologice, substanțe medicamentoase și materiale pentru cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente și vaccinuri în domenii precum bolile cardiovasculare, oncologia și bolile infecțioase.

Principalele divizii includ divizia farmaceutică, sănătatea animalelor, serviciile de sănătate și știința vieții.

Cele mai bine vândute produse ale Merck. Sursa

Printre produsele principale se numără vaccinul împotriva cancerului de col uterin Gardasil , vaccinul antigripal Fluzone, imunoterapia împotriva cancerului Keytruda, antidepresivul Januvia pentru tratamentul diabetului de tip 2 și o gamă de produse pentru sănătatea animalelor.

Compania își desfășoară activitatea la nivel mondial în peste 140 de țări. Compania are sediul central în Kenilworth, New Jersey, SUA.

Caracteristicile sectorului

Sectorul farmaceutic și al biotehnologiei are câteva caracteristici specifice care îl diferențiază de alte sectoare. Costurile ridicate sunt asociate cu dezvoltarea de noi medicamente, care durează ani de zile și costă miliarde de dolari. Se efectuează numeroase studii și teste clinice.

Numai aceasta este o listă a celor mai importante brevete ale Merck din sectorul de îngrijire a animalelor. Sursa

Brevetele pentru noile medicamente sunt, de obicei, valabile doar pentru 10-15 ani, ceea ce garantează companiilor un monopol limitat. Apoi, pe piață pot intra produse generice mai ieftine. Sectorul este strict reglementat de autorități precum FDA și EMA. Companiile trebuie să respecte standarde înalte de siguranță, calitate și eficacitate a medicamentelor lor.

Sectorul farmaceutic este strict reglementat de autorități, în principal pentru a proteja sănătatea publică și încrederea consumatorilor în medicamente. Autoritățile solicită teste clinice și testări extinse pentru a asigura siguranța și eficacitatea medicamentelor. De asemenea, acestea stabilesc standarde și proceduri pentru fabricarea, depozitarea și distribuirea medicamentelor pentru a asigura o calitate constantă a acestora. De asemenea, acestea supraveghează respectarea normelor privind comercializarea medicamentelor pentru a proteja consumatorii de afirmațiile frauduloase.

Principalele autorități de reglementare, cum ar fiFDA, EMA și OMS, aprobă comercializarea de noi medicamente și supraveghează siguranța, eficacitatea și conformitatea acestora. Reglementarea lor are ca scop asigurarea siguranței și eficacității medicamentelor pentru pacienți și a încrederii publicului în produsele medicale.

Având o concurență limitată datorită brevetelor, companiile farmaceutice pot obține marje mari, probabil cele mai mari din orice sector.

Concurență

Merck are o serie de concurenți la nivel mondial în industria farmaceutică și biotehnologică. Printre aceștia se numără giganții farmaceutici.

Pfizer $PFE+0.0% - cea mai mare companie farmaceutică care produce o gamă de medicamente pentru o serie de boli, inclusiv vaccinuri. Veniturile sale sunt mai mari decât cele ale Merck.

Johnson & Johnson $JNJ+0.0% - un gigant implicat în produse farmaceutice, dispozitive medicale și de îngrijire personală. Este, de asemenea, mai mare decât Merck.

Novartis $NVS+0.0% - companie elvețiană care produce medicamente generice, medicamente de specialitate și vaccinuri.

Alți concurenți importanți sunt Roche, GlaxoSmithKline,AstraZeneca și Eli Lilly $LLY+0.0%

Aceste companii sunt principalii concurenți ai Merck în dezvoltarea de noi medicamente și vaccinuri, în faza de aprobare de reglementare și în câștigarea cotei de piață. Prin urmare, Merck trebuie să inoveze continuu și să dezvolte medicamente mai fiabile și mai eficiente pentru a concura.

Situația actuală

Deși rezultatele trimestriale au fost bune și perspectivele operaționale pentru viitorul apropiat sunt atrăgătoare, Merck nu este neapărat o achiziție excelentă. Trebuie luată în considerare și evaluarea, iar din moment ce acțiunile Merck au crescut destul de mult în ultimul an.

Evaluarea este de aproximativ 17 x venitul net viitor. Aceasta nu este o evaluare foarte mare, dar nici foarte mică pentru o companie farmaceutică. Concurența este mai ieftină. Prețul mai ridicat face, de asemenea, o amprentă asupra dividendului, pe care îl voi menționa mai târziu. De fapt, dacă ne uităm la dividendele Merck, randamentul a scăzut la 2,5% - deloc rău, dar mai puțin atractiv decât randamentul dividendelor de mult peste 3% pe care Merck îl oferea toamna trecută.

Estimarea de creștere a analiștilor este de aproximativ 7%. Acest lucru este foarte respectabil pentru gigant, împreună cu dividendul. Sursa

Dividende

Dividendele la acțiunile din domeniul sănătății sunt în medie de 1,7%, ceea ce este mai mic decât în alte sectoare. Cu toate acestea, unele acțiuni farmaceutice mari au un randament de 2% până la 4% și pot fi un bun pariu defensiv într-o economie în încetinire.

MRK
$128.13 $0.76 +0.60%
Capital Structure
Market Cap
322.8B
Enterpr. Val.
349.3B
Valuation
P/E
909.8
P/S
5.4
Dividends
Yield
2.3%
Payout
159.4%

Capital Structure

Market Cap
322.76B
Enterpr. Val.
349.27B
Revenue
59.31B
Shares Out.
2.53B
Debt/Capital
0.46
FCF Yield
4.08%

Valuation / Dividends

P/E
909.79
EPS
0.14
P/S
5.45
P/B
7.84
Div. Yield
2.32%
Div. Payout
159.35%

Capital Eff. / Margins

ROIC
5.43%
ROE
10.67%
ROA
4.32%
Gross
72.86%
Operating
11.23%
Net Profit
7.77%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Chiar și atunci când produsul lor se descurcă bine, există întotdeauna amenințarea expirării brevetului, ceea ce face dificilă prevederea vânzărilor cu mai mult de câțiva ani înainte. Valoarea viitoare constă în dezvoltarea de medicamente aflate în diferite stadii de dezvoltare. Iar companiile au tendința de a face achiziții pe scară largă pentru a restabili vânzările, uneori cumpărând drepturile pentru medicamente care nu s-au dovedit încă a fi câștigătoare. Așadar, viitorul dividendului nu este întotdeauna pe deplin sigur.

Dar Merck ar putea fi o excepție. Vânzările medicamentului său de succes împotriva cancerului, Keytruda, au crescut cu 22% anul trecut, ajungând la aproape 21 de miliarde de dolari. Estimările consensuale prevăd că vânzările sale vor urca la 24 miliarde de dolari în acest an , adică 41% din totalul de 58,7 miliarde de dolari al Merck. Brevetul său american expiră în 2028, o perioadă lungă de timp.

Merck va trebui să restabilească vânzările atunci când Keytruda nu va mai fi brevetat. Ceea ce rămâne o întrebare. Compania a anunțat recent o tranzacție de 10,8 miliarde de dolari pentru Prometheus Biosciences. Acest lucru ar trebui să ajute.

Dar Merck s-a priceput să crească dividendele. Sursa

Achiziție

Am mai menționat achiziția înainte. Tranzacția cu Prometheus Biosciences, Inc. va crește datoria netă a Merck cu destul de mult, la aproximativ 29 de miliarde de dolari.

Impactul general asupra Merck este că datoria netă va crește puțin, fiind în același timp foarte ușor de gestionat pentru Merck. totuși, acest lucru ne face să ne ferim de Merck.

Tranzacția are ca scop creșterea expunerii companiei la imunologie. Promotheus este o companie de biotehnologie în stadiu clinic.

Aceasta include produsul său principal PRA023, un anticorp monoclonal umanizat pentru inflamația și fibroza intestinală asociată tumorilor. Acest candidat a prezentat rezultate promițătoare și o eficacitate puternică atât în ceea ce privește parametrii țintă primari, cât și secundari în studiile de fază 2. Dacă totul merge bine, se așteaptă ca tranzacția să se încheie în al treilea trimestru. Datorită naturii tranzacției, se așteaptă o diluție a profiturilor ajustate de un sfert de dolar pe acțiune, ceea ce în dolari înseamnă puțin peste 600 de milioane de dolari. Aceasta este compusă din pierderile de exploatare ale afacerii achiziționate și din cheltuielile suplimentare cu dobânzile.

Cu toate acestea, dacă totul va funcționa, compania este bine poziționată pentru viitor, iar Merck își va fi asigurat favoarea investitorilor.

Dar dumneavoastră? Investiți în Merck? Sau într-un concurent?

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.