S&P 500 ^GSPC
5,093.13
+0.46%
Nvidia NVDA
$795.78
+2.47%
Alphabet GOOG
$139.73
+1.67%
Meta META
$489.79
+1.19%
Amazon AMZN
$174.96
+1.04%
Microsoft MSFT
$409.74
+0.50%
Tesla TSLA
$203.04
+0.49%
Apple AAPL
$181.77
+0.19%

Ta delnica z dividendami ponuja privlačne dividende in možnost desetodstotne rasti

Mladen Rudonja
15. 5. 2023
6 min read

Dividendna podjetja so nedvomno izjemno zanimiva tema za številne vlagatelje. Vendar pa jih lahko veliko odvrne omejen potencial rasti. Vendar to morda ne bo veljalo za tega velikana na področju zdravstvenega varstva.

Merck je eden največjih farmacevtskih velikanov

Merck $MRKje-0.6%ameriško farmacevtsko in kemično podjetje, ustanovljeno leta 1891. Njegove poslovne dejavnosti vključujejo proizvodnjo in prodajo farmacevtskih izdelkov, cepiv in medicinskih pripomočkov, zagotavljanje laboratorijskih storitev za diagnostiko, klinične raziskave in biološke raziskave ter proizvodnjo in prodajo biotehnoloških izdelkov, zdravil in materialov za raziskave in razvoj novih zdravil in cepiv na področjih, kot so bolezni srca in ožilja, onkologija in nalezljive bolezni.

Glavni oddelki vključujejo farmacevtski oddelek, oddelek za zdravje živali, oddelek za storitve zdravstvenega varstva in oddelek za znanost o življenju.

Merckovi najbolje prodajani izdelki. Vir:

Glavni izdelki vključujejo cepivo proti raku materničnega vratu Gardasil , cepivo proti gripi Fluzone, imunoterapijo proti raku Keytruda, antidepresiv Januvia za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 in vrsto izdelkov za zdravje živali.

Podjetje deluje po vsem svetu v več kot 140 državah. Sedež podjetja je v Kenilworthu, New Jersey, ZDA.

Posebnosti sektorja

Farmacevtski in biotehnološki sektor ima več posebnosti, po katerih se razlikuje od drugih sektorjev. Visoki stroški so povezani z razvojem novih zdravil, ki traja več let in stane več milijard dolarjev. Izvajajo se številna klinična preskušanja in študije.

Samo to je seznam najpomembnejših patentov družbe Merck iz sektorja za nego živali. Vir:

Patenti za nova zdravila običajno veljajo le 10-15 let, kar podjetjem zagotavlja omejen monopol. Nato lahko na trg vstopijo cenejša generična zdravila. Sektor strogo urejajo organi, kot sta FDA in EMA. Podjetja morajo izpolnjevati visoke standarde varnosti, kakovosti in učinkovitosti svojih zdravil.

Organi strogo urejajo farmacevtski sektor predvsem zaradi varovanja javnega zdravja in zaupanja potrošnikov v zdravila. Organi zahtevajo obsežna klinična preskušanja in testiranja, da bi zagotovili varnost in učinkovitost zdravil. Prav tako določajo standarde in postopke za proizvodnjo, skladiščenje in distribucijo zdravil, da bi zagotovili njihovo stalno kakovost. Nadzorujejo tudi skladnost s pravili o trženju zdravil, da bi zaščitili potrošnike pred goljufivimi trditvami.

Glavni regulativni organi, kot so FDA, EMA in WHO, odobrijo trženje novih zdravil ter nadzorujejo njihovo varnost, učinkovitost in skladnost. Namen njihovih predpisov je zagotoviti varnost in učinkovitost zdravil za bolnike ter zaupanje javnosti v medicinske izdelke.

Farmacevtska podjetja lahko zaradi omejene konkurence, ki je posledica patentov, dosegajo visoke marže, ki so verjetno najvišje med vsemi sektorji.

Konkurenca

Merck ima številne svetovne konkurente v farmacevtski in biotehnološki industriji. Med njimi so farmacevtski velikani.

Pfizer $PFE-0.2% - največje farmacevtsko podjetje, ki proizvaja vrsto zdravil za številne bolezni, vključno s cepivi. Njegovi prihodki so večji od prihodkov podjetja Merck.

Johnson & Johnson $JNJ-0.2% - velikan, ki se ukvarja s farmacevtskimi izdelki, medicinskimi pripomočki in osebno nego. Prav tako je večji od družbe Merck.

Novartis $NVS-0.3% - švicarsko podjetje, ki proizvaja generična zdravila, posebna zdravila in cepiva.

Drugi večji konkurenti so Roche, GlaxoSmithKline, AstraZeneca in Eli Lilly $LLY-1.2%

Ta podjetja so Merckovi glavni tekmeci pri razvoju novih zdravil in cepiv, v fazi regulativne odobritve in pri pridobivanju tržnega deleža. Merck mora zato nenehno uvajati inovacije ter razvijati zanesljivejša in učinkovitejša zdravila, da lahko konkurira.

Trenutni položaj

Čeprav so bili četrtletni rezultati dobri in so poslovni obeti za bližnjo prihodnost vabljivi, družba Merck ni nujno odličen nakup. Upoštevati je treba tudi vrednotenje, in ker se je Merckova delnica v zadnjem letu precej zvišala, je treba upoštevati tudi njeno vrednost.

Vrednotenje je približno 17 x prihodnji čisti dobiček. To ni zelo visoko vrednotenje, vendar tudi ni posebej nizko za farmacevtsko podjetje. Konkurenca je cenejša. Višja cena vpliva tudi na dividende, ki jih bom omenil pozneje. Če pogledamo Merckovo dividendo, je donosnost padla na 2,5 %, kar sploh ni slabo, vendar je manj privlačna od dividendne donosnosti, ki je lani jeseni znašala precej več kot 3 % in ki jo je Merck ponujal.

Analitiki ocenjujejo, da bo rast znašala približno 7 %. To je za velikana zelo spoštovanja vredno, skupaj z dividendami. Vir:

Dividenda

Dividende delnic zdravstvenih podjetij v povprečju znašajo 1,7 %, kar je manj kot v drugih sektorjih. Vendar pa nekatere velike farmacevtske delnice prinašajo od 2 do 4 % donosa in so lahko dobra obrambna naložba v času upočasnjenega gospodarstva.

MRK
$127.46 -$0.73 -0.57%
Capital Structure
Market Cap
328.0B
Enterpr. Val.
353.8B
Valuation
P/E
924.6
P/S
5.5
Dividends
Yield
2.3%
Payout
159.4%

Capital Structure

Market Cap
328.03B
Enterpr. Val.
353.80B
Revenue
59.31B
Shares Out.
2.53B
Debt/Capital
0.46
FCF Yield
4.02%

Valuation / Dividends

P/E
924.64
EPS
0.14
P/S
5.52
P/B
7.95
Div. Yield
2.29%
Div. Payout
159.35%

Capital Eff. / Margins

ROIC
5.43%
ROE
10.67%
ROA
4.32%
Gross
72.86%
Operating
11.23%
Net Profit
7.77%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Tudi če njihov izdelek dobro uspeva, vedno obstaja nevarnost izteka patenta, zato je težko napovedati prodajo za več kot nekaj let vnaprej. Prihodnja vrednost je v razvoju zdravil na različnih stopnjah razvoja. Podjetja se nagibajo k obsežnim prevzemom, da bi obnovila prodajo, in včasih kupujejo pravice do zdravil, ki se še niso izkazala za uspešna. Zato prihodnost dividend ni vedno povsem gotova.

Toda Merck bi lahko bil izjema. Prodaja njegovega uspešnega zdravila za raka Keytruda se je lani povečala za 22 % na skoraj 21 milijard dolarjev. Po splošnih ocenah naj bi se letos njegova prodaja povzpela na 24 milijard dolarjev, kar predstavlja 41 % vseh Merckovih 58,7 milijarde dolarjev. Njegov ameriški patent poteče leta 2028, kar je še daleč.

Merck bo moral obnoviti prodajo, ko bo zdravilo Keytruda prenehalo veljati. To ostaja vprašanje. Podjetje je nedavno napovedalo 10,8 milijarde dolarjev vreden posel za družbo Prometheus Biosciences. To bi moralo pomagati.

Toda Merck je bil dober pri dvigovanju dividend. Vir:

Prevzem

Prevzem sem že omenil. Transakcija s podjetjem Prometheus Biosciences, Inc. bo precej povečala Merckov neto dolg, in sicer na približno 29 milijard USD.

Skupni učinek na Merck je, da se bo neto dolg nekoliko povečal, vendar bo za Merck še vedno zelo obvladljiv.

Namen posla je povečati izpostavljenost podjetja imunologiji. Promotheus je biotehnološko podjetje v klinični fazi.

To vključuje njegov vodilni izdelek PRA023, humanizirano monoklonsko protitelo za vnetje in fibrozo črevesja, povezano s tumorji. Ta kandidat je v študijah faze 2 pokazal obetavne rezultate in močno učinkovitost pri primarnih in sekundarnih ciljnih parametrih. Če bo šlo vse po sreči, bo transakcija predvidoma zaključena v tretjem četrtletju. Zaradi narave transakcije se pričakuje razvodenitev prilagojenega dobička v višini četrt dolarja na delnico, kar v dolarjih pomeni nekaj več kot 600 milijonov dolarjev. Ta znesek je sestavljen iz izgub iz poslovanja prevzetega podjetja in dodatnih stroškov obresti.

Če se bo vseeno izšlo, bo podjetje dobro pripravljeno na prihodnost, Merck pa si bo zagotovil naklonjenost vlagateljev.

Kaj pa vi? Ali vlagate v Merck? Ali v konkurenta?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Vlaganje na finančnih trgih je tvegano in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.