S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Kdo by mohl profitovat z nového zákona o infrastruktuře v USA? Co třeba jeden z největších producentů železa 😉

Trh s komoditami se v uplynulém roce opravdu rozrostl. Mezi těžaře patří také společnost Cleveland-Cliffs, producent železné rudy. Jak uvidíme v následujících řádcích, tak si držitelé akcií CLF během posledního býčího nárůstu komodit mohli připsat opravdu vysoké výnosy.

 

Na druhou stranu někteří hodnotově orientovaní investoři mohou vyjádřit obavy z nárůstu ceny akcií $CLF-1.8%. Koneckonců je lákavé chtít vybírat zisky poté, co se akcie již několikanásobně zhodnotila. To je pochopitelné, ale jak si ukážeme, tak podle mě ještě čas na prodej $CLF-1.8% akcií nepřišel a pro ty co akcie firmy ještě nevlastní, by se mohlo jednat o velmi zajímavou investiční příležitost.

 

 

Symbol: $CLF-1.8% 

Momentální cena: 24,43 $

Kapitalizace: 12,21 mld. $

Předpokládaná potenciální cena dle Tipranks: 30,89 $ (+26,44 %)

 

Přehled akcií $CLF-1.8% 

Před rokem byla tato akcie k dispozici za pouhých 6 dolarů za akcii. Je nepravděpodobné, že byste v dohledné době mohli akcie za tuto cenu znovu koupit. Akcie $CLF-1.8% bych označil za ráj pro krátkodobé obchodníky i dlouhodobé investory. Především se zde objevilo mnoho propadů o 5 až 10 %, kterých mohou investoři ale i dnes využít.

 

A pro investory je zde nesporná dynamika, protože akcie se za pouhých 12 měsíců vyšplhaly z 6 na neuvěřitelných 26 dolarů. Jak tedy můžeme $CLF-1.8% označit za výhodnou koupi? Jeden historicky prověřený ukazatel ocenění nabízí vodítko. Možná vás překvapí, že Cleveland-Cliffs má za posledních 12 měsíců poměr ceny k zisku pouhých 14,92. To by mělo rozptýlit obavy každého investora zaměřeného na hodnotu. Při porovnání s ostatními v odvětví se najednou akcie $CLF-1.8% nezdají tak drahé.

 

Ocelářská velmoc

Cleveland-Cliffs není jediným výrobcem oceli v Americe, ale dal by se jednoduše považovat za jednoho z hlavních dodavatelů. Cleveland-Cliffs je největším severoamerickým výrobcem plochých válcovaných ocelí a také hlavním zdrojem železných rudných pelet pro výrobce oceli. Společnost je vertikálně integrovaná od těžby surovin a přímo redukovaného železa až po primární výrobu oceli a následné zušlechťování, lisování, výrobu nástrojů a trubek. Nabídkou plochých válcovaných ocelových výrobků obsluhuje řadu trhů a dodává ocel také například automobilovému průmyslu.

 

Společnost dále upevnila svou pozici giganta v ocelářském průmyslu, když dokončila akvizice se společností AK steel a ArcelorMittal USA. Zároveň má společnost hluboké vazby na své zaměstnance. Důkazem toho je, že společnost Cleveland-Cliffs právě dokončila tříletou pracovní smlouvu pro své provozy v Dearborn Works s místní organizací UAW (United Auto Workers) Local 600. Tato smlouva, která se vztahuje na přibližně 1 000 pracovníků zastoupených v UAW, bude platit od 1. srpna 2021 až do 31. července 2024.

 

"Naše partnerství je silné a díky této nejnovější dohodě si udržíme konkurenceschopnou strukturu nákladů na plochou válcovanou ocel ve srovnání s jakýmikoliv našimi kolegy, ať už odborovými či neodborovými," uvedl předseda představenstva, prezident a generální ředitel společnosti Cleveland-Cliffs Lourenco Goncalves.

 

Do budoucna

Důležitým bodem se pro firmu stane také zákon o infrastruktuře v hodnotě 1 bilionu dolarů, který právě prošel Senátem. To nepochybně poskytne impuls již tak silnému ocelářskému průmyslu.

 

Podle analytika agentury Bloomberg Intelligence Andrewa Cosgrova je spotřeba oceli v USA na cestě k tomu, aby v letošním roce dosáhla přibližně 104 milionů tun. Navíc se očekává, že v roce 2022 toto číslo vzroste na přibližně 108 milionů tun. Tato již tak působivá čísla však mohou být ve skutečnosti podhodnocená, a to s ohledem na pravděpodobný dopad tohoto zákona. 

 

Návrh zákona v současné podobě počítá s novými výdaji ve výši 550 miliard dolarů na silnice, mosty a internetové připojení. A to by mělo pozvednout akcie ocelářů, včetně akcií $CLF-1.8%, protože od výrobců oceli se bude očekávat, že budou dodávat potřebné materiály pro navrhované masivní rozšíření infrastruktury.

 

Dlouhodobý býčí trh v ocelářském průmyslu by mohl pokračovat. Je pravda, že Cleveland-Cliffs není jediným americkým výrobcem oceli a železné rudy na trhu. Přesto se jedná o respektovaného hráče v tomto odvětví. Investoři na komoditním trhu by proto měli zvážit akcie $CLF-1.8%, které i po působivém nárůstu v posledním roce nadále nabízejí vynikající cenu.

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem jsi prosím udělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Víc takových textů!