S&P 500 ^GSPC
5,087.03
+2.11%
Nvidia NVDA
$785.38
+16.40%
Meta META
$486.13
+3.87%
Amazon AMZN
$174.58
+3.55%
Microsoft MSFT
$411.65
+2.35%
Tesla TSLA
$197.41
+1.36%
Apple AAPL
$184.37
+1.12%
Alphabet GOOG
$145.32
+1.03%

Részvényeket keres a portfóliójához? Ezek a részvények a közelmúltbeli felvásárlásoknak köszönhetően lendületet kapnak.

Vida Fazekas
16. 5. 2023
7 min read

Nagyon nehéz megtalálni az ideális részvényt egy portfólióba. A Wall Street elemzőinek tippjei azonban inspirációként szolgálhatnak. Nézzük meg, hogy melyik 3 részvényt kedvelik jelenleg, ugyanakkor nem annyira ismertek.

Az amerikai tőzsdéken jelenleg körülbelül 8000 részvényt forgalmaznak, ez sok, nem igaz? A legtöbb kisbefektető gyakran csak a népszerű és jól ismert részvények felé fordítja figyelmét. Nem árt tehát időről időre vetni egy pillantást az elemzői pickekre, hiszen lehetnek olyan érdekes részvények, amelyekről talán még nem is hallottál. Ma tehát nézzünk meg 2 olyan részvényt, amelyek nem annyira ismertek és népszerűek, és amelyeket a Wall Street elemzői kedvelnek.

Marriott Vacations $VAC+0.1%

VAC
$95.98 $8.38 +9.57%
1 Day
+9.57%
5 Days
+11.83%
1 Month
+15.35%
6 Months
-12.74%
1 Year
-37.93%
YTD
+8.44%
5 Years
-2.86%
Max.
+433.52%

A Marriott Vacations egy 1984-ben alapított amerikai vállalat, amely a Ritz-Carlton Destination Club és a Marriott márkák alatt működő üdülőingatlanok kezelésére specializálódott. A piac prémium szegmensében jelentős jelenléttel rendelkező vállalat lehetőséget kínál ügyfeleinek arra, hogy a világ legkívánatosabb úti céljain luxus üdülőingatlanok tulajdonosaivá váljanak.

A vállalat elsősorban luxus üdülőingatlanok értékesítésével foglalkozik, de ezen ingatlanok üzemeltetéséhez kapcsolódó szolgáltatások egész sorát is kínálja. Ezek a szolgáltatások közé tartozhat például az ingatlanok karbantartása, bérbeadási szolgáltatások stb. Ezért egyértelmű, hogy a stabil bevételi bázis ezekből a szolgáltatásokból származik.

Ahhoz, hogy jobban megértsük a vállalat működését, meg kell határoznunk, hogy milyenek lehetnek az ügyfelei. Az egyértelmű, hogy ezeket az ingatlanokat főként tehetős emberek vásárolják, akiknek nincs pénzük arra, hogy ott lakjanak. Ezek az ügyfelek csak szezonálisan használják az ingatlanokat. Szezonon kívül általában bérbeadásra kínálják ezeket az ingatlanokat. A másik dolog, ami itt fontos, az az, hogy bár az ügyfelek csak szezonálisan használják az ingatlant, az ingatlant egész évben fenn kell tartani. Ez a Marriott cég felelőssége, amely nemcsak az ingatlan eladásából profitál, hanem például az ingatlan karbantartásából is bevételt szed.

Tavaly a vállalat 4,66 milliárd dolláros bevételt jelentett, ami mintegy 20%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A nettó nyereséget tekintve a vállalat 391 millió eurós nettó nyereségről számolt be. Ez hatalmas, mintegy 700%-os növekedést jelent az előző időszakhoz képest.

A vállalat egyik előnye, hogy a luxuscikkek szegmensében tevékenykedik, amely általában recesszióálló. Egy másik előnye a vállalat erős és bevált márkája, és ezzel együtt az ingatlanok és úti célok széles választéka.

Ami talán nem teljesen kedvező a vállalat számára, az a magas kamatlábak, amelyek részben korlátozhatják az ingatlanok iránti keresletet. A másik hátrányt itt az utazási iparágtól való függőséget és az esetlegesen növekvő versenyt is látom.

Ezt a vállalatot a közelmúltban 5 nagy pénzintézet elemzője vizsgálta, akik átlagosan 194 dolláros célárban állapodtak meg.

Topgolf Callaway $MODG+0.0%

MODG
$14.26 -$0.08 -0.56%
1 Day
-0.56%
5 Days
-2.99%
1 Month
-1.11%
6 Months
-12.78%
1 Year
-39.29%
YTD
+0.21%
5 Years
-16.12%
Max.
+252.37%

A Topgolf Callawayt 1982-ben alapították. A golffelszerelések vezető globális gyártója. A vállalat fő terméke a golfütők és -labdák gyártása és értékesítése. A vállalat azonban a golfhoz kapcsolódó összes kiegészítőt, például táskákat, kesztyűket és sapkákat is forgalmaz. A vállalat leányvállalatán, a Callaway Apparel-en keresztül ruházatot, leányvállalatán, a Cuater-en keresztül pedig golfcipőket is gyárt.

A vállalat 2021-ben felvásárlás útján megszerezte a Top Golfot, amely golfközpontok hálózatát működteti. Ez a felvásárlás tovább diverzifikálta a Társaság portfólióját, miközben a Társaság bevételének egy stabil összetevőjét hozta létre, amely a fent említett golfközpontok használatából származik.

A vállalat tavaly 4 milliárd USD bevételt ért el, ami mintegy 28%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és 157 millió USD nettó nyereséget termelt. Ez az előző évhez képest mintegy 50%-os csökkenést jelent. Ez a csökkenés az általános és adminisztratív költségek nagymértékű növekedésének tudható be.

A vállalat egyik fő erőssége az innovatív technológia és design, amely nagyon népszerű a golfozók körében.

Másrészt egy nagyon speciális iparágban tevékenykedő vállalatról van szó, amely ezért nagymértékben függ a golf népszerűségétől. A másik dolog, ami nem biztos, hogy a vállalat kezére játszik, az az iparágban uralkodó verseny.

A közelmúltban összesen 7 elemző vizsgálta ezt a vállalatot, közülük többen nagy pénzintézetekből. Ez a 7 elemző 36 dolláros átlagos célárban állapodott meg.

Következtetés

Mint láthatjuk, ezek a vállalatok nem annyira ismertek a tőzsdén, annak ellenére, hogy már régóta velünk vannak. Az ilyen vállalatokra a nagyvállalatok elemzői nem fordítanak olyan nagy figyelmet, mert lehet, hogy nem fog kifizetődni. Itt volt tehát a lehetőség, hogy legalább ezt a 2 olyan részvényt megtaláljuk, amelyek megérik az elemzők figyelmét.

Az első esetben valószínűleg az elemzők optimizmusa a kamatlábak esetleges csökkentésével kapcsolatban, ami segíthet a vállalatnak, ha megnő a kereslet az ingatlanjai iránt.

A második esetben valószínűleg optimizmus a Top Golf közelmúltbeli felvásárlásával kapcsolatban, amely a golflétesítmények és golfklubok használatáért fizetett díjakon keresztül további stabil bevételt hozhat a vállalatnak.

Bár az elemzők látnak itt potenciált, fontos, hogy alapos kutatást végezzenek a szóban forgó vállalatokról, és vegyenek figyelembe minden lehetséges kockázatot. Ezek a részvények azonban jó inspirációként szolgálhatnak az elemzéshez.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.