S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$763.25
+13.12%
Amazon AMZN
$172.88
+2.54%
Meta META
$479.16
+2.38%
Microsoft MSFT
$410.56
+2.08%
Tesla TSLA
$192.62
-1.10%
Alphabet GOOG
$144.68
+0.58%
Apple AAPL
$182.98
+0.36%

Kaj se zgodi z mojim deležem, če podjetje začne s prestrukturiranjem?

Mladen Rudonja
16. 5. 2023
5 min read

Včeraj smo v zvezi s stečajem družbe Venator razpravljali o tej temi: Kako je v primeru likvidacije podjetja in umika z borze? Ali bodo vlagatelji sploh dobili plačilo? Danes bom odgovoril na ta vprašanja in si ogledali, kako to dejansko poteka.

Kako poteka prestrukturiranje, smo pojasnili tukaj: Najljubše podjetje čeških vlagateljev je propadlo, podjetje Venator je razglasilo stečaj. Kaj sledi? | Bulios

Ker je bilo pod člankom veliko pomembnih vprašanj, sem se odločil, da o tem nekaj napišem in povprašam strokovnjakaFilipa Čapko (odvetnika pri SimpleTax & SimpleLaw), ki bo odgovoril na najpomembnejša vprašanja.

Ko se podjetje začne prestrukturirati, ima to lahko različne učinke na vaš delež v tem podjetju:

Razvodenitev delnic - podjetje lahko izda nove delnice, da bi zbralo kapital za prestrukturiranje. S tem se bodo obstoječe delnice razredčile in zmanjšala se bo njihova vrednost. Vaš delež v podjetju se bo posledično zmanjšal.

Začasni padec cene delnice - zaskrbljenost vlagateljev zaradi prestrukturiranja lahko kratkoročno zniža ceno delnice. Če bo prestrukturiranje uspešno, se bo cena delnice postopoma dvignila.

Sprememba poslovanja - Prestrukturiranje lahko vključuje odprodajo delov podjetja ali, nasprotno, pridobitev novih podjetij. To lahko pomeni spremembo poslovnega modela in profila tveganja podjetja. Glede na naravo sprememb se lahko vrednost vaših delnic poveča ali zmanjša.

Stečaj podjetja - V skrajnem primeru lahko prestrukturiranje propade in podjetje gre v stečaj. V tem primeru bodo delnice brez vrednosti, vi pa boste izgubili svojo naložbo.

To je vedno odvisno od posebnega položaja podjetja in podrobnosti njegovega načrta prestrukturiranja. Najhujši scenarij stečaja ni pogost, vendar tveganje obstaja. Če imate v lasti delnice podjetja v prestrukturiranju, je dobro, da aktivno spremljate razmere in upravljate svoje tveganje.

Ko se podjetje likvidira ali umakne z borze (t. i. umik s seznama), so vlagatelji upravičeni do določene oblike nadomestila:

-Likvidacija - Ko se podjetje likvidira, se njegovo premoženje proda, izkupiček pa se uporabi za poplačilo upnikov in delničarjev. Delničarji običajno prejmejo preostali znesek po odbitku dolgov, ki se imenuje likvidacijska dividenda. Ta je lahko enaka nič, če so dolgovi večji od vrednosti premoženja.

Pri likvidaciji podjetja velja naslednje:

Najprej se izplačajo zavarovani upniki, ki imajo zastavno pravico na določenem premoženju (npr. nepremičninah). Prejmejo vrednost zastavljenega premoženja.

Nato so drugi upniki poplačani glede na prednost njihovih terjatev. Običajno so v celoti ali delno poplačani, preden so poplačani delničarji.

Navadni delničarji so plačani zadnji. Prejmejo tako imenovano likvidacijsko dividendo, ki je preostanek izkupička od prodaje premoženja, zmanjšan za dolgove. Nekatere družbe pa lahko navadnim delničarjem dajo prednost, kar je odvisno od njihovih pravilnikov.

Nenazadnje: likvidacijska dividenda je lahko enaka nič, če vrednost dolgov presega vrednost sredstev. V tem primeru bodo delničarji ostali praznih rok.

- Umik s seznama delnic - Ko podjetje umakne svoje delnice s seznama, mora vlagateljem običajno plačati "pošteno tržno ceno" za delnice. To določi neodvisni cenilec. Družba mora delničarjem dati možnost, da ji svoje delnice prodajo nazaj po določeni ceni vsaj 20 trgovalnih dni.

Vendar v nekaterih primerih vlagatelji morda ne bodo prejeli poštenega nadomestila, zlasti če gre podjetje v popoln stečaj. Zato je pomembno, da pred naložbo v katero koli podjetje skrbno preučite tveganja.🚨

Kaj se zgodi, če podjetje izplača prednostne delnice navadnim delničarjem in nato nima dovolj sredstev za preostale delničarje?

Če podjetje ob likvidaciji ali stečaju najprej izplača navadne delničarje in nato nima več sredstev za izplačilo navadnih delničarjev, se zgodi naslednje:

- Običajni delničarji prejmejo prednostni del izkupička od prodaje sredstev, npr. prednostno pravico do dividende. Navadni delničarji ostanejo brez sredstev.

- Ta vrstni red izplačil mora biti določen v statutu družbe, da je pravno izvršljiv. Če tega ni, so vsi delničarji plačani enako.

- V nekaterih državah so prednostne pravice do navadnih delnic omejene ali prepovedane, da se zaščitijo pravice navadnih vlagateljev. Vendar lahko statut družbe vsebuje določene izjeme, zato je treba razmere dobro spremljati.

Odvetnik Filip Capka in njegov pogled:

1. Kaj se zgodi z mojim deležem, če podjetje preide v fazo prestrukturiranja?

Delnice bodo umaknjene iz borze NYSE (to se je menda že zgodilo), vendar bi morale ostati v prometu na trgu OTC v času trajanja zaščite upnikov. V načrtu prestrukturiranja družbe Venator je nato predlagano, da se delnice v okviru prestrukturiranja razveljavijo.

2. Ali so vlagatelji ob likvidaciji podjetja ali umiku njegovih delnic z borze (umik s seznama) upravičeni do neke vrste odškodnine? Če prestrukturiranje ni uspešno, bo družba verjetno prodala premoženje in poskušala poplačati upnike in delničarje. Ali so v tem primeru vsi upravičeni do odškodnine? In kdo bi imel pri tem prednost, če sredstev ne bi bilo dovolj?

To, kar podjetje Venator $VNTR doživlja ali bo doživelo, ni likvidacija, temveč zaščita pred upniki. Odvisno bo tudi od odločitve sodišča, vendar če pride do izbrisa delnic v okviru prestrukturiranja, delničarjev običajno ne čaka nobeno nadomestilo ali povračilo. Prednost bi imeli upniki in šele nato, če bi bilo potrebno, delničarji. V nekaterih primerih, ko so podjetja šla skozi to "prestrukturiranje", so delničarji na koncu nekaj dobili, vendar so bile to praviloma izjeme. Vsekakor je nemogoče vnaprej vedeti, kako se bo prestrukturiranje izteklo v tem primeru.

3. Kaj bi v tem trenutku storili na mestu vlagatelja, ki ima delnice družbe Venator?

Osebno bi verjetno samo počakal, da vidim, kako se bo razvilo celotno prestrukturiranje. Nakup več delnic bi se mi zdel zelo tvegan.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.