S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Zdravím něco málo žhavého k Volkswagenu

Firma Avilon zaplatí až 125 milionů eur za ruské aktivity Volkswagenu

Ruské úřady schválily dohodu, podle níž ruský prodejce automobilů Avilon zaplatí až 125 milionů eur (zhruba tři miliardy Kč) za ruské aktivity německé automobilky Volkswagen. Informovala o tom dnes agentura Interfax, která se odvolává na zdroj obeznámený s příslušným rozhodnutím podvýboru vládní komise pro kontrolu zahraničních investic. Souhlas komise je potřeba, jestliže ruské aktivity prodávají firmy ze zemí, které Moskva považuje za znepřátelené.

Rozhodnutí úřadu se podle Interfaxu týká ruské divize Volkswagen Group Rus a jejích dceřiných společností. Ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov už v pondělí sdělil agentuře TASS, že vládní komise schválila prodej hlavní továrny Volkswagenu v Rusku do rukou Avilonu. V továrně, která stojí v ruském městě Kaluga a je součástí divize Volkswagen Group Rus, se montovaly rovněž vozy české automobilky Škoda Auto.

Společnost Volkswagen Group Rus se k hodnotě transakce odmítla vyjádřit. Pokud by Volkswagen za své ruské aktivity skutečně získal až 125 milionů eur, kontrastovalo by to s vývojem u jiných západních automobilek. Ty své ruské aktivity většinou prodaly jen za symbolickou částku, v dohodách si nicméně vyhradily možnost jejich zpětného odkupu, uvedla agentura Reuters.

Závod v Kaluze s roční kapacitou 225.000 aut firma Volkswagen otevřela v roce 2007. Loni v březnu však provoz zastavila v souvislosti se sankcemi, které západní země uvalily na Rusko za jeho útok na Ukrajinu.

Západní sankce zasadily ruskému automobilovému sektoru tvrdou ránu. Celková výroba osobních automobilů v Rusku se loni propadla o 67 procent na 450.000 vozů, což je nejnižší úroveň od pádu Sovětského svazu v roce 1991.


Díky za zprávu. Nedávno jsem přemýšlel nad investicí do této společnosti, tak možná kdyby cena klesla níž, tak bych něco málo přikoupil.

Tato jednorázová částka mi přijde výhodnější než smlouva o možném zpětném odkupu. Případný návrat VW do Ruska je zatím v nedohlednu.

hele nikdy nevíš USA už začala před několika dny řešit obchod takže kdo ví :D ale veřejně se to u nás neříká nehledě na to že vědí že ropu a další věci z jiných zemí USA neustále kupuje akorát přes prostředníky ...

To s těmi prostředníky se ke mně dostalo... Možná máš pravdu.

Zajímá zpráva, jak myslíš že na to zareaguje cena? 😊 … zrovna před pár dny jsem začal přemýšlet o této automobilce a přidání do portfolia.

Ahoj hele já k VW jsem hodně skeptický díky tomu že v rámci EV jsou drahý a nekvalitní takže čekám že EU automobilky dostanou od Čínských dost zabrat aby byli konkurence schopný takže já bych do VW nedal ani korunu koukám co se děje ale detailně tuhle firmu nesleduju není nic čím by mě oslovila a když bych měl říct svůj názor tak je vidím jako padající akcii