S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

ЦЕЛЕВА КОМПАНИЯ

Grozdan Grigorov
18. 5. 2023
1 min read

В сряда Target $TGT-3.1% надмина очакванията на Wall Street за приходите, въпреки че продажбите на дискаунт търговеца на дребно едва се увеличиха на годишна база, а клиентите му купуваха повече стоки от първа необходимост.

Акциите на компанията бяха волатилни в предборсовата търговия, докато инвеститорите се запознаваха с отчета за второто тримесечие и прогнозите на компанията. Target заяви, че очаква да продължи да отчита ниско едноцифрено намаление на сравнимите продажби през текущото тримесечие.

Големият търговец на дребно се придържа към прогнозата си за цялата година. Той очаква съпоставимите продажби да варират от нисък едноцифрен спад до нисък едноцифрен ръст през фискалната година. Target заяви, че печалбата на акция за цялата година ще бъде между 7,75 и 8,75 USD.

Дори когато купувачите купуват по-малко дискретни стоки, Target ги привлича в магазините за хранителни стоки, стоки от първа необходимост и мода, заяви главният изпълнителен директор Брайън Корнел в разговор с репортери.Печалба на акция: 2,05 долара спрямо очакваните 1,76 долара Приходи: 25,32 млрд. долара спрямо 25,29 млрд. долара

TGT
$150.46 -$4.84 -3.11%
Capital Structure
Market Cap
69.5B
Enterpr. Val.
86.6B
Valuation
P/E
19.2
P/S
0.6
Dividends
Yield
2.9%
Payout
55.1%

Нетната печалба на Target за първото фискално тримесечие спадна до 950 млн. долара, или 2,05 долара на акция, от 1,01 млрд. долара, или 2,16 долара на акция, година по-рано.

Общите приходи нараснаха с близо 1% от 25,17 млрд. долара преди година, което е малко над очакванията на анализаторите.

Сравнителните продажби - ключов показател за търговията на дребно, който проследява продажбите в магазините, отворени поне 13 месеца, и онлайн, останаха приблизително непроменени през първото тримесечие спрямо предходната година. Това бе приблизително в съответствие с очакванията на Уолстрийт, която сметна, че очаква ръст от 0,2%.

Клиентите са харчили по-малко през тримесечието, заяви Кристина Хенингтън, главен директор по растежа, в разговор с инвеститорите. Продажбите са били най-силни през февруари, отслабнали са през март и са се смекчили допълнително към края на април, каза тя.

Козметиката е била най-силната категория с ръст на продажбите в средата на десетте процента на годишна база. Хранителните продукти и напитките са нараснали с едноцифрен темп. Продажбите в категорията "Домакински стоки" нараснаха с ниски едноцифрени стойности, тъй като купувачите купуваха стоки за здравето и за домашните любимци.

В други категории, които включват по-дискретни стоки, включително облекло и дом, продажбите намаляха с от средни едноцифрени до ниски двуцифрени стойности, каза Хенингтън. Тя добави, че когато клиентите купуват тези стоки, те обикновено ги купуват в последния момент, например непосредствено преди празниците.

Тъй като клиентите купуват различни стоки, те пазаруват и по различен начин. Сравнителните продажби в магазините са се увеличили с 0,7%, но сравнимите цифрови продажби са намалели с 3,4% спрямо предходната година.

Корнел заяви, че по-слабите цифрови продажби се дължат отчасти на спада в броя на пакетите, изпращани до домовете. Тези пратки се фокусират върху дискретни предмети в сравнение с поръчките на Target, които се доставят в деня на извозване и обикновено съдържат по-ежедневни предмети като хранителни стоки или пелени, каза тя.

В магазините на Target и онлайн броят на клиентите се е увеличил с около 1%, което е с 3,9% повече в сравнение с предходната година.

След силния ръст по време на пандемията от Ковида, Target преживя трудна година, като печалбите намаляха, а търсенето се понижи. Годишните ѝ продажби скочиха с около 31 млрд. долара, или близо 40%, от фискалната година, приключила през януари 2020 г., до фискалната година, приключила през януари тази година.

През предходното тримесечие проблемите на дискаунтъра набраха скорост, тъй като той се справи с по-високите разходи за доставка, а популярните покупки по време на пандемията, като велосипеди и кухненски принадлежности, се задържаха по рафтовете. Акциите на търговеца на дребно паднаха, тъй като той не успя да отговори на очакванията за печалба на Уолстрийт за три поредни тримесечия.

След като Target отмени поръчките и изчисти излишните запаси, се появи друг буреносен облак: купувачите станаха по-пестеливи.

В сряда Target показа признаци, че възстановява запасите и печалбите си. Печалбата за първото фискално тримесечие надмина очакванията, а брутният марж от 26,3% се повиши спрямо предходната година, тъй като разходите за доставка намаляха, а търговецът на дребно имаше по-малко намаления.

Въпреки това процентът на оперативния марж все още не се е върнал на нивата отпреди пандемията. Това ще се случи едва през следващата финансова година или по-късно, заяви компанията през февруари.

В края на тримесечието складовите наличности са намалели с 16% на годишна база, което се дължи на 25% спад в дискреционните категории. Компанията поръча повече хранителни продукти и стоки с голям обем, за да отрази по-добре промяната в разходите на клиентите.

Други търговци на дребно също отбелязаха промяна в покупките на клиентите. Във вторник Home Depot не оправда очакванията за продажбите и понижи прогнозата си. Главният финансов директор на компанията Ричард Макфайл заяви, че клиентите купуват по-малко големи стоки и се заемат с по-малки проекти. Освен това той добави, че те отново харчат за услуги и вече са закупили много стоки, от които са имали нужда, когато са останали блокирани у дома поради опасенията на Covid.

Корнел от Target посочи друг проблем за търговците на дребно: организираните кражби на дребно. Той заяви, че Target очаква свиването на продажбите да намали рентабилността на търговията на дребно с повече от половин милиард долара в сравнение с миналата година.

"За съжаление реалността е такава, че инцидентите с насилие се увеличават в нашите магазини и в цялата индустрия за търговия на дребно", каза той в телефонен разговор с репортери.

Той добави, че тенденцията вреди на пазаруването, тъй като оставя клиентите с полупразни рафтове, а служителите - в ужас.

Въпреки че в сряда Target отчете по-добро от очакваното тримесечие, ръководителите му подчертаха, че напрежението в американските домакинства ще го изправи пред предизвикателства в близко бъдеще.

"Потребителите са подложени на натиск", каза Хенингтън в разговор с репортери. "Продължаващата инфлация, изчерпването на спестяванията и просто икономическата несигурност като цяло оказват влияние върху вземането на решения и те правят компромиси."

Въпреки това тя каза, че Target ги кара да отворят портфейлите си, като предлага стоки с коледна тематика, нови продукти и по-ниски цени. Увеличават се продажбите на хранителни стоки, декорации и подаръци по време на Свети Валентин и Великден, играчки на филмова тематика и свежи колекции дамски рокли.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.