S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

CÉLTÁRSASÁG

György Sárosi
18. 5. 2023
8 min read

A Target $TGT+1.5% szerdán felülmúlta a Wall Street eredményvárakozásait, annak ellenére, hogy a diszkont kiskereskedő forgalma alig nőtt éves szinten, és vásárlói több napi szükségletet vásároltak.

A vállalat részvényei volatilisek voltak a tőzsde előtti kereskedésben, ahogy a befektetők feldolgozták a vállalat második negyedéves jelentését és kilátásait. A Target közölte, hogy a folyó negyedévben továbbra is alacsony egyszámjegyű összehasonlítható forgalomcsökkenésre számít.

A big-box kiskereskedő ragaszkodott az egész évre vonatkozó kilátásaihoz. Várakozásai szerint az összehasonlítható eladások az alacsony egyszámjegyű csökkenéstől az alacsony egyszámjegyű növekedésig terjednek a pénzügyi évben. A Target közölte, hogy az egy részvényre jutó egész éves eredménye 7,75 és 8,75 dollár között lesz.

Még akkor is, ha a vásárlók kevesebb diszkrét terméket vásárolnak, a Target az élelmiszer-, a napi szükségleti cikkek és a divatáru üzletekbe csábítja őket - mondta Brian Cornell vezérigazgató az újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen.Részvényenkénti nyereség: 2,05 dollár a várt 1,76 dollárral szemben Bevétel: 25,32 milliárd dollár a várt 25,29 milliárd dollárral szemben.

TGT
$155.26 $2.34 +1.53%
Capital Structure
Market Cap
69.9B
Enterpr. Val.
86.5B
Valuation
P/E
19.3
P/S
0.6
Dividends
Yield
2.9%
Payout
55.1%

A Target első negyedéves pénzügyi nettó nyeresége 950 millió dollárra, azaz részvényenként 2,05 dollárra csökkent az egy évvel korábbi 1,01 milliárd dollárról, azaz részvényenként 2,16 dollárról.

A teljes bevétel közel 1%-kal emelkedett az egy évvel ezelőtti 25,17 milliárd dollárról, ami éppen csak meghaladta az elemzői várakozásokat.

Az összehasonlítható eladások, egy kulcsfontosságú kiskereskedelmi mérőszám, amely a legalább 13 hónapja nyitva tartó üzletek és az online eladásokat követi, az első negyedévben nagyjából nem változtak az egy évvel korábbihoz képest. Ez nagyjából megfelelt a Wall Street várakozásainak, amely Street Account 0,2%-os növekedést várt.

A vásárlók kevesebbet költöttek a negyedév során, mondta Christina Hennington, a növekedésért felelős vezető a befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetésen. Az eladások februárban voltak a legerősebbek, márciusban gyengültek, és április vége felé tovább lanyhultak - mondta.

A legerősebb kategória a kozmetika volt, amelynek eladásai tíz százalékkal nőttek az előző évhez képest. Az élelmiszerek és italok egyszámjegyű növekedést értek el. A háztartási cikkek kategóriában pedig alacsony egyszámjegyű növekedést ért el az értékesítés, mivel a vásárlók egészségügyi és kisállatokat vásároltak.

Más, diszkrétebb termékeket tartalmazó kategóriákban, köztük a ruházati és az otthoni kategóriákban az eladások egyszámjegyű és alacsony kétszámjegyű csökkenést mutattak - mondta Hennington. Hozzátette, hogy amikor a vásárlók megvásárolták ezeket a termékeket, akkor általában az utolsó pillanatban, például közvetlenül az ünnepek előtt szerezték be azokat.

Mivel a vásárlók más termékeket vásároltak, másképp is vásároltak. Az összehasonlítható bolti eladások 0,7%-kal nőttek, de az összehasonlítható digitális eladások 3,4%-kal csökkentek az előző évhez képest.

Cornell szerint a gyengébb digitális eladások részben a háztartásokba küldött csomagok számának csökkenésével magyarázhatóak. Ezek a küldemények diszkrét tárgyakra összpontosítanak a Target megrendeléseivel szemben, amelyeket a járdaszegélyes átvételi napon kézbesítenek, és jellemzően több mindennapi cikket, például élelmiszert vagy pelenkát tartalmaznak - mondta.

A Target áruházakban és az interneten a vásárlók száma körülbelül 1%-kal nőtt, ami 3,9%-kal több, mint egy évvel korábban.

A Covid-járvány idején tapasztalt erős növekedés után a Targetnek kihívásokkal teli éve volt, a nyereség csökkent, a kereslet pedig gyengült. Éves árbevétele mintegy 31 milliárd dollárral, azaz közel 40%-kal ugrott meg a 2020 januárjában zárult pénzügyi évről az idén januárban zárult pénzügyi évre.

Az előző negyedévben a diszkont problémái felerősödtek, mivel a magasabb szállítási költségekkel küzdött, és a népszerű járványvásárlások, például a kerékpárok és a konyhai kellékek a polcokon maradtak. A kiskereskedő részvényei csökkentek, mivel három egymást követő negyedévben is elmaradt a Wall Street profitvárakozásaitól.

Miután a Target lemondta a megrendeléseket és eltüntette a felesleges készleteket, egy másik viharfelhő is előbukkant: a vásárlók takarékosabbak lettek.

A Target szerdán jelét adta annak, hogy a készleteket és a nyereséget is visszatereli a helyes útra. Az első negyedévi nyereség meghaladta a várakozásokat, és a 26,3%-os bruttó árrés aránya emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, mivel a szállítási költségek csökkentek, és a kiskereskedő kevesebb árleszállítást hajtott végre.

Az üzemi árrés azonban még mindig nem tért vissza a járvány előtti szintre. Ez csak a következő pénzügyi évben vagy később fog bekövetkezni - közölte a vállalat februárban.

A készletek 16%-kal csökkentek a negyedév végén az előző évhez képest, a diszkrecionális kategóriák 25%-os csökkenésének köszönhetően. A vállalat több élelmiszert és nagy volumenű terméket rendelt, hogy jobban tükrözze a vásárlói kiadások változását.

Más kiskereskedőknél is változást tapasztaltak a vásárlók vásárlásaiban. Kedden a Home Depot elmaradt az értékesítési várakozásoktól, és csökkentette előrejelzését. A vállalat pénzügyi igazgatója, Richard McPhail szerint a vásárlók kevesebb nagy értékű terméket vásárolnak, és kisebb projektekbe kezdenek. Emellett hozzátette, hogy ismét költenek a szolgáltatásokra, és már sok olyan cikket megvásároltak, amelyre akkor volt szükségük, amikor a Covid miatt otthon rekedtek.

Cornell a Target részéről rámutatott a kiskereskedők egy másik problémájára: a szervezett kiskereskedelmi lopásokra. Elmondta, hogy a Target arra számít, hogy a zsugorodás több mint félmilliárd dollárral csökkenti a kiskereskedelmi nyereségességet a tavalyi évhez képest.

"A sajnálatos valóság az, hogy az erőszakos incidensek egyre nőnek az üzleteinkben és az egész kiskereskedelmi ágazatban" - mondta a riporterekkel folytatott telefonbeszélgetés során.

Hozzátette, hogy ez a tendencia árt a vásárlási élménynek, mivel a vásárlók félig üres polcokat látnak, az alkalmazottak pedig rettegnek.

Bár a Target a vártnál jobb negyedévről számolt be szerdán, vezetői hangsúlyozták, hogy az amerikai háztartások megterhelése kihívások elé állítja a közeljövőben.

"A fogyasztók nyomás alatt vannak" - mondta Hennington egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen. "A folyamatos infláció, a megtakarítások kifogyása és általában a gazdasági bizonytalanság befolyásolja a döntéseiket, és kompromisszumokat kötnek".

Elmondása szerint a Target karácsonyi témájú árucikkekkel, új termékekkel és alacsonyabb árakkal próbálja rávenni őket, hogy kinyissák a pénztárcájukat. Nőtt az élelmiszerek, a Valentin-napi és húsvéti dekorációk és ajándékok, a filmes témájú játékok és a friss női ruhakollekciók eladása.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.