S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Битката на ETF-ите за полупроводници: кой има предимство?

Vladimir Mihaylov
18. 5. 2023
1 min read

Ако се интересувате от компании за полупроводници, тази статия е за вас.

Днес ще разгледаме двата най-големи ETF, които инвестират в компании, фокусирани върху този сектор.

Вероятно не е необходимо да ви казвамкакво е ETF, но да припомня: това е публично търгуван борсово търгуван фонд. Сената му обикновено копира цената на компанията, с която е свързан фондът. Ако обаче имате фондове, които инвестират в различни компании, борсовата им цена очевидно се влияе.

Полупроводниците управляват света. Без тях нямаше да имаме съвременните технологии, каквито ги познаваме. Благодарение на все по-усъвършенстваните технологии за производство и планиране на компонентите сме достигнали до момент, в който компютрите често са на по-високо ниво от софтуера. Процесорът, като мозък на всяко интелигентно устройство, съдържа няколко милиарда транзистора. Фактът, че успяхме да свием тези компоненти почти до атомно ниво, е това, което прави нашите машини толкова мощни днес. Днес най-усъвършенстваните чипове са изградени по 5-нанометрова технология , а в процес на разработка са още.

Според закона на Мур след 10-20 години ще достигнем предела на възможното свиване на транзисторите и свързаната с това производителност на съвременните процесори.

Компаниите в бранша вече работят усилено, за да измислят начин да отидат по-далеч и да не спрат прогреса. Но за да стане това, трябва да се инвестират много пари в изследвания и технологии. Тази стъпка е трудна и ако искате да заложите на една компания, която да направи това, трябва да имате златна ръка при избора.

Много по-лесен начин е да разпределите капитала си между няколко компании. Тогава не е нужно да се напрягате дали вашата компания ще постигне желания резултат. Най-лесният начин за диверсификация е чрез ETF-и.

IShares Semiconductor ETF $SOXX-1.1%

IShares Semiconductor ETF се управлява от iShares, подразделение на BlackRock, един от най-големите мениджъри на активи в света.

Този ETF следи представянето на индекс, свързан с полупроводниковата индустрия. Той включва акции на различни компании от сектора на производството на чипове, полупроводникови материали, оборудване за производство на полупроводници и други свързани сектори. Тази диверсификация осигурява на инвеститора много добър портфейл от акции, свързани с производството и изследванията на полупроводници. Имате поглед върху целия производствен процес - от добива до самата обработка на крайния продукт.

Най-големите позиции включват добре познатите $NVDA-1.3%, $AMD-0.8%, $QCOM-1.0% или $INTC-1.7%.

Всяка от тези иновативни компании е различна, но въпреки това са много близки една до друга. Като основната разлика е начинът, по който те произвеждат своите процесори. Нека оставим настрана факта, че $NVDA-1.3% или $AMD-0.8% произвеждат чипове както за графични, така и за процесорни устройства. Intel $INTC-1.7% е компания, която има пълен контрол върху производството си. Те създават свои собствени проекти и след това сами произвеждат процесора и не се налага да разчитат на други фабрики като $TSM-0.9%. Това е основното предимство на Intel и затова техните процесори се използват предимно в традиционните лаптопи или настолни компютри.

Таксите са приятелски настроени за този ETF. Съотношението на разходите е 0,35% и това е всичко. Ако искате да научите повече, можете да го направите тук: https://www.etf.com/SOXX

Най-големият дял от инвестициите е в САЩ и е преобладаващ - 90%. Китай и Тайван са на близко второ място. Следват Холандия и Франция. Това е микс, който предлага дори лека диверсификация между континентите.

Текуща цена

Фондът управлява над 7,7 млрд. долара и се търгува на борсата NASDAQ. Основан е през 2001 г. и оттогава е успял да спечели над 500%. Текущата цена на акция се търгува на борсата на стойност 431 USD. Цената е на 23% от пика и в съответствие с растежа на акциите, които притежава, не е чудно. От началото на годината този ETF е спечелил 25% и не спира.

$SOXX-1.1%

Van Eck Semiconductor ETF $SMH-1.1%

Фокусира се върху инвестиции в компании, работещи в сектора на полупроводниците. Управлява се от VanEck, която е добре известен доставчик на ETF-и и други инвестиционни продукти.

Този фонд проследява представянето на специфичен индекс, свързан с полупроводниковата индустрия, който се фокусира върху компании, които произвеждат полупроводници, чипове, полупроводникови компоненти или оборудване за производство на полупроводници. Фондът има за цел да осигури на инвеститорите диверсифицирана експозиция към този динамичен сектор с висок потенциал за растеж.

Този фонд е малко по-скъп, но "само" по коефициент на разходите - 0,35% и коефициент на нетните разходи - 0,35%.

Повече информация тук: https://www.vaneck.com/us/en/investments/semiconductor-etf-smh/

Най-голямото предимство за много инвеститори ще бъде и по-ниската обща цена на дял. Сега тя е 130 USD. Разбира се, човек може да купи тези ETF-и на части, но някои хора предпочитат да купуват цели единици, ако е възможно.

Техният портфейл е много подобен на предишния ETF, само че с различни съотношения на акциите в него. Най-голямата позиция все още е $NVDA-1.3%. Втората позиция е $TSM-0.9%, следвана от $INTC-1.7%.

Полупроводниците са в основата на съвременните технологии, като захранват всичко - от смартфони и компютри до изкуствен интелект и автономни превозни средства. С бързия технологичен напредък се очаква търсенето на полупроводници да расте, което ще донесе възможности за инвестиции.

Инвестирайки в ETF VanEck Semiconductor, физическите лица получават достъп до диверсифициран портфейл от компании, работещи в полупроводниковата индустрия. Фондът проследява представянето на специфичен индекс, свързан с полупроводниците, който включва компании, участващи в производството на полупроводници, чипове, полупроводникови материали и свързано с тях оборудване.

Едно от основните предимства на инвестирането в този фонд е възможността за придобиване на експозиция към цялата полупроводникова индустрия, без да е необходимо да се избират отделни акции. Това елиминира необходимостта от задълбочени проучвания и намалява риска, свързан с инвестирането в една-единствена компания. Фондът осигурява широка пазарна експозиция, което позволява на инвеститорите да се възползват от потенциала за растеж на множество компании, работещи в полупроводниковата индустрия.

Графика

Графиката на двата фонда изглежда много сходна с разликата в цените. В този случай цената е висока, тъй като самите компании за полупроводници растат и се представят добре. Nvidia $NVDA-1.3% ще отчете резултатите си днес. Това ще бъде още едно стъпало за бъдещото движение на цените.

$SMH-1.1%

Заключение

Лично аз харесвам сектора на полупроводниците, но в момента той е твърде скъп за мен. Търгувал съм само акции като $NVDA-1.3% и $INTC-1.7%. Вярно е, че Бъфет продаде позицията си в $TSM-0.9%, но основната причина беше геополитическият риск. Аз лично също не бих инвестирал там и бих предпочел да използвам капитала на друго място.

Но това все още е сектор на бъдещето и водещите играчи на пазара няма просто да изчезнат от класациите. Дори днес те могат да бъдат купени на прилични цени. Например Intel $INTC-1.7% е много подценена за мен и с дивидента си направи някои интересни проценти поради ниската си цена.

Предупреждение.

Това не е финансов съвет. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как бих постъпил аз в тези ситуации. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за решенията си.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.