S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Bitka polprevodniških ETF-ov: kateri ima prednost?

Mladen Rudonja
18. 5. 2023
6 min read

Če vas zanimajo polprevodniška podjetja, je ta članek namenjen vam.

Danes si bomo ogledali 2 največja ETF-ja, ki vlagata v podjetja iz tega sektorja.

Verjetno vam ni treba razlagati,kaj je ETF, a če povzamem: gre za sklad, s katerim se javno trguje na borzi. Njegova sena običajno kopira ceno podjetja, s katerim je sklad povezan. Če pa imate sklade, ki vlagajo v različna podjetja, to seveda vpliva na njihovo borzno ceno.

Polprevodniki vladajo svetu. Brez njih ne bi imeli sodobne tehnologije, kot jo poznamo. Zahvaljujoč vse naprednejšim tehnologijam proizvodnje in načrtovanja sestavnih delov smo dosegli točko, ko so računalniki pogosto na višji ravni kot programska oprema. Procesor kot možgani vsake pametne naprave vsebuje več milijard tranzistorjev. Dejstvo, da nam je te komponente uspelo skrčiti skoraj na atomsko raven, je tisto, zaradi česar so naši stroji danes tako zmogljivi. Najnaprednejši čipi so danes izdelani na podlagi 5-nanometrske tehnologije , v pripravi pa so še drugi.

V skladu z Moorovim zakonom bomo v 10-20 letih dosegli mejo možnega zmanjševanja tranzistorjev in s tem povezane zmogljivosti sodobnih procesorjev.

Podjetja v industriji si že zdaj prizadevajo izumiti način, kako iti še dlje in ne ustaviti napredka. Toda za to je treba vložiti veliko denarja v raziskave in tehnologijo. Ta korak je zahteven in če želite staviti na eno podjetje, ki bo to storilo, morate imeti pri izbiri zlato roko.

Veliko lažji način je, da svoj kapital porazdelite med več podjetij. Takrat se vam ni treba obremenjevati s tem, ali bo vaše podjetje doseglo želeni rezultat. Najlažji način za razpršitev je uporaba skladov ETF.

IShares Semiconductor ETF $SOXX+1.0%

ETF IShares Semiconductor ETF upravlja iShares, oddelek družbe BlackRock, enega največjih upravljavcev premoženja na svetu.

Ta ETF sledi uspešnosti indeksa, povezanega z industrijo polprevodnikov. Vključuje delnice različnih podjetij s področja proizvodnje čipov, polprevodniških materialov, opreme za proizvodnjo polprevodnikov in drugih povezanih sektorjev. Ta razpršitev vlagatelju zagotavlja zelo dober portfelj delnic, povezanih s proizvodnjo in raziskavami polprevodnikov. Imate pregled nad celotnim proizvodnim procesom od rudarjenja do dejanske obdelave končnega izdelka.

Največje pozicije vključujejo znane družbe $NVDA+3.6%, $AMD+1.3%, $QCOM+2.1% ali $INTC+4.1%.

Vsako od teh inovativnih podjetij je drugačno, vendar so si med seboj zelo blizu. Glavna razlika je v tem, kako izdelujejo svoje procesorje. Pustimo ob strani dejstvo, da $NVDA+3.6% ali $AMD+1.3% izdelujeta tako grafične kot procesorske čipe. Intel $INTC+4.1% je podjetje, ki ima popoln nadzor nad svojo proizvodnjo. Sami oblikujejo svoje modele in nato sami izdelajo procesor ter se jim ni treba zanašati na druge tovarne kot $TSM+3.2%. To je Intelova glavna prednost, zaradi katere se njegovi procesorji večinoma uporabljajo v tradicionalnih prenosnih ali namiznih računalnikih.

Pristojbine za ta ETF so prijazne. Stroškovni količnik znaša 0,35 % in to je vse. Če želite izvedeti več, lahko to storite tukaj: https://www.etf.com/SOXX

Največji delež naložb je v ZDA, in sicer kar 90 %. Kitajska in Tajvan sta na tesnem drugem mestu. Sledita Nizozemska in Francija. To je mešanica, ki omogoča celo rahlo razpršitev med celinami.

Trenutna cena

Sklad upravlja več kot 7,7 milijarde dolarjev in z njim se trguje na borzi NASDAQ. Ustanovljen je bil leta 2001 in od takrat mu je uspelo pridobiti več kot 500 %. Trenutna cena delnice na borzi znaša 431 USD. 23 % je oddaljena od najvišje vrednosti in glede na rast delnic, ki jih ima v lasti, to ni nič čudnega. Od začetka leta je ta ETF pridobil 25 % in se ne namerava ustaviti.

$SOXX+1.0%

Van Eck Semiconductor ETF $SMH+1.6%

Osredotoča se na naložbe v podjetja, ki delujejo v sektorju polprevodnikov. Upravlja ga podjetje VanEck, ki je znan ponudnik ETF-ov in drugih naložbenih produktov.

Ta sklad sledi uspešnosti posebnega indeksa, povezanega z industrijo polprevodnikov, ki se osredotoča na podjetja, ki proizvajajo polprevodnike, čipe, komponente polprevodnikov ali opremo za proizvodnjo polprevodnikov. Cilj sklada je vlagateljem zagotoviti razpršeno izpostavljenost temu dinamičnemu sektorju z velikim potencialom rasti.

Ta sklad je nekoliko dražji, vendar "le" z razmerjem stroškov (Expense Ratio) - 0,35 % in neto razmerjem stroškov (NET Expense Ratio) - 0,35 %.

Več informacij najdete tukaj: https://www.vaneck.com/us/en/investments/semiconductor-etf-smh/

Največja prednost za številne vlagatelje bodo tudi nižji skupni stroški na enoto. Ta zdaj znaša 130 USD. Seveda je mogoče te ETF-je kupiti po kosih, vendar nekateri raje kupujejo cele enote, če je to mogoče.

Njihov portfelj je zelo podoben prejšnjemu ETF-ju, le da so v njem drugačna razmerja delnic. Največja pozicija je še vedno $NVDA+3.6%. Na drugem mestu pa je $TSM+3.2%, ki mu sledi $INTC+4.1%.

Polprevodniki so temelj sodobne tehnologije, saj poganjajo vse od pametnih telefonov in računalnikov do umetne inteligence in avtonomnih vozil. Zaradi hitrega tehnološkega napredka se pričakuje, da bo povpraševanje po polprevodnikih naraščalo, kar prinaša naložbene priložnosti.

Z naložbo v VanEck Semiconductor ETF posamezniki pridobijo dostop do raznolikega portfelja podjetij, ki delujejo v polprevodniški industriji. Sklad sledi uspešnosti posebnega indeksa, povezanega s polprevodniki, ki vključuje podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo polprevodnikov, čipov, polprevodniških materialov in povezane opreme.

Ena od glavnih prednosti naložbe v ta sklad je možnost izpostavljenosti celotni industriji polprevodnikov, ne da bi bilo treba izbirati posamezne delnice. S tem odpade potreba po obsežnih raziskavah in se zmanjša tveganje, povezano z vlaganjem v posamezno podjetje. Sklad zagotavlja široko tržno izpostavljenost, kar vlagateljem omogoča, da izkoristijo potencial rasti več podjetij, ki delujejo v polprevodniški industriji.

Graf

Graf obeh skladov je videti zelo podoben z razliko v ceni. V tem primeru je cena visoka, saj polprevodniška podjetja sama rastejo in dobro poslujejo. Družba Nvidia $NVDA+3.6% bo o svojih rezultatih poročala danes. To bo še ena odskočna deska za prihodnje gibanje cen.

$SMH+1.6%

Zaključek

Osebno mi je sektor polprevodnikov všeč, vendar je trenutno zame predrag. Trgoval sem samo z delnicami, kot sta $NVDA+3.6% in $INTC+4.1%. Res je, da je Buffett prodal svojo pozicijo v družbi $TSM+3.2%, vendar je bil glavni razlog geopolitično tveganje. Tudi sam osebno ne bi vlagal vanj in bi kapital raje uporabil drugje.

Vendar je to še vedno sektor prihodnosti in vodilni igralci na trgu ne bodo kar tako izginili z lestvic. Že danes jih je mogoče kupiti po spodobnih cenah. Na primer, Intel $INTC+4.1% je zame zelo podcenjen in s svojimi dividendami je zaradi nizke cene ustvaril nekaj zanimivih odstotkov.

Opozorilo.

To ni finančni nasvet. Navajam javno dostopne podatke in delim svoja mnenja o tem, kako bi v teh situacijah ravnal sam. Vlaganje je tvegano in vsak je odgovoren za svoje odločitve.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.