S&P 500 ^GSPC
5,069.53
-0.38%
Alphabet GOOG
$138.75
-4.50%
Tesla TSLA
$199.40
+3.87%
Apple AAPL
$181.16
-0.75%
Microsoft MSFT
$407.54
-0.68%
Meta META
$481.74
-0.47%
Nvidia NVDA
$790.92
+0.35%
Amazon AMZN
$174.73
-0.15%

Вчерашният доклад за преговорите около дълга на САЩ.

Grozdan Iliev
18. 5. 2023
1 min read

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви в интервю за CNBC, че не смята, че САЩ ще изпаднат в неплатежоспособност по дълга си, докато напрегнатите преговори за тавана на дълга продължават.

В сряда високопоставени представители на двете страни на пътя увериха американците, че САЩ няма да обяви фалит по дълга си, тъй като напрегнатите преговори за тавана на дълга продължават."Не мисля, че в края на краищата имаме фалит по дълга", заяви председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти

По-късно в изказване от Белия дом президентът Джо Байдън повтори това мнение: "Ще се обединим, защото това не е алтернатива.""Всеки лидер в стаята разбира последиците от провала".

Изявленията на председателя на Камарата на представителите и на президента бяха най-новите признаци, че преговорите, които бяха спрени в продължение на месеци, сега навлизат в по-сериозна и конкретна фаза и потенциално се приближават до сделка.

Лидерите нямат време да повишат тавана на дълга преди крайния срок 1 юни, когато правителството ще изчерпи парите си. Маккарти се срещна с Байдън в Белия дом във вторник заедно с вицепрезидента Камала Харис и други водещи лидери на Конгреса в опит да се сключи сделка преди президентът да замине за Япония.

В сряда Маккарти заяви, че не е оптимист за състоянието на преговорите, но заяви, че е окуражен от желанието на Байдън да преговаря.

"Единственото нещо, в което съм убеден, е, че сега разполагаме със структурата, за да намерим начин да стигнем до заключение", каза Маккарти.

Повишенията са необходими, за да може правителството да покрие вече одобрените от Конгреса и президента ангажименти за разходи - и да избегне фалит. Това не оправдава нови разходи. Но републиканците в Камарата на представителите заявиха, че няма да повишат лимита, ако Байдън и законодателите не се съгласят на бъдещи съкращения на разходите.

"Вчерашната среща беше много положителна ", каза Джефрис. "Имаше спокойствие. Дискусията беше откровена и аз съм оптимист, че ще намерим общ език през следващата седмица или две."

Моето мнение: Все още има много неща за решаване и така или иначе, според мен, те просто ще "отложат проблема" отново, като следователно отново ще увеличат дълга. За мен обаче това не е решение на ситуацията. Не съм икономист, така че не знам точното решение на въпроса, но просто като цяло печатането на нови пари отново и отново е проблем. Правителството няма пари, така че трябва просто да вдигне данъците и да спре да хвърля пари в безсмислени помощи или държавни заплати. Да, това ще бъде понесено от всички хора, и както винаги, повече от по-бедните, но предполагам, че просто няма какво да се направи, когато ръководителите в правителството се държат безотговорно.

И така, какво мислите и какво е вашето мнение по този въпрос? :)


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.