S&P 500 ^GSPC
5,087.03
+2.11%
Nvidia NVDA
$785.38
+16.40%
Meta META
$486.13
+3.87%
Amazon AMZN
$174.58
+3.55%
Microsoft MSFT
$411.65
+2.35%
Tesla TSLA
$197.41
+1.36%
Apple AAPL
$184.37
+1.12%
Alphabet GOOG
$145.32
+1.03%

Това са трите най-интересни компании, които наскоро повишиха дивидента си

Grozdan Iliev
19. 5. 2023
1 min read

Повишаването на дивидента е добър сигнал за инвеститорите, че компаниите се справят добре и искат да споделят успеха си с акционерите. В следващата статия ще разгледаме три акции, които наскоро увеличиха дивидентите си. С колко се е увеличил дивидентът? Как се справят те? И дали дивидентът ще продължи да расте?

Едно (разумно) увеличение на дивидента обикновено е добър знак. То показва стабилен и здравословен растеж на компания, която вече не е необходимо да реинвестира цялата си печалба обратно в растежа си. Вместо това тя може да започне да връща част от печалбите си на своите акционери под формата на по-високи дивиденти. Това подсказва, че компанията би трябвало да има достатъчно устойчиви източници на растеж в бъдеще.

Инвеститорите в дивиденти харесват редовните парични потоци под формата на тримесечни или шестмесечни плащания на дивиденти. Увеличаването на дивидентите им дава още по-висока доходност и позволява

по-висока възвръщаемост на инвестирания капитал.

Дружествата обикновено увеличават дивидента редовно, така че увеличението може да е сигнал и за по-дългосрочна тенденция за увеличаване на дивидентните плащания. Това ще зарадва инвеститорите, които търсят стабилен и редовен източник на допълнителен доход. Инвеститорите могат също така да очакват, че ако дадена компания се справя достатъчно добре, за да увеличи дивидентите, цената на акциите ѝ може да се повиши в бъдеще. По-високите дивиденти и ръстът на цената на акциите могат да генерират по-висока обща възвръщаемост за акционерите.

Разглеждаме три компании, които току-що разумно увеличиха дивидентите си днес!

Apple$AAPL+0.0%

Apple е най-ценната компания в света и световен лидер в производството на смартфони, таблети и персонални компютри. Компанията е основана през 1976 г. от Стив Джобс, Стив Возняк и Роналд Уейн.

AAPL

Apple

AAPL
$184.37 $2.05 +1.12%
1 Day
+1.12%
5 Days
+0.52%
1 Month
-5.54%
6 Months
+1.79%
1 Year
+23.41%
YTD
-0.68%
5 Years
+323.26%
Max.
+143,546.28%

Capital Structure

Market Cap
2.85T
Enterpr. Val.
2.87T
Revenue
385.71B
Shares Out.
15.44B
Debt/Capital
0.59
FCF Yield
3.81%

Valuation / Dividends

P/E
28.67
EPS
6.43
P/S
7.26
P/B
37.97
Div. Yield
0.53%
Div. Payout
14.95%

Capital Eff. / Margins

ROIC
55.51%
ROE
156.04%
ROA
28.55%
Gross
45.03%
Operating
30.76%
Net Profit
26.16%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Основните стълбове на бизнеса им са продукти като iPhone, iPad, Mac, Apple Watch и Apple Music, Apple Pay и Apple Care. Печалбите на компанията се формират основно от продажбите на смартфони iPhone, които понастоящем представляват повече от половината от приходите ѝ. Последното поколение iPhone продължава да се продава много добре и Apple редовно пуска актуализации на своите водещи продукти.

Ето как изглежда бизнес моделът на Apple. Източник:

Акциите на Apple се покачват от дълго време и компанията редовно връща част от печалбата си на акционерите под формата на дивиденти. През последните години обаче ръстът на приходите се забавя, тъй като пазарът на смартфони достигна определена зрялост. Apple се стреми да разшири дейността си в други области, като например услуги или нови продукти. Все пак Apple все още има силна марка и лоялни клиенти, така че би трябвало да остане сред технологичните лидери. По този начин акциите на Apple остават привлекателни за инвеститорите, които търсят компания със стабилни дивиденти.

Дивидентът на Apple не е зашеметяващ, но е стабилен и може да се очаква да бъде устойчив за такъв гигант. Източник:

На 4 май Apple обяви, че увеличава тримесечния си дивидент с 4% до 0,24 USD, с което годишният дивидент ще достигне 0,96 USD. По този начин дивидентната доходност ще достигне приблизително 0,54%.

Въпреки че това е сравнително нисък дивидент, инвеститорите трябва да вземат предвид перспективата за по-нататъшно нарастване на дивидента през следващите години. Apple има единадесет години на годишно увеличение на дивидента, въведено през 2012 г. Въпреки това най-добрата причина да се очаква ръст на дивидентите е ниският коефициент на изплащане на дивиденти на Apple - тя изплаща само 16% от печалбата като дивиденти. Това означава, че корпоративното ръководство има много възможности за увеличаване на дивидентите през следващото десетилетие.

В допълнение към дивидентите Apple връща парични средства на инвеститорите и чрез обратно изкупуване на акции. През второто тримесечие Apple похарчи 19,1 млрд. долара за обратно изкупуване на акции спрямо 3,7 млрд. долара за дивиденти.

Vodafone$VOD+0.0%

Vodafone е британска телекомуникационна компания, която предоставя мобилни и фиксирани телефонни услуги, данни и кабелна телевизия. Тя е един от най-големите оператори на вътрешния пазар в Обединеното кралство, като се конкурира с O2 и EE. Vodafone развива дейност и в световен мащаб в над 30 държави.

VOD
$8.40 -$0.07 -0.83%
1 Day
-0.83%
5 Days
-0.94%
1 Month
-5.41%
6 Months
-8.6%
1 Year
-29.29%
YTD
-5.08%
5 Years
-53.85%
Max.
+255.93%

Capital Structure

Market Cap
22.75B
Enterpr. Val.
75.22B
Revenue
-
Shares Out.
2.71B
Debt/Capital
-1.07
FCF Yield
41.08%

Valuation / Dividends

P/E
2.06
EPS
4.08
P/S
0.47
P/B
-0.19
Div. Yield
12.19%
Div. Payout
20.98%

Capital Eff. / Margins

ROIC
-31.77%
ROE
-9.58%
ROA
7.61%
Gross
32.50%
Operating
31.28%
Net Profit
25.90%

Vodafone е създадена чрез сливането на британската компания Vodafone и германската компания Mannesmann през 2000 г. Това е единственият британски телекомуникационен оператор с директен глобален отпечатък. Той има около 400 милиона клиенти по целия свят и управлява около 80 мобилни мрежи.

Оборотът на компанията се увеличава в дългосрочен план, главно поради растежа на пазарите в Южна Европа, Африка и Азия. Vodafone има около 79 000 служители в повече от 25 държави, като голяма част от инфраструктурата му е собственост или се управлява чрез партньорства.

През последните години Vodafone инвестира значителни средства в инфраструктура, особено в своята 5G мрежа. Въпреки това не успява да поддържа ръст на приходите на вътрешния си пазар и се сблъсква с намаляващ брой клиенти, особено в областта на фиксирания високоскоростен интернет. По този начин възходящата траектория на експанзията в чужбина напоследък се компенсира от слабите резултати на вътрешния пазар в Обединеното кралство. Акциите на компанията проследяват обемите на растеж в чужбина, което би могло да осигури голям потенциал за растеж на инвеститорите. Но това би трябвало да се промени с идването на новото ръководство.

Новата управленска стратегия вече дава плодове под формата на финансови резултати.

По отношение на икономиите на разходи Vodafone вече е определил 500 млн. долара икономии до края на третото тримесечие на 2023 г., което е половината от целта от 1 млрд. долара.

По отношение на ценообразуването Vodafone отбелязва ръст на ARPU от мобилни услуги на шест пазара, включително в Германия, и очаква по-нататъшен ръст, тъй като се сключват нови договори за ценообразуване, обвързани с инфлацията.

ARPU (Среден приход на потребител ) е показател, използван от телекомуникационните компании и други компании за абонаментни услуги. Тя показва средния приход на потребител.

Телекомуникационните оператори или доставчиците на стрийминг услуги печелят пари, като предоставят услуги на своите клиенти. ARPU показва колко средно печелят от всеки отделен клиент. Той се изчислява, като се раздели общият приход от мобилни услуги на броя на клиентите.

ARPU е важен показател за инвеститорите, тъй като показва как компанията увеличава приходите си от всеки съществуващ и нов клиент. Когато ARPU расте, това означава, че компанията успява да увеличи средния приход от клиент - или чрез оскъпяване на услугите, или чрез продажба на повече допълнителни продукти на съществуващите клиенти. И двете увеличават потенциала за бъдещи печалби. Обратно, намаляването на ARPU сигнализира, че ръстът на приходите на компанията зависи повече от притока на нови клиенти, отколкото от по-високите приходи от всеки съществуващ клиент.

След премахването на необслужваните активи, като например унгарското подразделение, Vodafone успява да намали дълга си в продължение на три последователни години. В резултат на това дългосрочният дълг е спаднал до 48,5 млрд. долара от 63,9 млрд. долара през 2020 г. С оперативния паричен поток, който се задържа над 20 млрд. долара, и свободния паричен поток, който продължава да се подобрява, Vodafone ще може да продължи да увеличава дивидента си чрез намаляване на дълга. И тя доказва това с последното си увеличение от 7,53% на 16 май.

Дивидентът в този случай не е толкова хубав и стабилен, колкото, да речем, дивидентът на Apple. Източник:

Northrop Grumman$NOC+0.0%

Northrop Grumman е американска оръжейна и технологична компания със седалище във Фолс Чърч, Вирджиния. Тя разработва и интегрира системи за правителството на САЩ и за световните пазари в областта на космическите изследвания, отбраната и сигурността.

Основните продукти и услуги на Northrop Grumman включват: военни самолети, транспортни самолети, електроника, безпилотни летателни апарати, военноморски системи, космическа електроника и системи. В миналото тя е произвеждала ядрени ракети, бомбардировачи, самолети "стелт" и безпилотни самолети Global Hawk.

И тук ръстът на дивидентите вече е в ход. Източник:

Northrop Grumman е петата по големина оръжейна компания в света. Тя генерира голяма част от печалбите си от Министерството на отбраната на САЩ, НАСА и военновъздушните и военноморските сили.

Компанията е наследник на оригиналната Northrop Aircraft от 1939 г. С течение на времето тя се слива с много други оръжейни и технологични компании, включително Grumman Aircraft, Westinghouse Electric и TRW. Тази тенденция на придобивания продължава и днес.

Акциите на Northrop Grumman се смятат за относително стабилни поради стабилния си растеж, печалби и дивиденти. Компанията има висок ливъридж върху разходите на Министерството на отбраната на САЩ, така че резултатите ѝ до голяма степен се определят от размера на бюджетите за отбрана. В дългосрочен план инвеститорите наблюдават темпа на нарастване на продажбите и печалбите на компанията, за да видят дали тя може да използва нарастващите държавни разходи в своя полза.

С придобиването на Orbital ATK и нарастващото търсене на космически решения, търговски спътници и космически полети Northrop Grumman е добре позиционирана за бъдещ растеж. Приходите нарастват със 7% през първото тримесечие, като една трета от тях се дължи на програмата за наземно стратегическо възпиране и по-големия обем на строителство на изтребители.

Като цяло се очаква компанията да отчете 4% ръст на приходите за цялата година до 38 млрд. долара и малко по-нисък ръст на печалбата. Свободният паричен поток се очаква да бъде 2 млрд. в средата на годината поради по-високите инвестиции и уредените данъци върху научните изследвания. Дивидентът беше увеличен с 8,09% до доходност от 1,67%. Това следва дълга серия от предишни увеличения в сектор, който е изключително устойчив, и затова е разумно да се предположи, че тази серия ще продължи.

Някои от вашите любими компании повишили ли са дивидента си наскоро?

Отказ от отговорност: Това в никакъв случай не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.