S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

To so 3 najbolj zanimiva podjetja, ki so nedavno zvišala dividende

Mladen Rudonja
19. 5. 2023
8 min read

Dvig dividend je dober znak za vlagatelje, da podjetja dobro poslujejo in želijo svoj uspeh deliti z delničarji. V naslednjem članku si bomo ogledali tri delnice, ki so nedavno povečale dividende. Za koliko so se dividende povečale? Kako jim gre? In ali se bo dividenda še naprej povečevala?

(Razumno) povečanje dividend je običajno dober znak. Kaže na stalno in zdravo rast podjetja, ki mu ni več treba reinvestirati vsega dobička nazaj v svojo rast. Namesto tega lahko del dobička začne vračati delničarjem v obliki višjih dividend. To nakazuje, da bi moralo imeti podjetje v prihodnosti dovolj trajnostnih virov rasti.

Vlagatelji v dividende imajo radi redne denarne tokove v obliki četrtletnih ali polletnih izplačil dividend. Povečanje dividend jim zagotavlja še višji donos in le

višjo donosnost vloženega kapitala.

Podjetja običajno redno zvišujejo dividende, zato lahko zvišanje pomeni tudi dolgoročni trend povečevanja izplačil dividend. To bo razveselilo vlagatelje, ki iščejo stabilen in reden vir dodatnega dohodka. Vlagatelji lahko tudi pričakujejo, da če podjetje posluje dovolj dobro, da lahko poveča dividende, se lahko cena njegove delnice v prihodnosti poveča. Višje dividende in rast cene delnice lahko nato ustvarijo višji skupni donos za delničarje.

Ogledali smo si tri podjetja, ki so prav danes smiselno povečala dividende!

Apple$AAPL+0.0%

Apple je najdragocenejše podjetje na svetu in vodilno svetovno podjetje na področju pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in osebnih računalnikov. Podjetje so leta 1976 ustanovili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne.

AAPL

Apple

AAPL
$182.32 $0.76 +0.42%
1 Day
+0.42%
5 Days
-6.31%
1 Month
-0.74%
6 Months
+17.11%
1 Year
+13.83%
YTD
+41.95%
5 Years
+220.86%
Max.
+138,218.43%

Capital Structure

Market Cap
2.80T
Enterpr. Val.
2.87T
Revenue
385.71B
Shares Out.
15.44B
Debt/Capital
0.59
FCF Yield
3.81%

Valuation / Dividends

P/E
28.19
EPS
6.44
P/S
7.26
P/B
37.97
Div. Yield
0.53%
Div. Payout
14.95%

Capital Eff. / Margins

ROIC
55.51%
ROE
156.04%
ROA
28.55%
Gross
45.03%
Operating
30.76%
Net Profit
26.16%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Glavni stebri njihovega poslovanja so izdelki, kot so iPhone, iPad, Mac, Apple Watch in Apple Music, Apple Pay in Apple Care. Dobiček podjetja v veliki meri predstavlja prodaja pametnih telefonov iPhone, ki trenutno predstavlja več kot polovico prihodkov. Najnovejša generacija telefona iPhone se še naprej zelo dobro prodaja, Apple pa redno izdaja posodobitve svojih vodilnih izdelkov.

Tako je videti Applov poslovni model. Vir:

Delnice podjetja Apple že dolgo časa naraščajo, podjetje pa del dobička redno vrača delničarjem v obliki dividend. Vendar se je rast prihodkov v zadnjih letih upočasnila, saj je trg pametnih telefonov dosegel določeno zrelost. Apple se želi razširiti na druga področja, kot so storitve ali novi izdelki. Kljub temu ima Apple še vedno močno blagovno znamko in zveste stranke, zato bi moral ostati med vodilnimi tehnološkimi podjetji. Delnice družbe Apple tako ostajajo privlačne za vlagatelje, ki iščejo stabilno podjetje z dividendami.

Dividende družbe Apple niso osupljive, vendar so stabilne in lahko pričakujemo, da bodo za takšnega velikana trajnostne. Vir:

Apple je 4. maja objavil, da bo svojo četrtletno dividendo povečal za 4 % na 0,24 USD, tako da bo letna dividenda znašala 0,96 USD. Dividendni donos je tako približno 0,54 %.

Čeprav je to razmeroma nizka dividenda, morajo vlagatelji upoštevati možnost nadaljnje rasti dividend v prihodnjih letih. Podjetje Apple že enajst let povečuje letne dividende, kar se je začelo leta 2012. Najboljši razlog za pričakovanje rasti dividend pa je nizko dividendno izplačilno razmerje družbe Apple - v obliki dividend izplačuje le 16 % dobička. To pomeni, da ima vodstvo podjetja v naslednjem desetletju veliko prostora za povečanje dividend.

Poleg dividend Apple vlagateljem vrača denar tudi z odkupi delnic. V drugem četrtletju je Apple porabil 19,1 milijarde dolarjev za odkupe delnic v primerjavi s 3,7 milijarde dolarjev za dividende.

Vodafone$VOD+0.0%

Vodafone je britansko telekomunikacijsko podjetje, ki ponuja mobilne in fiksne storitve, prenos podatkov in kabelsko televizijo. Je eden največjih operaterjev na domačem trgu v Združenem kraljestvu, kjer tekmuje z družbama O2 in EE. Vodafone deluje tudi po vsem svetu v več kot 30 državah.

VOD
$8.47 -$0.13 -1.51%
1 Day
-1.51%
5 Days
-1.33%
1 Month
-1.01%
6 Months
-19.7%
1 Year
-27.2%
YTD
-10.47%
5 Years
-56.76%
Max.
+293.01%

Capital Structure

Market Cap
23.29B
Enterpr. Val.
75.22B
Revenue
-
Shares Out.
2.71B
Debt/Capital
-1.07
FCF Yield
41.08%

Valuation / Dividends

P/E
2.11
EPS
4.08
P/S
0.47
P/B
-0.19
Div. Yield
12.19%
Div. Payout
20.98%

Capital Eff. / Margins

ROIC
-31.77%
ROE
-9.58%
ROA
7.61%
Gross
32.50%
Operating
31.28%
Net Profit
25.90%

Vodafone je bil ustanovljen z združitvijo britanskega podjetja Vodafone in nemškega podjetja Mannesmann leta 2000. Je edini telekomunikacijski operater v Združenem kraljestvu z neposrednim globalnim vplivom. Po vsem svetu ima približno 400 milijonov strank in upravlja približno 80 mobilnih omrežij.

Promet podjetja se dolgoročno povečuje, predvsem zaradi rasti na trgih južne Evrope, Afrike in Azije. Vodafone ima približno 79.000 zaposlenih v več kot 25 državah, večino infrastrukture pa ima v lasti ali jo upravlja prek partnerstev.

V zadnjih letih je Vodafone veliko vlagal v infrastrukturo, zlasti v svoje omrežje 5G. Vendar mu ni uspelo ohraniti rasti prihodkov na domačem trgu in se je soočal z upadanjem števila strank, zlasti na področju fiksnega hitrega interneta. Tako je naraščajočo dinamiko njegove širitve v tujini v zadnjem času izničila šibka uspešnost na domačem trgu Združenega kraljestva. Delnice podjetja sledijo obsegu rasti v tujini, kar bi lahko vlagateljem zagotovilo veliko možnosti za rast. Toda to bi se moralo s prihodom novega vodstva spremeniti.

Nova strategija vodstva že prinaša sadove v obliki finančnih rezultatov.

Kar zadeva prihranke stroškov, je Vodafone do konca tretjega četrtletja 2023 že opredelil 500 milijonov dolarjev prihrankov, kar je polovica cilja v višini 1 milijarde dolarjev.

Na področju cen Vodafone beleži rast ARPU iz mobilnih storitev na šestih trgih, vključno z Nemčijo, in pričakuje nadaljnjo rast, ko bodo sklenjene nove pogodbe o oblikovanju cen, vezane na inflacijo.

ARPU (povprečni prihodek na uporabnika ) je kazalnik, ki ga uporabljajo telekomunikacijska podjetja in druga podjetja za naročniške storitve. Prikazuje povprečni prihodek na uporabnika.

Telekomunikacijski operaterji ali ponudniki pretočnih storitev zaslužijo denar z zagotavljanjem storitev svojim uporabnikom. ARPU kaže, koliko v povprečju zaslužijo od vsakega posameznega uporabnika. Izračuna se tako, da se skupni prihodek od mobilnih storitev deli s številom strank.

ARPU je pomemben kazalnik za vlagatelje, saj kaže, kako podjetje povečuje prihodke od vsake obstoječe in nove stranke. Če ARPU raste, to pomeni, da je podjetje uspešno pri povečevanju povprečnega prihodka na stranko - bodisi s podražitvijo storitev bodisi s prodajo več dodatnih izdelkov obstoječim strankam. Oboje povečuje možnost prihodnjih dobičkov. Nasprotno pa upadanje ARPU pomeni, da je rast prihodkov podjetja bolj odvisna od priliva novih strank kot od višjih prihodkov od vsake obstoječe stranke.

Po odstranitvi nedonosnih sredstev, kot je madžarska enota, je Vodafonu uspelo zmanjšati dolg že tri leta zapored. Posledično se je dolgoročni dolg s 63,9 milijarde dolarjev leta 2020 zmanjšal na 48,5 milijarde dolarjev. Ker denarni tok iz poslovanja ostaja nad 20 milijardami dolarjev, prosti denarni tok pa se še naprej izboljšuje, bo lahko Vodafone z zmanjševanjem dolga še naprej povečeval dividende. To dokazuje z zadnjim 7,53-odstotnim povečanjem 16. maja.

Dividenda v tem primeru ni tako lepa in stabilna kot na primer dividenda podjetja Apple. Vir:

Northrop Grumman$NOC+0.0%

Northrop Grumman je ameriško orožarsko in tehnološko podjetje s sedežem v Falls Churchu v Virginiji. Razvija in integrira sisteme za ameriško vlado in svetovne trge na področju letalstva, obrambe in varnosti.

Glavni izdelki in storitve podjetja Northrop Grumman so: vojaška letala, transportna letala, elektronika, zračna plovila brez posadke, pomorski sistemi ter vesoljska elektronika in sistemi. V preteklosti je izdeloval jedrske izstreljevalnike, bombnike, letala stealth in brezpilotna letala Global Hawk.

Tudi v tem primeru je rast dividend že v polnem teku. Vir:

Podjetje Northrop Grumman je peto največje orožarsko podjetje na svetu. Velik del dobička ustvari z ameriškim ministrstvom za obrambo, agencijo NASA ter zračnimi silami in mornarico.

Podjetje je naslednik prvotnega podjetja Northrop Aircraft iz leta 1939. Sčasoma se je združilo s številnimi drugimi orožarskimi in tehnološkimi podjetji, vključno z Grumman Aircraft, Westinghouse Electric in TRW. Ta trend prevzemov se nadaljuje še danes.

Delnice družbe Northrop Grumman veljajo za razmeroma stabilne zaradi stalne rasti, dobičkov in dividend. Družba ima velik finančni vzvod na porabo ameriškega ministrstva za obrambo, zato so njeni rezultati v veliki meri odvisni od višine obrambnih proračunov. Dolgoročno vlagatelji spremljajo stopnjo rasti prodaje in dobička podjetja, da bi ugotovili, ali lahko izkoristi naraščajočo vladno porabo v svojo korist.

S prevzemom družbe Orbital ATK in vse večjim povpraševanjem po vesoljskih rešitvah, komercialnih satelitih in vesoljskih poletih je podjetje Northrop Grumman v dobrem položaju za prihodnjo rast. Prihodki so se v prvem četrtletju povečali za 7 %, pri čemer sta eno tretjino prispevala program zemeljskih strateških odvračalnih sredstev in večji obseg gradnje lovcev.

Na splošno se pričakuje, da bo podjetje v celotnem letu doseglo 4-odstotno rast prihodkov na 38 milijard dolarjev in nekoliko nižjo rast dobička. Prosti denarni tok naj bi sredi leta znašal 2 milijardi zaradi višjih naložb in poravnanih davkov na raziskave. Dividenda je bila povišana za 8,09 % in prinaša 1,67-odstotni donos. To sledi dolgemu nizu prejšnjih zvišanj v sektorju, ki je bil izjemno odporen, zato je upravičeno domnevati, da se bo ta niz nadaljeval.

Ali je katero od vaših priljubljenih podjetij v zadnjem času zvišalo dividende?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.