S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Investování a státní zásahy do bankovnictví: Zašla vládní podpora bank příliš daleko?

Bulios Academy
20. 5. 2023
3 min read

Každý květen se koná Milken Institute Global Conference, tentokrát bankovníci a správci majetku sdílí pocit, že nebezpečí v americkém bankovním systému je zažehnáno díky zásahům vlády, přestože některé banky čelí potížím.

https://milkeninstitute.org/events/global-conference-2023/overview

Otevřeme si tu stánek na téma "Viděno na internetu":

"...Každý květen se bankovníci a správci majetku sjíždějí na Milken Institute Global Conference. Letos slavnostní akce začala 30. dubna právě v době, kdy se vyjednávala záchranná dohoda pro First Republic mezi JPMorgan Chase a Federal Deposit Insurance Corporation. Atmosféra byla "nevšímejte si mrtvých, všechno je v pořádku". Jen několik hodin poté, co byla dohoda uzavřena, oznámila Jane Fraserová, šéfka Citi, že "je dobré mít skutečně poslední zbývající zdroj nejistoty vyřešený" a upozornila na sílu ekonomiky. Fraserová řekla, že údaje z Citi kreditních karet stále naznačují, že "Američané rádi utrácejí peníze a neradi se zastavují". Její názory se shodují s těmi, které nedávno vyjádřil James Gorman, šéf Morgan Stanley, který řekl, že turbulence "nejsou bankovní krizí", ale "krize některých bank".

V Americe panuje opravdový pocit, že nebezpečí je zažehnáno. Ačkoli některé banky se obchodují za podřadné ceny a hrozí jim zánik, žádná není větší než First Republic. Systémová odolnost je však z velké části díky rozsáhlým zásahům vlády do bankovního systému. Ačkoli neomezená záchrana vkladů a štědré půjčování Federálního rezervního systému mohou momentálně zmírnit paniku, jsou jen posledními ad hoc rozšířeními státního zásahu do financí.

Tento trend je starý. Ve Viktoriánské Británii centrální banky jednaly jako poslední záchranný kruh pro instituce a poskytovaly bankám pojištění likvidity. Během Velké hospodářské krize se stát dále rozrostl vytvořením vkladového pojištění. Během globální finanční krize v letech 2007-2009 se zasáhlo ještě jednou tím, že byly do bank vloženy obrovské částky kapitálu. Každý zásah se státní podporou zaručuje více rizika spojeného s bankovnictvím. Zvyšování štědrosti těchto programů proto vede k tomu, že se bankéři špatně poučí o tom, co se stane, když budou riskovat. Jinými slovy, takové kroky pouze skrývají problémy do budoucna."


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.