S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Тези 3 популярни мита за акциите за жълти стотинки са глупости. Защо е така?

Grozdan Grigorov
20. 5. 2023
1 min read

Съществуват много различни митове и суеверия, свързани с ценните книжа. Затова нека разгледаме трите най-популярни мита, свързани с акциите за жълти стотинки. Не е задължително всичко да е напълно вярно.

Центровите акции, известни още като акции за жълти стотинки с ниска пазарна цена, обикновено под 5 USD, са заобиколени от митология за самопомощ. Някои инвеститори ги избягват като дявол, докато други виждат в тях възможност за бърза печалба. Реалността е много по-сложна. Днес ще се опитаме да развенчаем, а също така и да изясним три основни мита за акциите за жълти стотинки и да очертаем как тези акции могат да представляват интересни възможности за инвеститорите.

Мит 1: Акциите за дребни суми са рискови по своята същност

Рискът е неразделна част от инвестирането, независимо дали става въпрос за големи корпоративни акции или акции за жълти стотинки. Разбира се, рискът е малко по-висок за по-малките и по-малко стабилни компании, които често се свързват с акциите за жълти стотинки, но това не означава, че тези акции са автоматично високорискови. Истината е, че рискът може да бъде ефективно управляван с добре обмислена инвестиционна стратегия и дисциплиниран подход. Задълбочената оценка и анализ на компаниите, както и внимателното наблюдение на пазара, могат да помогнат за свеждане до минимум на рисковете, свързани с тези инвестиции.

Всъщност много инвеститори смятат, че акциите за жълти стотинки не са с добро качество. Например, те не показват никакви приходи или дори все още нямат продукт. Да, признавам, че сред пенни акциите ще има доста от тези компании, но нека не ги слагаме всички в един кюп.

Етикетът "penny stock" не е етикет за качеството на компанията, той е просто етикет за цената. Ето защо съвсем не е изключено да откриете много качествени акции на много разумни цени. Например може да намерите акция, която е със същото качество като, да речем, $KO+0.0%, но на много разумна цена.

KO
$61.19 $0.04 +0.07%
1 Day
+0%
5 Days
+3.03%
1 Month
+2.17%
6 Months
+1.46%
YTD
+2.22%
1 Year
+1.76%
5 Years
+36.07%
Max.
+23,149.18%

Ако погледнем графиката, до 1990 г. дори $KO+0.0% е била акция за жълти стотинки. Но защо може да има много подценени акции? Отговорът е прост - тези акции обикновено са с толкова малки пазарни капитализации, че на анализаторите не им се отдава да губят време за този сектор. В края на краищата, за да задоволят нуждите си от разпределение на капитала в тази компания, те много пъти би трябвало да купят цялата компания.

Мит 2: Ценните книжа са подходящи за начинаещи

Често се твърди, че стотинковите акции са идеални за начинаещи поради ниските си входни разходи. Макар да е вярно, че ниските цени на акциите могат да бъдат привлекателни за начинаещите, успешната търговия със стотинки акции изисква задълбочено разбиране на пазарната динамика и финансовия анализ, което може да бъде трудно за начинаещите.

Но има и друг проблем, и той е психическата устойчивост. Това е така, защото акциите за жълти стотинки често са много волатилни, което може изобщо да не се отрази добре на начинаещите в инвестирането. Разбирам, че високите печалби е добре да се приемат психически, но отново големите нереализирани загуби може да не се отразят толкова добре на психиката. За начинаещите те могат да ги накарат да поставят под въпрос мнението си за дадена компания, което може да не е идеално.

Така че лично аз бих препоръчал на начинаещите да започнат с големи и утвърдени компании, а след това постепенно да си проправят път през по-малките компании до тези дребни акции.

Мит 3: Акциите за жълти стотинки нямат потенциал за растеж

Това е може би най-големият мит от всички. Истината е, че много успешни компании са започнали като акции за стотинки и са се превърнали в огромни корпорации. За да ви дам пример, разгледайте Microsoft $MSFT+0.0%. Тази компания е наричана "пенни" до 1995 г. и оттогава е постигнала огромно поскъпване в размер на стотици хиляди проценти.

MSFT

Microsoft

MSFT
$410.34 -$1.31 -0.32%
1 Day
+0%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

Потенциалът за растеж на тези акции се крие в идентифицирането на тези обещаващи перспективи. Задълбоченият анализ и разбирането на пазара могат да помогнат за идентифицирането на тези "скрити скъпоценни камъни". Поради ниската цена на тези акции е възможно да се закупят по-голям брой акции с по-малка инвестиция, което може да доведе до значителни процентни печалби, ако тези компании просперират.

Ценните книжа често се свързват с по-малки, разрастващи се компании. Тези компании често имат огромен потенциал за растеж, който в комбинация с ниската цена на акциите може да създаде интересни инвестиционни възможности. Например, малка технологична компания с иновативен продукт или услуга може да отбележи бърз растеж и значително да увеличи стойността на акциите си.

Заключение

Ценните книжа често се възприемат сред инвеститорите като компании, които са малки, нискокачествени и при тях съществува огромен риск от провал. За някои компании, разбира се, това ще се окаже така. От друга страна, тук могат да се открият някои интересни елементи, които биха могли да осигурят на инвеститорите интересни печалби в бъдеще. В края на краищата видяхме това при гореспоменатия Microsoft.

Не забравяйте, че това, за което не се пише, не е непременно боклук. Напротив, може да има много пренебрегнати скъпоценни камъни, които инвеститорите просто не искат да преследват. Така че, ако имате по-висока толерантност към риска и, разбира се, по-висока психическа устойчивост, тогава непременно се занимавайте с тази област.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов консултант и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.