S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

Ez a 3 népszerű mítosz a filléres részvényekről badarság. Miért van ez így?

Vida Fazekas
20. 5. 2023
6 min read

Sok különböző mítosz és babona övezi a filléres részvényeket. Nézzük tehát a 3 legnépszerűbb mítoszt a filléres részvényekkel kapcsolatban. Nem kell, hogy minden teljesen igaz legyen.

A filléres részvényeket, más néven penny stockokat, amelyeknek alacsony, általában 5 dollár alatti a piaci ára, önsegítő mítoszok veszik körül. Egyes befektetők úgy kerülik őket, mint az ördögöt, míg mások gyors profitlehetőséget látnak bennük. A valóság ennél sokkal bonyolultabb. Ma megpróbálunk leleplezni és egyben tisztázni három fő mítoszt a filléres részvényekről, és felvázoljuk, hogy ezek a részvények milyen érdekes lehetőségeket rejthetnek a befektetők számára.

1. mítosz: A penny részvények eleve kockázatosak

A kockázat a befektetés velejárója, legyen szó akár nagyvállalati részvényekről, akár filléres részvényekről. Természetesen a kockázat valamivel magasabb a kisebb és kevésbé stabil vállalatok esetében, amelyeket gyakran párosítanak a penny stockokkal, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a részvények automatikusan magas kockázatúak. Az igazság az, hogy a kockázat hatékonyan kezelhető egy jól átgondolt befektetési stratégiával és fegyelmezett megközelítéssel. A vállalatok alapos értékelése és elemzése, valamint a gondos piaci megfigyelés segíthet az ilyen befektetésekkel kapcsolatos kockázatok minimalizálásában.

Sok befektető valóban azt gondolja, hogy a filléres részvények nem jó minőségűek. Például nem mutatnak bevételt, vagy még termékkel sem rendelkeznek. Igen, elismerem, hogy a penny stockok között jó néhány ilyen cég lesz, de ne vessük őket egy kalap alá.

A penny stock címke nem a cég minőségét jelöli, hanem csak egy árcímke. Ezért egyáltalán nem kizárt, hogy nagyon jó minőségű részvényeket találunk nagyon kedvező áron. Például találhat olyan részvényt, amely ugyanolyan minőségű, mint mondjuk a $KO-0.6%, de nagyon kedvező áron.

KO
$60.32 -$0.39 -0.64%
1 Day
+0.01%
5 Days
+3.03%
1 Month
+2.17%
6 Months
+1.46%
YTD
+2.22%
1 Year
+1.76%
5 Years
+36.07%
Max.
+23,149.18%

Ha megnézzük a chartot, még a $KO-0.6% is filléres részvény volt 1990-ig. De miért lehet sok alulértékelt részvény? A válasz egyszerű, ezek a részvények általában olyan kis piaci kapitalizációval rendelkeznek, hogy az elemzőknek nem igazán éri meg időt pazarolni erre a szektorra. Hiszen ahhoz, hogy kielégítsék tőkeallokációs igényeiket ebben a vállalatban, sokszor az egész vállalatot meg kellene venniük.

2. mítosz: A cent részvények kezdőknek valók

Gyakran állítják, hogy a filléres részvények ideálisak a kezdőknek, mivel alacsonyak a belépési költségeik. Bár igaz, hogy az alacsony részvényárak vonzóak lehetnek a kezdők számára, a sikeres penny stock kereskedéshez a piaci dinamika és a pénzügyi elemzés alapos ismerete szükséges, ami a kezdők számára nehéz lehet.

De van egy másik probléma is, mégpedig a mentális keménység. A penny részvények ugyanis gyakran nagyon volatilisek, ami a kezdő befektetőknek egyáltalán nem biztos, hogy jót tesz. Értem én, hogy a nagy nyereségek mentálisan jól viselhetők, de megint csak a nagy, nem realizált veszteségek nem biztos, hogy olyan jól hatnak a pszichére. A kezdők számára megkérdőjelezhetik a vállalatról alkotott véleményüket, ami nem biztos, hogy ideális.

Ezért személy szerint azt javasolnám, hogy a kezdők a nagy és befutott vállalatokkal kezdjenek, majd fokozatosan haladjanak a kisebb vállalatokon keresztül ezekig a filléres részvényekig.

3. mítosz: A penny részvényekben nincs növekedési potenciál

Ez talán a legnagyobb mítosz az összes közül. Az igazság az, hogy sok sikeres vállalat indult filléres részvényként, és nőtt hatalmas vállalatokká. Példaként említsük meg a Microsoft $MSFT-t+0.0%. Ezt a vállalatot 1995-ig filléres részvényként emlegették, és azóta hatalmas, több százezer százalékos értéknövekedést ért el.

MSFT

Microsoft

MSFT
$407.48 -$0.06 -0.01%
1 Day
+0%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

Ezeknek a részvényeknek a növekedési potenciálja az ígéretes kilátások azonosításában rejlik. A piac mélyreható elemzése és megértése segíthet azonosítani ezeket a "rejtett drágaköveket". E részvények alacsony ára miatt kisebb befektetéssel nagyobb számú részvényt lehet vásárolni, ami jelentős százalékos nyereséget eredményezhet, ha ezek a vállalatok prosperálnak.

A cent részvények gyakran kisebb, növekvő vállalatokhoz kapcsolódnak. Ezek a vállalatok gyakran óriási növekedési potenciállal rendelkeznek, ami alacsony részvényárfolyammal kombinálva érdekes befektetési lehetőségeket teremthet. Például egy innovatív termékkel vagy szolgáltatással rendelkező kis technológiai vállalatnál gyors növekedés tapasztalható, és jelentősen növelheti részvényeinek értékét.

Következtetés

A cent részvényeket a befektetők körében gyakran úgy tekintik, mint olyan vállalatokat, amelyek kicsik, alacsony minőségűek, és óriási a kudarc kockázata. Néhány vállalat esetében természetesen ez így is fog kiderülni. Másrészt viszont van itt néhány érdekes darab, amelyek a jövőben érdekes nyereséget biztosíthatnak a befektetőknek. Végül is ezt láthattuk a fent említett Microsoft esetében.

Ne feledje, amiről nem írnak, az nem feltétlenül szemét. Épp ellenkezőleg, rengeteg olyan figyelmen kívül hagyott gyöngyszem lehet, amelyet a befektetők csak nem akarnak követni. Ha tehát magasabb a kockázattűrő képességed, és persze a mentális szívósságod is, akkor mindenképpen próbáld ki magad ezen a területen.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.