S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Ti trije priljubljeni miti o drobnih delnicah so nesmisel. Zakaj?

Kristijan Kopitar
20. 5. 2023
5 min read

Obstaja veliko različnih mitov in vraževerij, ki obkrožajo drobne delnice. Zato si oglejmo tri najbolj priljubljene mite, povezane z delnicami za drobiž. Ni nujno, da je vse popolnoma res.

Delnice centov, znane tudi kot delnice za drobiž z nizko tržno ceno, ki je običajno nižja od 5 USD, obdaja mitologija o samopomoči. Nekateri vlagatelji se jih izogibajo kot hudič križa, medtem ko jih drugi vidijo kot priložnost za hiter dobiček. Resničnost je veliko bolj zapletena. Danes bomo poskušali razbliniti in tudi pojasniti tri glavne mite o delnicah za drobiž ter opisati, kako lahko te delnice predstavljajo zanimive priložnosti za vlagatelje.

Mit 1: Delnice za drobiž so že po naravi tvegane

Tveganje je neločljivo povezano z vlaganjem, ne glede na to, ali gre za delnice velikih podjetij ali za delnice za drobiž. Seveda je tveganje nekoliko večje pri manjših in manj stabilnih podjetjih, ki se pogosto povezujejo z delnicami za drobiž, vendar to ne pomeni, da so te delnice samodejno zelo tvegane. Resnica je, da je tveganje mogoče učinkovito obvladovati z dobro premišljeno naložbeno strategijo in discipliniranim pristopom. Temeljita ocena in analiza podjetij ter skrbno spremljanje trga lahko pomagajo zmanjšati tveganja, povezana s temi naložbami.

Mnogi vlagatelji namreč menijo, da so delnice za drobiž tiste, ki niso kakovostne. Na primer, ne izkazujejo nobenih prihodkov ali pa sploh še nimajo izdelka. Da, priznavam, da bo med delnicami za drobiž kar nekaj takšnih podjetij, vendar ne mečimo vseh v isti koš.

Oznaka "penny stock" ni oznaka za kakovost podjetja, temveč le oznaka za ceno. Zato sploh ni nemogoče, da boste našli zelo kakovostne delnice po zelo ugodnih cenah. Lahko na primer najdete delnico, ki je enako kakovostna kot, na primer, delnica $KO-0.8%, vendar po zelo ugodni ceni.

KO
$59.53 -$0.49 -0.82%
1 Day
+0.01%
5 Days
+3.03%
1 Month
+2.17%
6 Months
+1.46%
YTD
+2.22%
1 Year
+1.76%
5 Years
+36.07%
Max.
+23,149.18%

Če pogledamo graf, je bila celo delnica $KO-0.8% do leta 1990 delnica za drobiž. Toda zakaj je lahko veliko podcenjenih delnic? Odgovor je preprost: te delnice imajo običajno tako majhno tržno kapitalizacijo, da se analitikom ne splača zapravljati časa za ta sektor. Navsezadnje bi morali za zadovoljitev svojih potreb po alokaciji kapitala v tem podjetju večkrat kupiti celotno podjetje.

Mit 2: Delnice centov so primerne za začetnike

Pogosto se trdi, da so delnice za drobiž idealne za začetnike zaradi nizkih vstopnih stroškov. Čeprav je res, da so nizke cene delnic lahko privlačne za začetnike, pa uspešno trgovanje z delnicami za drobiž zahteva temeljito razumevanje tržne dinamike in finančne analize, kar je lahko za začetnike težko.

Obstaja pa še ena težava, in sicer duševna trdnost. Delnice za drobiž so namreč pogosto zelo nestanovitne, kar začetnikom v investiranju morda sploh ne bo koristilo. Razumem, da so visoki dobički dobri za psihično prenašanje, vendar spet velike nerealizirane izgube morda ne bodo tako dobro vplivale na psiho. Za začetnike lahko povzročijo, da podvomijo o svojem pogledu na podjetje, kar morda ni idealno.

Zato osebno začetnikom priporočam, da začnejo z velikimi in uveljavljenimi podjetji, nato pa se postopoma prebijajo skozi manjša podjetja do teh drobižnih delnic.

Mit 3: Delnice za drobiž nimajo potenciala za rast

To je morda največji mit med vsemi. Resnica je, da so se mnoga uspešna podjetja začela kot delnice za drobiž in se razvila v velike korporacije. Kot primer lahko navedemo Microsoft $MSFT+0.4%. To podjetje je bilo do leta 1995 označeno kot delnica za drobiž, od takrat pa je doseglo ogromno rast v stotisočih odstotkih.

MSFT

Microsoft

MSFT
$415.50 $1.86 +0.45%
1 Day
+0%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

Potencial rasti teh delnic je v prepoznavanju teh obetavnih možnosti. Poglobljena analiza in razumevanje trga lahko pomagata prepoznati te "skrite dragulje". Zaradi nizke cene teh delnic je mogoče z manjšo naložbo kupiti večje število delnic, kar lahko v primeru uspešnega poslovanja teh podjetij privede do znatnih odstotkov dobička.

Delnice centov so pogosto povezane z manjšimi, rastočimi podjetji. Ta podjetja imajo pogosto izjemen potencial rasti, kar lahko v kombinaciji z nizko ceno delnice ustvari zanimive naložbene priložnosti. Na primer, majhno tehnološko podjetje z inovativnim izdelkom ali storitvijo lahko doživi hitro rast in znatno poveča vrednost svoje delnice.

Zaključek

Delnice centov med vlagatelji pogosto veljajo za podjetja, ki so majhna, nizkokakovostna in pri katerih obstaja veliko tveganje neuspeha. Za nekatera podjetja se bo seveda izkazalo, da je tako. Po drugi strani pa je tu mogoče najti nekaj zanimivih delnic, ki bi lahko vlagateljem v prihodnosti prinesle zanimive dobičke. Navsezadnje smo to videli pri prej omenjenem Microsoftu.

Ne pozabite, da tisto, o čemer se ne piše, ni nujno, da je odpadek. Nasprotno, morda je veliko spregledanih draguljev, ki jih vlagatelji preprosto ne želijo zasledovati. Če ste torej bolj tolerantni do tveganja in seveda bolj mentalno vzdržljivi, potem se vsekakor preizkusite na tem področju.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.