S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

Здравейте, инвеститори, приятна събота.

Тук бих искал да разкажа как според мен трябва да изглежда фундаменталният анализ и какво не трябва да липсва.

1, финансови отчети ( отчет за приходите и разходите, счетоводен баланс, отчет за паричните потоци)

За мен едно от най-важните неща, тъй като научавам как компанията борави с пари и как се справя с времето.

2, управление

Също така определено е важно нещо да разберете какво е управлението на компанията. Кои са те и какви стъпки предприемат и как подхождат към различните неща. Важно е да се открие информация за хората, които са на най-високо ниво в компанията.

3, Конкуренция

Добре е да разберете каква е конкуренцията в сектора и дали има някаква значителна конкуренция на компанията, която сте избрали. След това е добре да разгледате други компании и да направите фундаментален анализ и на тях, за да видите дали компанията, която сте избрали, е правилната или има по-добра.

4, Придобиване

Добра идея е да разгледате какви придобивания са били направени и как компанията е подходила към тях. Или дали е имало някакви проблеми при придобиванията и дали придобиването се е изплатило.

5, Вътрешна стойност на акцията

В последния съвет, след като сте приели, че сте избрали правилната компания, е добре да изчислите вътрешната стойност на акцията, за да не надплатите за нея.

В интернет можете да намерите много ръководства и таблици за това как да изчислите тази вътрешна стойност. В повечето случаи процедурата е една и съща и тя се изчислява чрез модела DCF.

Това беше само част от моя опит и моя подход към фундаменталния анализ. Ако съм забравил нещо важно, със сигурност ще се радвам да ми го напомните.

А вие как извършвате фундаменталния анализ и какво според вас не трябва да липсва в него?


No comments yet