S&P 500 ^GSPC
5,069.53
-0.38%
Alphabet GOOG
$138.75
-4.50%
Tesla TSLA
$199.40
+3.87%
Apple AAPL
$181.16
-0.75%
Microsoft MSFT
$407.54
-0.68%
Meta META
$481.74
-0.47%
Nvidia NVDA
$790.92
+0.35%
Amazon AMZN
$174.73
-0.15%

Acestea sunt 4 ETF-uri profitabile din domeniul sănătății care vă pot ajuta să faceți mulți bani

Mihai Dragavei
21. 5. 2023
5 min read

Acestea sunt 4 ETF-uri profitabile din domeniul sănătății care vă pot ajuta să faceți mulți bani

Sănătatea este una dintre cele mai dinamice industrii care se schimbă în mod constant. ETF-urile oferă acces diversificat la o serie de companii care beneficiază de oportunități în acest sector. Haideți să explorăm patru care oferă focalizări și strategii diferite. Toate cu un domiciliu european!

iShares Healthcare Innovation UCITS ETF $HEAL

Urmărește performanța indicelui compozit S&P Kensho New Economies Composite Index și este înregistrat în Irlanda. Se concentrează pe companiile care utilizează inovația tehnologică pentru a rezolva problemele din industria sănătății. Fondul a fost lansat în iulie 2018.

Printre companiile urmărite se numără Illumina, un producător de instrumente de secvențiere a ADN, Intuitive Surgical, un producător de sisteme chirurgicale robotice, Edwards Lifesciences, care se concentrează pe tehnologia cardiacă, și Teladoc, un furnizor de servicii medicale virtuale.

Performanța fondului în ultimii ani a fost puțin sălbatică. Volatilitatea din ultimii 5 ani este de aproximativ 30%, ceea ce este în concordanță cu volatilitatea ridicată a companiilor din sectoarele sănătății și tehnologiei.

Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered UCITS ETF $GDNA

Fond înregistrat în Franța. Acesta urmărește performanța indicelui MSCI World Disruptive Technology 20% Issuer Capped Index, care include companii din întreaga lume care participă în domeniul tehnologiei disruptive. Se concentrează pe companiile care oferă soluții în domenii precum genomica, robotica, energia, imprimarea 3D, materialele, bioingineria și altele.

Fondul își propune să ofere investitorilor expunere la companii care activează în domenii tehnologice disruptive. Acesta este un sector dinamic care poate oferi un potențial de randament interesant, dar și o volatilitate ridicată a prețurilor.

Fondul aplică filtre ESG pentru a exclude companiile care încalcă această politică. În prezent, fondul are 169 de obligațiuni active din sectoarele sănătății și tehnologiei din întreaga lume.

ESG reprezintă factorii de mediu, sociali și de guvernanță. Acestea sunt criterii de sustenabilitate pe care investitorii le pot folosi pentru a găsi companii care sunt responsabile față de mediu, față de angajații lor și față de public.


-Mediu: reducerea emisiilor de carbon, practici durabile, utilizarea energiei regenerabile etc.


-Social:Diversitate și incluziune, salarii și beneficii echitabile, condiții de muncă sigure, formarea angajaților etc.


-Guvernanță:Transparență, responsabilitate, etică, creștere pe termen lung.

Cu ajutorul filtrului ESG menționat mai sus, Lyxor ETF include în portofoliul său doar companiile care îndeplinesc criteriile pentru un model de afaceri sustenabil pe baza acestor factori de mediu, sociali și de guvernanță.

În trecut, fondul a oferit rezultate foarte bune, de exemplu, a obținut un randament de peste 57% în 2019. Pe de altă parte, trebuie luată în considerare volatilitatea ridicată, fondul pierzând aproximativ 12% din valoarea sa în 2020.

HSBC MSCI World Health Care UCITS ETF $HMCW

Fondul se numește HSBC MSCI World Health Care UCITS ETF și este înregistrat în Franța. Acesta urmărește performanța indicelui MSCI World Health Care Index și oferă expunere la liderii mondiali din domeniul sănătății din întreaga lume.

Comisionul anual este de 0,60%. Printre cele mai mari dețineri ale portofoliului se numără companii precum Johnson & Johnson, UnitedHealth, Roche, Merck, Abbott Laboratories, Amgen, Pfizer și AstraZeneca. Portofoliul include142 de companii din 23 de țări, cu aproximativ 2/3 din participații provenind din Statele Unite.

Acesta a crescut cu aproape 30% în 2019. Volatilitatea a variat între 15-20%, cu fluctuații în timpul pandemiilor.

Xtrackers MSCI World Health Care UCITS ETF 1C $XHW5


Acesta este un fond înregistrat în Luxemburg, numit Xtrackers MSCI World Health Care UCITS ETF 1C. Acesta își propune să ofere investitorilor o expunere la companii globale active în sectorul sănătății prin replicarea indiceluiMSCI World Health Care.

Valoarea actuală a activelor este de aproximativ 1 751 milioane de dolari. Comisionul anual este de 0,25%.

Fondul urmărește 165 de titluri din întreaga lume, iar cele mai mari participații sunt deținute de Johnson & Johnson, UnitedHealth, Roche, Merck, Novartis, Pfizer, Abbott Laboratories, AstraZeneca și Amgen.

În ultimii 5 ani, fondul a oferit un randament pozitiv de 100%, inclusiv o creștere de aproape 20% în 2019. Volatilitatea a fost din nou în jur de 15-25%, cu oscilații mai mari în timpul pandemiilor.

Performanța indicelui. Sursa:

Aveți ETF-uri din sectorul sănătății? Care este preferatul dumneavoastră? Și preferați tehnologiile inovatoare sau preferați investițiile liniștite în giganți consacrați?

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.