S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

Ez a 4 jövedelmező egészségügyi ETF, amelyekkel sok pénzt kereshetsz

Bertalan Görög
21. 5. 2023
5 min read

Ez a 4 jövedelmező egészségügyi ETF, amelyekkel sok pénzt kereshetsz

Az egészségügy az egyik legdinamikusabb iparág, amely folyamatosan változik. Az ETF-ek diverzifikált hozzáférést kínálnak számos olyan vállalathoz, amelyek profitálnak az ágazatban rejlő lehetőségekből. Fedezzünk fel négyet, amelyek különböző fókuszokat és stratégiákat kínálnak. Mindegyik európai székhelyű!

iShares Healthcare Innovation UCITS ETF $HEAL

Az S&P Kensho New Economies Composite Index teljesítményét követi, és Írországban van bejegyezve. Olyan vállalatokra összpontosít, amelyek technológiai innovációt használnak az egészségügyi ágazat problémáinak megoldására. Az alap 2018 júliusában indult.

A követett vállalatok közé tartozik a DNS-szekvenáló eszközöket gyártó Illumina, a robotsebészeti rendszereket gyártó Intuitive Surgical, a szívtechnológiára összpontosító Edwards Lifesciences és a virtuális egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó Teladoc.

Az alap teljesítménye az elmúlt években kissé vad volt. Az elmúlt 5 év volatilitása 30% körüli, ami összhangban van az egészségügyi és technológiai szektor vállalatainak magas volatilitásával.

Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered UCITS ETF $GDNA

Franciaországban bejegyzett alap. Az MSCI World Disruptive Technology 20% Issuer Capped Index teljesítményét követi, amely a világ minden tájáról a diszruptív technológiában részt vevő vállalatokat tartalmazza. Olyan vállalatokra összpontosít, amelyek olyan területeken nyújtanak megoldásokat, mint a genomika, a robotika, az energia, a 3D nyomtatás, az anyagok, a biomérnöki tudományok és mások.

Az alap célja, hogy a befektetők számára kitettséget biztosítson a diszruptív technológiai területeken tevékenykedő vállalatoknak. Ez egy olyan dinamikus ágazat, amely izgalmas hozampotenciállal, de nagy árfolyam-ingadozással is járhat.

Az alap ESG-szűrőket alkalmaz, hogy kizárja azokat a vállalatokat, amelyek megsértik ezt a politikát. Az alap jelenleg 169 aktív kötvényt tart nyilván az egészségügyi és technológiai szektorból világszerte.

Az ESG a környezeti, társadalmi és irányítási tényezőket jelenti. Ezek olyan fenntarthatósági kritériumok, amelyek segítségével a befektetők olyan vállalatokat találhatnak, amelyek felelősek a környezetükkel, alkalmazottaikkal és a nyilvánossággal szemben.


-Környezetvédelem: Szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, fenntartható gyakorlatok, megújuló energia használata stb.


-Szociális:Sokszínűség és befogadás, tisztességes bérek és juttatások, biztonságos munkakörülmények, munkavállalói képzés stb.


-Irányítás:Átláthatóság, elszámoltathatóság, etika, hosszú távú növekedés.

A fent említett ESG-szűrővel a Lyxor ETF csak olyan vállalatokat vesz fel a portfóliójába, amelyek megfelelnek az említett környezeti, társadalmi és irányítási tényezőkön alapuló fenntartható üzleti modell kritériumainak.

Az alap a múltban nagyszerű eredményeket hozott, 2019-ben például több mint 57%-os hozamot ért el. Másrészt viszont számolni kell a magas volatilitással, az alap 2020-ban értékének mintegy 12%-át veszíti el.

HSBC MSCI World Health Care UCITS ETF $HMCW

Az alap neve HSBC MSCI World Health Care UCITS ETF, és Franciaországban van bejegyezve. Az alap az MSCI World Health Care Index teljesítményét követi, és a világ egészségügyi ágazatának vezető szereplői számára nyújt kitettséget világszerte.

Az éves jutalék 0,60%. A portfólió legnagyobb részvényei közé olyan vállalatok tartoznak, mint a Johnson & Johnson, UnitedHealth, Roche, Merck, Abbott Laboratories, Amgen, Pfizer és AstraZeneca. A portfólió 23 országból származó142 vállalatot tartalmaz, a részesedések mintegy 2/3-a az Egyesült Államokból származik.

A portfólió 2019-ben közel 30%-kal nőtt. A volatilitás 15-20% között mozgott, a világjárványok idején ingadozásokkal.

Xtrackers MSCI World Health Care UCITS ETF 1C $XHW5 $XHW5


Ez egy Luxemburgban bejegyzett alap, az Xtrackers MSCI World Health Care UCITS ETF 1C. Célja, hogy azMSCI World Health Care indexet leképezve az egészségügyi ágazatban tevékenykedő globális vállalatoknak nyújtson kitettséget a befektetőknek .

A jelenlegi eszközméret körülbelül 1,751 millió dollár. Az éves jutalék 0,25%.

Az alap 165 címet követ a világ minden tájáról, a Johnson & Johnson, UnitedHealth, Roche, Merck, Novartis, Pfizer, Abbott Laboratories, AstraZeneca és Amgen a legnagyobb részesedéssel.

Az elmúlt 5 évben az alap 100%-os pozitív hozamot ért el, beleértve a 2019-es közel 20%-os növekedést. A volatilitás ismét 15-25% körül mozgott, nagyobb kilengésekkel a világjárványok idején.

Az index teljesítménye. Forrás:

Önnek van egészségügyi ágazati ETF-je? Melyik a kedvence? És az innovatív technológiákat részesíti előnyben, vagy inkább a bevált óriásokba történő csendes befektetéseket?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.