S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

To so 4 donosni ETF-ji s področja zdravstva, s katerimi lahko veliko zaslužite

Kristijan Kopitar
21. 5. 2023
4 min read

To so 4 donosni ETF-ji s področja zdravstva, s katerimi lahko veliko zaslužite

Zdravstvo je ena najbolj dinamičnih panog, ki se nenehno spreminja. ETF-ji ponujajo raznolik dostop do številnih podjetij, ki izkoriščajo priložnosti v tem sektorju. Oglejmo si štiri, ki ponujajo različne usmeritve in strategije. Vsi z evropskim sedežem!

iShares Healthcare Innovation UCITS ETF $HEAL

Sledi uspešnosti indeksa S&P Kensho New Economies Composite Index in je registriran na Irskem. Osredotoča se na podjetja, ki uporabljajo tehnološke inovacije za reševanje težav v zdravstveni industriji. Sklad je bil uveden julija 2018.

Med spremljanimi podjetji so Illumina, proizvajalec orodij za sekvenciranje DNK, Intuitive Surgical, proizvajalec robotskih kirurških sistemov, Edwards Lifesciences, ki se osredotoča na srčno tehnologijo, in Teladoc, ponudnik virtualnega zdravstvenega varstva.

Uspešnost sklada je bila v zadnjih letih nekoliko nenavadna. Volatilnost v zadnjih petih letih znaša približno 30 %, kar je v skladu z visoko volatilnostjo podjetij v zdravstvenem in tehnološkem sektorju.

Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered UCITS ETF $GDNA

Sklad je registriran v Franciji. Sledi uspešnosti indeksa MSCI World Disruptive Technology 20% Issuer Capped Index, ki vključuje podjetja po vsem svetu, ki sodelujejo na področju disruptivne tehnologije. Osredotoča se na podjetja, ki zagotavljajo rešitve na področjih, kot so genomika, robotika, energetika, 3D-tiskanje, materiali, bioinženiring in druga.

Cilj sklada je vlagateljem zagotoviti izpostavljenost podjetjem, ki delujejo na področjih prelomne tehnologije. To je dinamičen sektor, ki lahko ponudi zanimiv potencial donosa, a tudi veliko nestanovitnost cen.

Sklad uporablja filtre ESG, s katerimi izključuje podjetja, ki kršijo to politiko. Trenutno ima sklad 169 aktivnih obveznic iz sektorjev zdravstva in tehnologije po vsem svetu.

ESG pomeni okoljske, družbene in upravljavske dejavnike. To so trajnostna merila, s katerimi lahko vlagatelji poiščejo podjetja, ki so odgovorna do okolja, svojih zaposlenih in javnosti.


-Okolje: zmanjšanje emisij ogljika, trajnostne prakse, uporaba obnovljivih virov energije itd.


-Socialni:raznolikost in vključenost, poštene plače in ugodnosti, varni delovni pogoji, usposabljanje zaposlenih itd.


-Upravljanje:preglednost, odgovornost, etika, dolgoročna rast.

Z zgoraj omenjenim filtrom ESG sklad Lyxor ETF v svoj portfelj vključuje samo podjetja, ki izpolnjujejo njegova merila za trajnostni poslovni model na podlagi teh okoljskih, družbenih in upravljavskih dejavnikov.

V preteklosti je sklad dosegel odlične rezultate, na primer v letu 2019 je dosegel več kot 57-odstotni donos. Po drugi strani pa je treba upoštevati veliko volatilnost, saj bo sklad v letu 2020 izgubil približno 12 % svoje vrednosti.

HSBC MSCI World Health Care UCITS ETF $HMCW

Sklad se imenuje HSBC MSCI World Health Care UCITS ETF in je registriran v Franciji. Sledi uspešnosti indeksa MSCI World Health Care in zagotavlja izpostavljenost vodilnim svetovnim podjetjem na področju zdravstvenega varstva po vsem svetu.

Letna provizija znaša 0,60 %. Največji deleži v portfelju vključujejo podjetja, kot so Johnson & Johnson, UnitedHealth, Roche, Merck, Abbott Laboratories, Amgen, Pfizer in AstraZeneca. V portfelju je 142 podjetij iz 23 držav, pri čemer je približno 2/3 deležev iz Združenih držav Amerike.

V letu 2019 se je povečal za skoraj 30 %. Volatilnost se je gibala med 15 in 20 % z nihanji v času pandemij.

Xtrackers MSCI World Health Care UCITS ETF 1C $XHW5


Gre za v Luksemburgu registriran sklad Xtrackers MSCI World Health Care UCITS ETF 1C. Njegov cilj je vlagateljem zagotoviti izpostavljenost globalnim podjetjem, ki delujejo v zdravstvenem sektorju, z repliciranjem indeksaMSCI World Health Care.

Trenutni obseg sredstev znaša približno 1 751 milijonov USD. Letna provizija znaša 0,25 %.

Sklad spremlja 165 naslovov z vsega sveta, največje deleže pa imajo družbe Johnson & Johnson, UnitedHealth, Roche, Merck, Novartis, Pfizer, Abbott Laboratories, AstraZeneca in Amgen.

V zadnjih petih letih je sklad dosegel 100-odstotno pozitivno donosnost, vključno s skoraj 20-odstotno rastjo v letu 2019. Volatilnost je bila ponovno okoli 15-25 % z večjimi nihanji v času pandemij.

Uspešnost indeksa. Vir:

Ali imate kakšne ETF-je iz zdravstvenega sektorja? Kateri je vaš najljubši? In ali imate raje inovativne tehnologije ali raje mirne naložbe v uveljavljene velikane?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo na podlagi podatkov iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.