S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

12 трилиона в разруха: политическите спорове могат да предизвикат най-големия пазарен срив в историята

Grozdan Grigorov
21. 5. 2023
1 min read

През последните 23 години държавният дълг на САЩ се е увеличил с 460% до рекордните 31 трилиона долара, което е сериозен проблем за фондовите пазари, икономиката, обикновените хора и в крайна сметка за целия свят. Какво може да се случи?

От 2000 г. насам дългът на САЩ е нараснал от 5,6 трилиона долара до над 31,38 трилиона долара, което представлява зашеметяващо увеличение от 460 %, а заплахата от допускане на обявяването на фалит на страната се превърна в често срещана тема.

Заплахите на Конгреса да откаже да повиши тавана на дълга сега отново са на дневен ред. Виждаме, че тази тема се повдига все по-често през последните седмици. И въпреки че този сценарий се е разигравал няколко пъти в историята на САЩ, в крайна сметка таванът винаги е бил вдиган. Този път може би ще бъде различно, тъй като идва от експерти, които са много скептични и вече разглеждат възможните последици.

Въпреки няколкото сериозни предизвикателства, САЩ никога не са обявявали фалит по дълговите си задължения. Днес обаче тегленето на въже отново се разиграва, тъй като републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти отказа да приеме това, което председателят на Демократическата партия Джо Байдън нарича "чист" законопроект за тавана на дълга.

Какво представлява таванът на дълга?

Таванът на дълга е законово ограничение на общия размер на дълга, който федералното правителство може да заеме, за да финансира своите разходи. Той дори не е много стара част от американската история: приет е в друга икономическа епоха, през 1917 г., когато Конгресът по ирония на съдбата се опитва да рационализира процеса на набиране на средства заедно с влизането в Първата световна война.

След като през януари достигна последния лимит на дълга от 31,4 трилиона долара, министърът на финансите Джанет Йелън беше принудена да използва "извънредни мерки", за да поддържа работата на правителството в условията на безизходица във Вашингтон. Тя многократно предупреди, че крайният срок за вдигане на тавана на дълга, известен още като датата Х, настъпва още на 1 юни. Йелън смята, че това ще доведе до открит "икономически и финансов колапс", тъй като правителството ще бъде принудено да не изпълнява задълженията си по държавния дълг, както и плащанията към получателите на социални осигуровки и доставчиците на медикаменти.

Какво може да се случи?

И така, как може да навреди на пазарите и хората неуспехът да се повиши таванът на дълга и неизпълнението на задълженията по националния дълг?

1. По-високи лихвени проценти

От няколко месеца икономиката е засегната от по-високи лихвени проценти, тъй като Федералният резерв засили кампанията си за намаляване на инфлацията. Много финансови експерти заявиха, че през тази година е вероятно да настъпи рецесия. Ако таванът на дълга не бъде повишен, рецесията ще се превърне в почти незабавно събитие.

Лихвените проценти по ипотеките, автомобилните заеми и кредитните карти вече се повишиха, но евентуално неизпълнение на задълженията би ги повишило още повече - да не говорим за разходите за заеми за предприятията. И дори ако дългът бъде решен след фалита, лихвите няма да се върнат на предишното си ниво.

2. Закъснели социалноосигурителни плащания

Никой не знае как точно ще реагира правителството на безпрецедентно неизпълнение на дълга си, но най-непосредственият начин, по който правителството на САЩ би могло да пренасочи средства към дълговите си задължения, отказвайки се в този процес от плащания към десетки милиони получатели на социални осигуровки.

3. Загуба на работни места и сътресения на пазара

Икономистите от Белия дом наскоро изчислиха, че до 8 млн. души биха могли да загубят работата си по време на дългосрочен фалит. Почти сигурно е, че това ще доведе и до рецесия, която ще засегне по някакъв начин всички американци, тъй като действителното неизпълнение на задълженията ще разтърси световните финансови пазари и ще създаде хаос.

Според доклад на Moody's неизпълнението на задълженията може дапостави страната в ситуация, подобна на световна финансова криза. Това би могло да доведе до загуба на 12 трилиона долара от богатството на домакинствата, като акциите могат да спаднат (според множество експертни оценки) с 10-50% (тук ще зависи от развитието на цялата ситуация).

4. Въздействието върху целия свят

Кризата на доверието вероятно ще се разпространи и в други държави и региони, включително в развиващите се пазари. Поради взаимосвързаността на световните финансови пазари няма да е възможно кризата да се изолира само в САЩ. Нововъзникващите икономики са зависими от капитала и търговията със западните страни, така че спадът на Уолстрийт би имал отражение и на други места. Инвеститорите по целия свят ще започнат да се съмняват в надеждността на правителствата и ще поставят под въпрос техните дългови задължения.

5. Доларът ще отслабне, тъй като доверието в САЩ ще спадне.

Ако светът се усъмни в способността на САЩ да изплащат дълговете си, търсенето на американски държавни облигации и долари ще намалее. Това би могло да отслаби долара, да увеличи инфлацията в САЩ и да задълбочи проблемите на американската икономика. Макар че по-слабият долар би направил износа на САЩ по-конкурентоспособен, той би оскъпил и вноса, както и изплащането на дълговете в чуждестранна валута. Ако кризата предизвика по-широк икономически спад, износът така или иначе ще намалее. Освен това част от американския дълг е собственост на чуждестранни инвеститори, които биха загубили пари, ако доларът и облигациите бъдат разпродадени. Това допълнително би влошило отношенията на САЩ с останалия свят.

Президентът Байдън заяви днес: "Позицията на републиканците по отношение на тавана на дълга е неприемлива."

"Сега е моментът другата страна да се отдръпне от крайните си позиции", заяви президентът Байдън по време на пресконференция преди отпътуването си от Хирошима, където прекара последните няколко дни в срещи със световни лидери на срещата на върха на лидерите на Г-7.

Преговорите по въпросите на разходите и приходите са в застой

Ключов спорен момент сред много от събеседниците е нивото на разходите.

Одобреното през април предложение на ПП предвиждаше намаляване на дискреционните разходи до нивата от 2022 г., след което щеше да се наложи ограничение от 1 % за бъдещи увеличения.

Маккарти заяви в петък, че ако демократите "смятат, че догодина ще похарчим повече пари, отколкото тази година, това не е правилно и няма да се случи".

https://twitter.com/SpeakerMcCarthy/status/1660033659405991936

Заключение

Като цяло неплатежоспособността на САЩ по отношение на дълга би предизвикала геополитически и икономически хаос, който би се отразил на целия свят. В днешната глобализирана икономика нито една държава вече не е изолиран остров, дори и такава голяма икономика като Съединените щати. Краткосрочните последици биха били катастрофални, а в дългосрочен план това сериозно би подкопало господстващото положение на САЩ в света.

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.