S&P 500 ^GSPC
5,069.53
-0.38%
Alphabet GOOG
$138.75
-4.50%
Tesla TSLA
$199.40
+3.87%
Apple AAPL
$181.16
-0.75%
Microsoft MSFT
$407.54
-0.68%
Meta META
$481.74
-0.47%
Nvidia NVDA
$790.92
+0.35%
Amazon AMZN
$174.73
-0.15%

Преди няколко дни в интернет се появи интервю със Степан Хайек, водещ анализатор в брокерската компания XTB, което беше изненадващо (за мен) положително.
Ето и основните му забележки: Настроението на пазарите е явно положително, рисковете бавно отшумяват. Има положителни коментари относно преговорите за повишаване на тавана на дълга в САЩ, инвеститорите вярват в края на повишаването на лихвите от страна на Фед, банковата криза не се задълбочава. Освен ако от гардероба не изпадне скелет на пазарите или в икономиката, положителното настроение може да продължи.

Ентусиазмът около изкуствения интелект днес се основава на увереността, че тази технология ще има значително положително въздействие върху икономиката през следващите години и десетилетия. Но не само инвеститорите ще трябва да почакат за реалното въздействие на изкуствения интелект, казва Щефан Хайек. Възможностите за преки инвестиции в ИИ днес са ограничени, като сред големите компании са само Microsoft (подкрепяща OpenAI) и Alphabet.

Независимо от промените в закона, които трябва да улеснят разделянето на ЧЕЗ и пълния контрол на производствената му част от страна на държавата, Štěpán Hájek предполага, че възнаграждението в случай на изкупуване на акциите на миноритарните акционери трябва да бъде повече от 1200 крони на акция. Според него разделянето на ЧЕЗ и частичната му национализация биха имали много негативни последици за Пражката фондова борса.

Според Štěpán Hájek предстоящите събития ще включват преговорите за тавана на дълга, (не)връзката на по-малките, по-циклични компании (индексите S&P 600 и Russell 2000) с ралито на акциите, започнато от големите технологични заглавия, или публикуването на PCE индексите в САЩ.

Какво мислите, особено за първия параграф, дали сме отминали най-лошото и краят на годината най-накрая отново ще бъде зелен? :)


No comments yet